ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Boris-Pistorius-Germany-Germania-Amyna
Φωτο: Shutterstock

Πιστόριους: H Γερμανία να είναι έτοιμη να συμβάλει στην άμυνα του Ισραήλ

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Άμυνας έγιναν ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γερμανία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλοι εταίροι, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr) στην υπεράσπιση του Ισραήλ από μια πιθανή μεγάλης κλίμακας ιρανική επίθεση είναι επί του παρόντος αδιαπραγμάτευτη.

Πιθανή στρατιωτική υποστήριξη με την παροχή υλικών σε οποιαδήποτε μορφή θα αποφασιστεί «όταν έρθει η ώρα», δήλωσε ο Πιστόριους στο περιθώριο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη στρατιωτική βάση Βονιφάτιος της Διοίκησης του ΟΗΕ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμετείχε στις τρέχουσες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Βερολίνο.

Τα σχόλια του Πιστόριους έγιναν ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν η Γερμανία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλοι εταίροι, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Οποιαδήποτε συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών, η οποία είναι εντελώς αδιανόητη (σύμφωνα με τον Πιστόριους) «αυτή τη στιγμή», θα απαιτούσε επίσης εντολή από την Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο), είπε. «Ως εκ τούτου, το ζήτημα δεν έρχεται καθόλου στο προσκήνιο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η Γερμανία είναι μεταξύ των πιο ένθερμων συμμάχων του Ισραήλ και οι πολιτικοί ηγέτες στο Βερολίνο έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Στο παρελθόν, μέλη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι γερμανικό «κρατικό ζήτημα».

Το θέμα συζητείται εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά από μια σειρά δολοφονιών που συνδέονται με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για τον οποίο οι ηγέτες των μερών της σύγκρουσης έχουν ορκιστεί εκδίκηση.

Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία ενός ανώτερου στρατιωτικού διοικητή και επικεφαλής της στρατηγικής μονάδας του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, και του πολιτικού ηγέτη της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας Χαμάς, στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Χαμάς πιστεύουν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για το θάνατο του Χανίγια, αλλά το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί το ρόλο του στην επίθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη στάση Μερτς απέναντι στον Ερντογάν

Πολιτικοί και ΜΜΕ στη Γερμανία επικρίνουν τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για τη στάση του στην Άγκυρα, κατηγορώντας τον ότι υποβάθμισε τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
σημαία Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νεκρός τεχνικός ZDF ήταν μέλος της Χαμάς

Το ZDF ανακοίνωσε ότι ο τεχνικός του συνεργάτη του στη Γάζα, που σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση, ήταν μέλος της Χαμάς. Μετά τα στοιχεία από το Ισραήλ, το κανάλι ανέστειλε τη συνεργασία με την PMP και ξεκαθάρισε τον ρόλο του τεχνικού.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ιστορική μέρα για τη Μ. Ανατολή – Κάλεσμα σε Τραμπ για Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, εξέφρασε ελπίδα για ειρήνη και στήριξη στο Ισραήλ, ενώ ζήτησε από τον Τραμπ να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία πιέζουν για αφοπλισμό της Χαμάς

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Κατάρ, Αίγυπτος, Τουρκία και άλλα αραβικά κράτη πιέζουν τη Χαμάς στη Γάζα να καταθέσει τα όπλα ώστε να στηριχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας πως ασκείται απαραίτητη πίεση.
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κλινγκμπάιλ ανακοινώνει άρση περιορισμών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ

Ο Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι η Γερμανία θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, μετά την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς και εν όψει της συνόδου ειρήνης στην Αίγυπτο.