ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Σε καραντίνα πάνω από 3 δισεκ. άνθρωποι εξαιτίας του κορονοϊού

Ο αριθμός των ανθρώπων σε καραντίνα λόγω κορονοϊού ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 70 χώρες και εδάφη έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Στις περισσότερες από τις χώρες και τα εδάφη (περίπου 40, όπου κατοικούν τουλάχιστον 2,3 δισεκ. άνθρωποι) η καραντίνα είναι υποχρεωτική: στην Ινδία, σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Ιράκ, το Νεπάλ, τη Μαδαγασκάρη αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ). Ο Παναμάς είναι η τελευταία μέχρι στιγμής χώρα που εντάχθηκε στον κατάλογο, ενώ η Νότια Αφρική θα προστεθεί από αύριο.

Πάντως, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι δυνατόν να βγει κανείς από το σπίτι του για να εργαστεί, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης ή να πάει στον γιατρό.

Τουλάχιστον επτά χώρες (συνολικός πληθυσμός 416 εκατομμύρια) όπως το Ιράν, η Γερμανία και ο Καναδάς, καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να λαμβάνονται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Ρωσία έκανε μια παρόμοια σύσταση σήμερα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει επιβληθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες και εδάφη (300 εκατομμύρια κάτοικοι), όπως στην Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Χιλή, τη Μανίλα και τη Σερβία. Στον Ισημερινό οι κάτοικοι μπορόυν να βγουν από το σπίτι τους μόνο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Τέλος, τουλάχιστον σε πέντε χώρες έχουν τεθεί σε καραντίνα οι μεγαλύτερες πόλεις τους: αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων στην Κινσάσα (Λ.Δ. Κονγκό), στο Ριάντ, τη Μεδίνα, τη Μέκα (Σαουδική Αραβία) και το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Ο συνολικός πληθυσμός των πόλεων αυτών φτάνει τα 30 εκατομμύρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊβάν αποκλείστηκε από συνέλευση του ΠΟΥ μετά από αίτημα της Κίνας

Οι χώρες του ΠΟΥ απέρριψαν την πρόταση να προσκληθεί η Ταϊβάν στη Γενική Συνέλευση στη Γενεύη, μετά από αντίδραση της Κίνας. Το Παλάου δήλωσε ότι ο αποκλεισμός της Ταϊβάν πλήττει την παγκόσμια επιτήρηση ασθενειών και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Εθελόντρια Ερυθρού Σταυρού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρρύθμιστη υπέρταση: Πόσο σοβαρό είναι και νέες λύσεις για τη ρύθμισή της

Η αρρύθμιστη υπέρταση απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Το 30% των ασθενών παραμένει αρρύθμιστο, ενώ ένας τριπλός συνδυασμός φαρμάκων βοηθά το 90% να ελέγξουν την πίεσή τους.
Βουλή των Ελλήνων νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κοινοβούλιο φωτίστηκε για την ευαισθητοποίηση στη Νευροϊνωμάτωση

Η Βουλή φωταγωγήθηκε με το σύνθημα «Η Γνώση είναι Δύναμη - Η Έρευνα είναι Ελπίδα», στηρίζοντας όσους ζουν με Νευροϊνωμάτωση και ενισχύοντας την ενημέρωση και την κοινωνική αποδοχή για τη σπάνια αυτή γενετική διαταραχή.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση για άμεση δράση ΠΟΥ & Ευρώπης κατά της κλιματικής κρίσης

Η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κλίμα και την Υγεία κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ΠΟΥ να ενισχύσουν άμεσα τις δράσεις τους, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη κρίση που απειλεί υγεία, διατροφή και ασφάλεια.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Οκτώ τραυματίες στη Μόντενα, οι τέσσερις σοβαρά

Ο δράστης της επίθεσης στη Μόντενα τραυμάτισε οκτώ άτομα, τέσσερα σοβαρά, με μια γυναίκα, 55 ετών, σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για 31χρονο με ψυχολογικά προβλήματα, που συνελήφθη μετά το περιστατικό.
Αυστριακή αστυνομικός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνές κύκλωμα πλαστών φαρμάκων στην ΕΕ με τζίρο 240 εκατ. ευρώ

Η ΕΛΑΣ συμμετείχε σε ευρωπαϊκή επιχείρηση υπό την Eurojust και την Europol για την εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε πλαστά φάρμακα και συμπληρώματα, εξαπατώντας πολίτες σε πολλές χώρες με ψευδείς διαφημίσεις από το 2019.