ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Σημαία της Λιβύης
Η σημαία της Λιβύης κυματίζει μπροστά σε ένα σύγχρονο κτίριο στην Τρίπολη.

ΟΗΕ και ΗΠΑ καλούν σε συνομιλίες τη Λιβύη για τη κρίση στη κεντρική τράπεζα

Έχοντας βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη κυβερνάται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις.

Ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολιτικούς δρώντες στη Λιβύη σε μια «επείγουσα» σύνοδο για αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την κεντρική τράπεζα και το μπλοκάρισμα της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου.

Εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης» η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) «συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην κρίση στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση στη βάση των πολιτικών συμφωνιών, των νόμων και της αρχής της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λιβύη χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιλυθεί η κρίση γύρω από την κεντρική τράπεζα».

Έχοντας βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη κυβερνάται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: εκείνην του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά με έδρα την Τρίπολη (δυτική Λιβύη) την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, και μιαν άλλη στην ανατολική Λιβύη, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Απαντώντας χθες, Δευτέρα, στην αποπομπή από τις αρχές της Δύσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα και τον κρατικό προϋπολογισμό που στη συνέχεια τον μοιράζονται οι διάφορες περιφέρειες, οι αντίπαλοί τους στην ανατολική Λιβύη σταμάτησαν την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η επίλυση της κρίσης στην κεντρική τράπεζα «είναι επείγουσα ανάγκη», υπογράμμισε η Manul, προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας».

Χαρακτήρισε «μονομερείς αποφάσεις» τόσο εκείνην του προεδρικού συμβουλίου, σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, να αντικαταστήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σεντίκ ελ Κεμπίρ, όσο και το κλείσιμο μέχρι νεωτέρας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και τερματικών σταθμών από το στρατόπεδο του Χάφταρ, που βρίσκονται κυρίως στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας τα οποία ελέγχει.

Χθες μια νέα διοικητική ομάδα εισήλθε στην έδρα της κεντρικής τράπεζας, όμως αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να θέσει σε λειτουργία την τράπεζα, που σταμάτησε όλες τις επιχειρήσεις της με την αναχώρηση του ελ Κεμπίρ.

Τελευταία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2012, επικρίθηκε από το περιβάλλον του κ. Ντμπεϊμπά για τη διαχείριση των πετρελαϊκών εσόδων και του προϋπολογισμού, που θεωρήθηκε πολύ ευνοϊκή προς το στρατόπεδο του Χάφταρ.

Εκτός από τη διεξαγωγή συνομιλιών, ο ΟΗΕ ζήτησε από τις πλευρές να αναστείλουν τις «μονομερείς» αποφάσεις σχετικά με την κεντρική τράπεζα, να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπαλλήλων και να άρουν τον πετρελαϊκό αποκλεισμό. Η αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε λύπη σχετικά με τις «ανησυχητικές πληροφορίες (...) περί αυθαίρετων συλλήψεων και εκφοβισμού υπαλλήλων της κεντρικής τράπεζας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Μόνη της μια δύναμη δεν λύνει τα παγκόσμια προβλήματα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε Κίνα και ΗΠΑ για τη γεωπολιτική τους στάση, λέγοντας πως τα παγκόσμια προβλήματα δεν επιλύονται όταν μόνο μία ή δύο δυνάμεις υπαγορεύουν αποφάσεις ή διαιρούν τον κόσμο σε αντίπαλες σφαίρες επιρροής.
Τζερόμ Πάουελ και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Την άλλη εβδομάδα η ανακοίνωση για τον νέο επικεφαλής της Fed

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τον νέο υποψήφιο για την προεδρία της Fed, στη θέση του Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τον Μάιο 2026. Οι αγορές αναμένουν την απόφαση.
Ηλίας Λεκκός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ηλ. Λεκκός: Τα κρίσιμα ρίσκα του 2026 και οι προοπτικές της Ελλάδας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τρ. Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, μιλά στο BD για τις καταιγιστικές διεθνείς εξελίξεις, την ανθεκτικότητα των αγορών - οικονομιών και τους κινδύνους στις ΗΠΑ. Τι εκτιμά για την εγχώρια οικονομία, την αγορά ακινήτων και τις τράπεζες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ μηνύει την JPMorgan Chase και ζητά 5 δισ. δολάρια αποζημίωση

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της JPMorgan Chase, υποστηρίζοντας πως έκλεισε τους λογαριασμούς του για πολιτικούς λόγους χωρίς προειδοποίηση, και στοχεύει επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίσημη αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Οι ΗΠΑ αποχωρούν επίσημα από τον ΠΟΥ, αψηφώντας προειδοποιήσεις και αμερικανικό νόμο για την καταβολή 260 εκατ. δολαρίων. Ο Τραμπ επικαλείται αποτυχία του ΠΟΥ στη διαχείριση κρίσεων και παγώνει τη χρηματοδότηση.