ΓΔ: 2215.94 0.37% Τζίρος: 88.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:41
κράνος ΕΕ άμυνας
Στρατιωτικό κράνος πάνω σε σημαία ΕΕ, συμβολίζοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Καναδάς: Ένταξη στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ μετά από συμφωνία

Ο Καναδάς συμφώνησε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, επιτρέποντας στις καναδικές αμυντικές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Ευρώπης και ενισχύοντας τις επενδύσεις στον αμυντικό τομέα.

Ο Καναδάς συμφώνησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE), όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνι.

Η συμμετοχή αυτή θα προσφέρει στις καναδικές αμυντικές εταιρείες ευρύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα του αμυντικού εξοπλισμού στον Καναδά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η ένταξη στο SAFE θα καλύψει σημαντικά κενά δυνατοτήτων και θα διευρύνει τις αγορές για τους καναδούς προμηθευτές.

Το πρόγραμμα SAFE, με προϋπολογισμό 150 δισ. ευρώ, έχει στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έως το 2030. Η πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλά τις ανησυχίες για πιθανή ρωσική απειλή, καθώς και τις αβεβαιότητες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Ν. Μίντσεφ: Η ΕΕ δεν έχει ενιαία αγορά στον τομέα της άμυνας

Ο Νικόλα Μίντσεφ τόνισε πως η άμυνα της ΕΕ παραμένει υπό την ευθύνη των κρατών-μελών, με έλλειψη κοινής αγοράς. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις και το EDIP, που στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας.
Μαρκ Ρούτε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Απόλυτη στήριξη ΗΠΑ σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη, δηλώνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Διαβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η πλήρης αμυντική ανεξαρτησία της ΕΕ δεν είναι απαραίτητη. Ζήτησε αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αλλά πάντα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Συνάντηση σε αίθουσα συνεδριάσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση συμβούλων ασφαλείας Ουκρανίας, Ευρώπης και ΗΠΑ

Ουκρανοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σύμβουλοι συναντήθηκαν για να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την ειρηνευτική διευθέτηση της σύγκρουσης, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.
Μιχάλης Κατρίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η απόρριψη του πλάνου SAFE δείχνει προχειρότητα στο Υπ. Άμυνας

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι η απόρριψη του επενδυτικού πλάνου SAFE από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτει προχειρότητα και έλλειψη διαφάνειας, τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής και συναίνεσης στην αμυντική πολιτική.
σημαία του Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς και ΕΕ ολοκληρώνουν τη συμφωνία για συμμετοχή στο αμυντικό SAFE

Η ΕΕ και ο Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία για συμμετοχή στα χαμηλότοκα δάνεια του SAFE, ενισχύοντας τη διατλαντική αμυντική συνεργασία και τη στήριξη προς την Ουκρανία και τη βιομηχανική ετοιμότητα.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στο Συμβούλιο ΕΕ: Στο επίκεντρο η αμυντική ετοιμότητα και η Ουκρανία

Ο Νίκος Δένδιας συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, όπου εξετάζονται η κατάσταση στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα και πρωτοβουλίες όπως το SAFE, με έμφαση στη συνεργασία ως το 2030.