Χαλαρότερους κανόνες αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ανακοίνωσε ο SSM, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να στηρίξει οικονομίες και αγορές από την επιδημία του κορονοϊού και ταυτόχρονα να προλάβει τυχόν μείωση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, οι τράπεζες θα μπορούν, πλέον, να διαθέτουν κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και αντίστοιχα ρευστότητας χαμηλότερα απο τα επίπεδα που έχουν ορισθεί, βάσει της οδηγίας Pillar 2 Guidance και τις αντίστοιχης για τα επίπεδα κάλυψης ρευστότητας (LCR).
Επιπρόσθετα θα υπάρξει αναβολή των stress tests αλλά και σαφής ευελιξία αναφορικά με τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων».
Σημειώνεται ότι το Business Daily με δημοσίευμα νωρίς το πρωί αναφέρθηκε αναλυτικά στην λήψη έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση των τραπεζών.
Παράλληλα οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, εκτάκτως, πρόσθετα «εργαλεία» για στήριξη της ρευστότητάς τους και ως εκ τούτου να μη διακόψουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
«Ο κορονοϊός αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό σοκ στις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν νοικοκυρι9ά και επιχειρήσεις υπό αυτές τις δύσκολες έκτακτες συνθήκες. Τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα συμφωνήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τις τράπεζες ώστε να συνεχίσουν να υπηρετούν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη λειτουργία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ενρια.
Παράλληλα στην ανακοίνωση του SSΜ τονίζεται ότι τα αποθέματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιτρέψουν στις τράπεζες να αντέξουν σε καταστάσεις stress όπως η σημερινή. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό ποσό τέτοιων αποθεμάτων. Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν προσωρινά κάτω από το επίπεδο κεφαλαίου που καθορίζεται από τον Πυλώνα 2 , το απόθεμα ρυθμιστικού κεφαλαίου και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR).
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτά τα προσωρινά μέτρα θα ενισχυθούν με την κατάλληλη χαλάρωση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος (CCyB) από τις εθνικές αρχές μακροπροληπτικής εποπτείας. Επίσης, οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μερικώς κεφαλαιακά μέσα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κεφάλαια Tier 1 για παράδειγμα τα εργαλεία πρόσθετο Τier I ή Tier 2, για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του Πυλώνα 2 (P2R). Αυτό φέρνει τώρα ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο της τελευταίας αναθεώρησης της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD V).
Τα παραπάνω μέτρα παρέχουν σημαντική στήριξη κεφαλαίων στις τράπεζες για την υποστήριξη της οικονομίας. Οι τράπεζες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτά τα μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία και όχι για να αυξήσουν τη διανομή μερίσματος.
Επιπλέον, η ΕΚΤ συζητά με τις τράπεζες μεμονωμένα μέτρα, όπως η προσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, των διαδικασιών και των προθεσμιών. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάταξης των επιτόπιων επιθεωρήσεων και την παράταση των προθεσμιών για την εφαρμογή δράσεων αποκατάστασης που προκύπτουν από πρόσφατες επιτόπιες επιθεωρήσεις και έρευνες για τα εσωτερικά μοντέλα εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνολική προληπτική ευρωστία των εποπτευόμενων τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθοδήγηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέχει επίσης στους επόπτες την απαραίτητη ευελιξία ώστε τα πάντα να προσαρμόζονται στις ειδικές ανάγκες κάθε τράπεζας. Θα εξεταστεί επίσης η επέκταση των προθεσμιών για ορισμένα μη κρίσιμα εποπτικά μέτρα και αιτήματα δεδομένων. Υπό το πρίσμα της επιχειρησιακής πίεσης στις τράπεζες, η ΕΚΤ υποστηρίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να αναβάλει τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στο σύνολο της ΕΕ για το 2020 και θα επεκτείνει την αναβολή σε όλες τις τράπεζες που υπόκεινται στο τεστ αντοχής για το 2020.
Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν υγιή πρότυπα αναδοχής, να ακολουθούν κατάλληλες πολιτικές σχετικά με την αναγνώριση και κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να διεξάγουν σχεδιασμό στερεών κεφαλαίων, ρευστότητας και ισχυρή διαχείριση κινδύνων. Αυτές οι ενέργειες ακολουθούν μια επιστολή που απεστάλη στις 3 Μαρτίου 2020 σε όλες τις σημαντικές τράπεζες για τον κορονοϊό.
Ζητήθηκε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους και να εξετάσουν ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να ληφθούν για να βελτιωθεί η ετοιμότητα για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών δυσμενών επιπτώσεων της εξάπλωσης του κοροναϊού. Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα συνεργαστεί με τις τράπεζες για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των κρίσιμων λειτουργιών τους. Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τα εν λόγω μέτρα θα αναθεωρηθούν εάν κριθεί αναγκαίο.