ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:14:33 DATA
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Στη Γερμανία στέλνουν οι Σουηδοί τον φάκελο για τον Nord Stream

Οι αγωγοί πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Σουηδία σταμάτησε σήμερα την έρευνά της σχετικά με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το 2022 στους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση, αλλά παρέδωσε τα στοιχεία που αποκάλυψε στους Γερμανούς ερευνητές.

Οι αγωγοί πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου στον αέρα.

Η Ρωσία και η Δύση, σε αντιπαράθεση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, έδειξαν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο. Ο καθένας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist δήλωσε στο Reuters: «Έχουμε μια εικόνα για το τι συνέβη και σε τι συνίσταται αυτή η εικόνα δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε δικαιοδοσία.Δεν είναι καθήκον της Σουηδίας να συνεχίσει αυτή την έρευνα», είπε.

Ο Ljungqvist δήλωσε ότι το κύριο καθήκον ήταν να διαπιστωθεί αν η Σουηδία ή Σουηδοί πολίτες εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία, όπως είπε, έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα.

«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι "όχι" και δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή την υπόθεση που να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Σουηδίας τώρα που είδαμε πώς έχουν τα πράγματα», είπε.

Ο Ljungqvist δήλωσε ότι η έρευνα ήταν εκτεταμένη και τα ευρήματα μοιράστηκαν με τους Γερμανούς ερευνητές, αλλά οι νόμοι περί απορρήτου τον εμπόδισαν να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

Η Δανία και η Γερμανία διεξάγουν χωριστές έρευνες. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η δανική αστυνομία δήλωσε σήμερα ότι αναμένεται να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνά της «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τον Ιούλιο, η Γερμανία δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είχε βρει ίχνη υποθαλάσσιων εκρηκτικών σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος που μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των εκρηκτικών και ότι εκπαιδευμένοι δύτες μπορεί να είχαν συνδέσει τα εκρηκτικά στους αγωγούς.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τις εκρήξεις που την απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό από την προσοδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά. Οι χώρες αυτές έχουν αρνηθεί την ανάμειξή τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παρακολουθεί τι θα κάνει η Γερμανία για να διερευνήσει τις εκρήξεις.

«Φυσικά, τώρα πρέπει να δούμε πώς αντιδρά η ίδια η Γερμανία σε αυτό, ως μια χώρα που έχει χάσει πολλά σε σχέση με αυτή την τρομοκρατική επίθεση», είπε.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Καρφιά» της Μόσχας προς Σουηδία για την έκρηξη στο Nord Stream 2

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε ότι προτάθηκε να υπάρξει κοινή έρευνα για τις εκρήξεις ωστόσο Σουηδία και Δανία την είχαν απορρίψει και κατηγορεί τη σουηδική κυβέρνηση ότι αποκρύπτει γεγονότα.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτρέπει και πάλι τις επισκευές τουρμπινών για το Nord Stream ο Καναδάς

Η απόφαση της κυβέρνησης Τριντό ελήφθη έπειτα από στενή συνεργασία με την Ουκρανία, τη Γερμανία, αλλά και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους. Την 1η Απριλίου του 2023 αναμένεται να έχει τερματιστεί η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού προς τη Γερμανία.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Nord Stream: Φόβους για σαμποτάζ εκφράζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Γερμανία και Δανία υποστηρίζουν ότι οι διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική είναι «περίεργες» και υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν υπάρξει δολιοφθορές. Ανάλογες απόψεις, πάντως, εκφράζει και η Ρωσία.