ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Livyi-Tripoli-OHE
Shutterstock

Aποχωρούν από τις συνομιλίες στη Γενεύη Χαφτάρ και Σάρατζ

Το Κοινοβούλιο που στηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που στηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας προτιμάει να επιτευχθεί πρόοδος στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, τα οποία εκλήθησαν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν στις πολιτικές συνομιλίες την Τετάρτη στη Γενεύη, ανακοίνωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στον διάλογο, επικαλούμενα διαφορετικούς λόγους.«Εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες που υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» , επισήμανε ο κ. Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, διότι η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη δεν έχει εγκρίνει το σύνολο των 13 εκπροσώπων του. Ο αντίπαλός του, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που στηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, έκανε γνωστό, από την πλευρά του, ότι θα προτιμούσε να περιμένει να επιτευχθεί πρόοδος στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις.

«Υπό το φως των συμπερασμάτων (των στρατιωτικών διαπραγματεύσεων) το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους θα αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος ή όχι στον πολιτικό διάλογο». Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος τύπου της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη διαβεβαίωσε ότι η ημερομηνία της έναρξης του πολιτικού διαλόγου δεν θα τροποποιηθεί.

«Ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη θα διεξαχθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, την 26η Φεβρουαρίου. Πολλοί συμμετέχοντες έχουν ήδη φθάσει στη Γενεύη και ελπίζουμε ότι όλοι οι (υπόλοιποι) συμμετέχοντες, που έχουν προσκληθεί, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα», δήλωσε ο Ζαν ελ Αλάμ.

«Εάν η αποστολή του ΟΗΕ επιμείνει να οργανώσει την πολιτική συνάντηση την προβλεπόμενη ημερομηνία προτού να γνωρίσει τα συμπεράσματα του στρατιωτικού διαλόγου, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους δεν θα θεωρεί ότι δεσμεύεται από τα συμπεράσματα του πολιτικού διαλόγου» δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χάλεντ ελ Μέσρι.

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη

Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική της Λιβύης, άμεσα επηρεαζόμενη από τις εξελίξεις εκεί και ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, έχει και ρόλο και λόγο ως προς την κατάσταση στη Λιβύη, τόνισε o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν παράνομες ενέργειες που υποδαυλίζουν τη σύρραξη και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» , επισήμανε ο κ. Δένδιας σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

Επίσης ο κ. Δένδιας εξέφρασε την σθεναρή υποστήριξη της χώρας μας στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της λιβυκής κρίσης υπό τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα Χασάν Σαλαμέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Γκουτέρες και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των ΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Γενεύη επ' ευκαιρία της αυριανής συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις εργασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό.

Επίσης, κατά την παραμονή του στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, της Αρμενίας και του Μπαχρέιν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ένας «ομαδικός τάφος» 65 μεταναστών εντοπίστηκε στη Λιβύη

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε ότι δεν είναι γνωστές οι συνθήκες θανάτου και οι εθνικότητες των μεταναστών «αλλά πιστεύεται ότι πέθαναν στην έρημο κατά τη μεταφορά τους από παράνομους διακινητές».