ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ολλανδίας
Φώτο: Shutterstock

Ολλανδία: Το πρώτο Μουσείο Τέχνης αφιερωμένο στη μετανάστευση

Το FENIX είναι μία ανακαινισμένη αποθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων που χρησίμευε ιστορικά ως σημείο αναχώρησης και άφιξης για εκατομμύρια μετανάστες.

Ιστορίες για την αγάπη και τον αποχαιρετισμό, την πατρίδα και το να αισθάνεται κάποιος σαν να είναι στην πατρίδα, τη διαχείριση της ταυτότητας ή την αναζήτηση της ευτυχίας θα αναδειχθούν στο πρώτο Μουσείο Τέχνης αφιερωμένο στην εξερεύνηση της μετανάστευσης, το FENIX στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Οι τελευταίες πινελιές στο Μουσείο με θέα τις αποβάθρες, στις οποίες εκατομμύρια ζωές έχουν αλλάξει τους τελευταίους αιώνες μπαίνουν αυτό το διάστημα. «Κάποιοι έφυγαν για την Αμερική ή τον Καναδά με πλοίο στις αρχές του αιώνα, ενώ άλλοι έφτασαν από χώρες όπως η Κίνα, το Πράσινο Ακρωτήρι και η Ελλάδα. Διάσημες προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο καλλιτέχνης Μαξ Μπέκμαν έφυγαν από το Ρότερνταμ. Και ποιος ξέρει, ίσως και η δική σας οικογένεια» αναφέρεται στην ιστοσελίδα Μουσείου FENIX, οι πύλες του οποίου θα ανοίξουν τον προσεχή Μάιο.

Το FENIX βρίσκεται στην ιστορική χερσόνησο Κάτεντρεχτ του Ρότερνταμ και είναι μία ανακαινισμένη αποθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων που χρησίμευε ιστορικά ως σημείο αναχώρησης και άφιξης για εκατομμύρια μετανάστες.

Εν αναμονή των εγκαινίων, η MAD Architects η οποία ανέλαβε το έργο της ανακαίνισης παρουσίασε συνοδευτική ταινία ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Ma Yansong: Journey to Design the Fenix Tornado». Το βίντεο εμβαθύνει στη δημιουργική διαδικασία πίσω από το έργο, παρέχοντας μοναδικές πληροφορίες για το πώς η αρχιτεκτονική διασταυρώνεται με την ιστορία και τη μετακίνηση των ανθρώπων.

To αφιερωμένο στη μετανάστευση μέσω της τέχνης έργο υλοποίησης του Μουσείου είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των MAD Architects και του Ιδρύματος Droom en Daad, που συνεισφέρει στον επαναπροσδιορισμό του Ρότερνταμ στον 21ο αιώνα, με νέες μορφές τέχνης και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Το Μουσείο, που θα εγκαινιαστεί στις 16 Μαϊου θα είναι ένας κεντρικός χώρος για την αφήγηση και την κατανόηση της πολυπλοκότητας της μετανάστευσης και θα εισαγάγει μια πλατφόρμα για προβληματισμό σχετικά με τις σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Έναρξη του 2ου «A Festival» με θέμα αποδοχή και συμπερίληψη

Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το 2ο «A Festival», με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που προάγει την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην τέχνη. Φέτος, οι δράσεις επεκτείνονται και στη Γωνιά, ενισχύοντας τη συμμετοχή των κατοίκων.
Προτομή σε μουσειακή έκθεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνεται η θητεία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, Κ. Γρέγου

Το ΕΜΣΤ ανανεώνει για πέντε ακόμη χρόνια τη θητεία της Κατερίνας Γρέγου ως καλλιτεχνικής διευθύντριας, μετά τη λήξη της το 2026. Υπό τη διεύθυνσή της, το μουσείο έζησε δυναμική περίοδο με πολλές εκθέσεις και διεθνείς συνεργασίες.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αλεχάντρο Ινιάριτου μέλος της Εθνικής Ακαδημίας του Μεξικού

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλεχάντρο Ινιάριτου έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης που εντάσσεται στο Colegio Nacional του Μεξικού, μια ακαδημία που φιλοξενεί κορυφαίους διανοούμενους, συγγραφείς και νομπελίστες από το 1943.
Μουσείο Μπενάκη πρόσοψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη του ΕΕΑ με τον Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Μουσείο Μπενάκη

Αντιπροσωπεία του ΕΕΑ, με τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον Παύλο Γερουλάνο, που παρουσίασε σπάνιες συλλογές και ανέλυσε τη συμβολή τους στον ελληνισμό, σε μία τρίωρη επίσκεψη.
Έκθεση σύγχρονης τέχνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα γραμματόσημα ΕΛΤΑ για τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας

Τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν νέα σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στο ΕΜΣΤ και το MOMus, τιμώντας σημαντικούς καλλιτέχνες και αναδεικνύοντας τον ρόλο των δύο μουσείων στη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κερί σε σκοτάδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε η ιστορικός τέχνης και ιδρύτρια του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση

Η ιστορικός τέχνης και ιδρυτική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Άννα Καφέτση, πέθανε στα 71 της χρόνια. Ήταν καθοριστική για τη δημιουργία του μουσείου και στήριξε τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα με αφοσίωση και πρωτοποριακό έργο.