H πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επέδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου.
Πλέον, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει 20 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι ανέφερε ότι ως νέος πρωθυπουργός της χώρας θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως είπε αυτή αποτελεί μέρος της έννομης τάξης της χώρας και σύντομα θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση η οποία όπως είπε θα είναι μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η οικονομική ανόρθωση της χώρας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
«Ως άτομο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης, είμαι υποχρεωμένος να σέβομαι τους νόμους και το Σύνταγμα, και δεν έχω ούτε θα έχω καμία αμφιβολία επ΄αυτού, όσο αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα ισχύουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του μακεδονικού Συντάγματος και των μακεδονικών νόμων και όλοι όσοι είναι μέρος των θεσμών πρέπει να τους σέβονται. Όσο ασκώ το αξίωμα του πρωθυπουργού θα σεβαστώ τους νόμους και τη συνταγματική τάξη. Από την άλλη πλευρά, περιμένω να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας που αρμόζουν στον 21ο αιώνα» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο ίδιος, ωστόσο, «υπερασπίστηκε» του «βασικού ανθρώπινου δικαιώματος» του, όπως είπε, να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία».
«Δεν θα ακούτε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον παπαγάλο τον προσδιορισμό (σ.σ. Βόρεια)... Χρησιμοποιούμε το Erga Omnes. Το άρθρο 7 και οι παράγραφοι 2 και 3 της Συμφωνίας είναι πολύ σαφείς όσον αφορά την αντίληψη της μίας και της άλλης πλευράς για την χρήση των όρων "Μακεδονία" και "Μακεδόνας". Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ στη Μακεδονία να δώσουν λίγη περισσότερη προσοχή στην ανάλυση στο τι έχει εφαρμόσει ο νότιος γείτονάς μας από τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην επικεντρωθούμε στο δικαίωμά μου, το οποίο είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, να χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία για τη χώρα όπου γεννήθηκα. Ας δούμε τι έχουν κάνει αυτοί (σ.σ. η Ελλάδα) τα τελευταία έξι χρόνια; Ας δούμε και τι έκαναν και στο παρελθόν» ανέφερε σχετικά ο Μίτσκοσκι.
Στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου πρώτο ήρθε το VMRO-DPMNE καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής. Από 18 έδρες κατέλαβαν το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» κατέλαβε 14 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.
Όπως έχει αναφέρει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη νέα κυβέρνηση της χώρας, της οποίας θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE θα συμμετέχουν ακόμη ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το κόμμα «Ξέρω». Η τρικομματική αυτή κυβέρνηση θα διαθέτει στη Βουλή τη στήριξη 78 βουλευτών συνολικά, ενώ όπως είπε ο Μίτσκοσκι, τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές άλλων κομμάτων θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση και αυτή θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή.