Η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν θα τερματίσει μονομερώς την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της στις διαπραγματεύσεις, μολονότι η ισχύς συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός εξέπνευσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η Βέρα Γκράβε, η επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, και ο γερουσιαστής Ιβάν Σεπέδα, που συμμετέχει σ’ αυτή, υπογράμμισαν ότι επαφίεται στην παράταξη ανταρτών να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της διαδικασίας, που ξανάρχισε στα τέλη του 2022, στο πλαίσιο του φιλόδοξου εγχειρήματος του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο με σκοπό να αποκατασταθεί «απόλυτη ειρήνη» στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
«Σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης. Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κάνουν το βήμα να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο κ. Σεπέδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στην Μπογοτά.
Κορυφαίο στέλεχος του ELN, ο Αντόνιο Γκαρσία, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης της οργάνωσης που αναφέρει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «κρίση» και η οργάνωση χρειάζεται «να ξέρει αν η κυβέρνηση θα κρατήσει τον λόγο της», αν θα τηρήσει ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία.
Η οργάνωση πρόσθεσε πως οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν μόλις η κυβέρνηση την αφαιρέσει από τον κατάλογο των παράνομων ένοπλων οργανώσεων, κάτι που κατ’ αυτή έχει υποσχεθεί αλλά αθετεί να κάνει πράξη.
Η κυβέρνηση του κ. Πέτρο, του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, θέλει να τερματιστεί ο εξαιρετικά περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος, που διαρκεί έξι δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μέσω διαπραγματεύσεων με τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα.
Ωστόσο η εξάμηνη κατάπαυση του πυρός που τηρούσαν αμοιβαία τα μέρη εξέπνευσε αυτόν τον μήνα και ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες ανήγγειλε πως οι επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων εναντίον του ELN θα ξαναρχίσουν. Από την πλευρά του, ο ELN διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξαναρχίσει επιθέσεις εναντίον του στρατού, αλλά προειδοποίησε πως οι μονάδες του θα αμυνθούν αν δεχθούν επίθεση.
Έπειτα από έξι κύκλους διαπραγματεύσεων από τα τέλη του 2022, η διαδικασία εισήλθε σε κρίση όταν η Μπογοτά έκανε συναντήσεις με μέτωπο του ELN στην επαρχία Ναρίνιο, προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα, να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και ν’ αρχίσουν διαδικασία κοινωνικής επανένταξης.
Αντιδρώντας, η ηγεσία των ανταρτών πάγωσε τις συνομιλίες που προγραμματίζονταν τον Απρίλιο και χαρακτήρισε πλήγμα στην εμπιστοσύνη την κίνηση.
Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση κάλεσε χθες να υπάρξει «τεχνική παράταση» ως την 23η Αυγούστου ώστε μέσα στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση να την αφαιρέσει από τη λίστα των ενόπλων οργανώσεων. Κατόπιν, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξαναρχίσουν, πρόσθεσε ο ELN.
Η οργάνωση αυτή πολεμά εναντίον του κράτους αφότου σχηματίστηκε από ριζοσπαστικοποιημένους ρωμαιοκαθολικούς ιερωμένους το 1964. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υπολογίζει πως διαθέτει 5.800 μαχητές.