ΓΔ: 2239.11 0.89% Τζίρος: 177.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:10:43
Σημαία Λιβάνου
Η εθνική σημαία του Λιβάνου κυματίζει με φόντο ένα κόκκινο ηλιοβασίλεμα.

Αδυναμία πληρωμής για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Λίβανος

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα αποπληρώσει οφειλή 1,2 δισ. του χρέους της η οποία λήγει σε δύο ημέρες, κάνοντας έτσι λόγο για την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία του Λιβάνου.

Την αδυναμία του Λιβάνου να αποπληρώσει οφειλή 1,2 δισ. που λήγει σε δυο μέρες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, κάνοντας λόγο για την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία. Η χώρα καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της. 

Ο Λίβανος θα «αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος διορίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη του πρωτόγνωρου κινήματος διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης η οποία κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα.

«Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο (...) ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων» συμπεριλαμβανομένης της «μείωσης των δημόσιων δαπανών», πρόσθεσε. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απόφαση της κυβέρνησης, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων που ζητούσαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως την αποχώρηση μιας πολιτικής τάξης που παραμένει ίδια για δεκαετίες.

Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας. Στις 9 Μαρτίου, το κράτος έπρεπε θεωρητικά να αποπληρώσει ευρωομόλογα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου. Δύο ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής προβλέπονται τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό 1,3 δισ. δολαρίων.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο αποφάσισε την μη πληρωμή του χρέους έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κράτος δεν θα κατέβαλε την οφειλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Εγγυήσεις από Χεζμπολάχ για αποχή από επιθέσεις στο Ιράν ζητούν διπλωμάτες

Διπλωμάτες ζήτησαν εγγυήσεις από τη Χεζμπολάχ να μην επιτεθεί αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ χτυπήσουν το Ιράν. Η οργάνωση δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, εκτιμώντας πως θα δράσει μόνο αν υπάρξει υπαρξιακή απειλή για το Ιράν.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρομοκρατική οργάνωση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα παραρτήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω στήριξής τους στη Χαμάς, λαμβάνοντας μέτρα για τη διακοπή των πόρων τους.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά βλήματα έπεσαν σε απόσταση 150 μέτρων από κυανόκρανους στον Λίβανο

Η FINUL ανακοίνωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ κοντά σε κυανόκρανους, μια ανησυχητικά συχνή τακτική το τελευταίο διάστημα. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ παρατηρήθηκε κίνηση δύο αρμάτων Merkava στο έδαφος του Λιβάνου.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, ένας νεκρός σύμφωνα με το Υπ. Υγείας

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, με έναν νεκρό, στοχεύοντας μέλη και υποδομές της Χεζμπολά. Η επίθεση έγινε λίγες ημέρες μετά τον αφοπλισμό της οργάνωσης από τον λιβανικό στρατό στα νότια.