ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τεστ CΔOοVκIιDμ-α1σ9τ ισκεό ςδ οσκωιλμήανσατςι κCόO VσIωDλ-ή1ν9α
Φώτο: Shutterstock

Επιβίωσε 17 ημέρες ο κορονοϊός στο Diamond Princess

Ίχνη του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν σε επιφάνειες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess 17 μέρες αφού οι επιβάτες είχαν ήδη αποχωρήσει.

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες για έως και 17 ημέρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ. Ίχνη του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν σε επιφάνειες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess 17 μέρες αφού οι επιβάτες είχαν ήδη αποχωρήσει.

Η έρευνα διεξήχθη σε δωμάτια μολυσμένων επιβατών του κρουαζιερόπλοιου, τόσο εκείνων που είχαν εμφανίσει συμπτώματα όσο και ασυμπτωματικών, σύμφωνα με την αναφορά των Κέντρων Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης Θνησιμότητας.

Η μελέτη εξέτασε τις προσπάθειες της ιαπωνικής και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον περιορισμό της COVID-19 εστίες στα κρουαζιερόπλοια Diamond Princess στην Ιαπωνία και Grand Princess στην Καλιφόρνια. Οι επιβάτες και το πλήρωμα και στα δύο πλοία τέθηκαν σε καραντίνα καθώς προηγούμενοι επιβάτες των πλοίων αν και ασυμπτωματικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο ιός «εντοπίστηκε σε μια ποικιλία επιφανειών σε καμπίνες τόσο συμπτωματικών όσο και ασυμπτωματικών μολυσμένων επιβατών έως και 17 ημέρες μετά την εκκένωση των καμπινών του Diamond Princess, αλλά πριν από τη διεξαγωγή διαδικασιών απολύμανσης», παρατηρούν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι το εύρημα δεν σημαίνει απαραίτητα τον ιός μπορεί να εξαπλωθεί από την επιφάνεια όπου βρέθηκε.

«Η εμφάνιση του COVID-19 σε κρουαζιερόπλοια ενέχει κίνδυνο για ταχεία εξάπλωση της νόσου, προκαλώντας εστίες σε ευάλωτο πληθυσμό, και επιθετικές προσπάθειες που απαιτούνται για τον περιορισμό της εξάπλωσης» το CDC έγραψε, επαναλαμβάνοντας την καθοδήγησή του προς τους ευάλωτους πληθυσμούς για την αποφυγή ταξιδιών κρουαζιέρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, CDC, UCLA και Princeton University προηγουμένως είχαν διαπιστώσει προηγουμένως ότι ο COVID-19 μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ποσότητα του ιού που απομένει σε αυτές τις επιφάνειες μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από τις 17 Μαρτίου, υπήρχαν τουλάχιστον 25 ταξίδια κρουαζιερόπλοιων με επιβεβαιωμένες COVID-19 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είτε μετά την το πέρας της κρουαζιέρας. Σχεδόν οι μισοί, 46,5%, των λοιμώξεων στο Diamond Princess ήταν ασυμπτωματικοί όταν εξετάστηκαν εξηγώντας εν μέρει το «υψηλό ποσοστό επίθεσης» του ιού μεταξύ των επιβατών και του πληρώματος.

Στο Diamond Princess οι 3.700 επιβάτες και το πλήρωμά του τέθηκαν σε καραντίνα σε ένα ιαπωνικό λιμάνι στις 4 Φεβρουαρίου, αμέσως αφού προηγούμενη επιβάτης διαγνώστηκε με COVID-19 με την επιστροφή της στο Χονγκ Κονγκ. Έτσι το κρουαζιερόπλοιο βρέθηκε γρήγορα να κατέχει ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ξεπερνούσαν τις 800 περιπτώσεις σε επιβάτες και πλήρωμα. Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την αποβίβαση από το πλοίο. 

Το άλλο πλοίο που περιλαμβάνεται στη μελέτη, το Grand Princess, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια, αφού δύο επιβάτες που είχαν αποβιβαστεί στην Καλιφόρνια βρέθηκαν θετικοί. Μετά από αρκετές ημέρες, αξιωματούχοι της Καλιφόρνια έφεραν το πλοίο στο λιμάνι του Όκλαντ, όπου οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις καραντίνας.

Τα δύο αυτά κρουαζιερόπλοια, Diamond Princess και Grand Princess είχαν συνολικά περισσότερα από 800 κρούσματα του ιού, συμπεριλαμβανομένων και 10 θανάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Σιγκαπούρης
ΔΙΕΘΝΗ

Σιγκαπούρη: Το παρκούρ βοηθά ηλικιωμένους να βελτιώσουν ευκινησία

Στη Σιγκαπούρη, προπονητής χρησιμοποιεί τεχνικές παρκούρ για να βοηθήσει ηλικιωμένους στη βελτίωση της ισορροπίας, προσελκύοντας εκατομμύρια προβολές στα social media, καθώς η πόλη καλείται να διαχειριστεί τον αυξανόμενο γηράσκοντα πληθυσμό της.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο το ΠΓΝ Αττικόν, ερώτηση στη Βουλή από Δούρου

Με ερώτηση στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις για τη συνεχή αδυναμία των δύο αξονικών τομογράφων του «Αττικόν», προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και απαιτώντας άμεσα μέτρα και ενημέρωση για τις βλάβες.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλικιωμένος εντοπίστηκε νεκρός σε πηγάδι οικισμού Αλεξανδρούπολης

Ένας 77χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πηγάδι στον οικισμό Παλαγιά Αλεξανδρούπολης. Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής με 10 πυροσβέστες και 4 οχήματα οδήγησε στην ανάσυρσή του με φορείο και σχοινιά.
ψηφιακή ιατρική απεικόνιση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΣΑ: Άμεση αναστολή της υποχρεωτικής καταχώρισης εξετάσεων στο αποθετήριο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την άμεση αναστολή της υποχρεωτικής καταχώρισης διαγνωστικών εξετάσεων στο Ψηφιακό Αποθετήριο, μέχρι να διασφαλιστούν οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις και να συμφωνηθεί ασφαλές χρονοδιάγραμμα.
Πλαστικές σακούλες σκουπιδιών
ΔΙΕΘΝΗ

Αγγλία: Αχρησιμοποίητα φάρμακα για 75 πισίνες πετάχτηκαν σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με την Εθνική Φαρμακευτική Ένωση, 3.400 τόνοι αχρησιμοποίητων φαρμάκων πετάχτηκαν στην Αγγλία το 2024-25, κόστος που ξεπερνά τα 480 εκατ. λίρες ετησίως για το NHS και θα γέμιζε 75 πισίνες.
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάσος: Επιτυχής διάσωση 18χρονου Ρουμάνου από δύσβατο σημείο στο Υψάριο

Επιτυχής ήταν η διάσωση 18χρονου Ρουμάνου στο Υψάριο Θάσου. Έπειτα από κλήση του στο 112, έξι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο και τον μετέφεραν με ασφάλεια σε ασθενοφόρο, καθώς είχε τραυματιστεί στο πόδι.