ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστυνομική ταινία νύχτας
Φώτο: Shuttertock

Ο γιος του «Ελ Τσάπο» παραδέχεται την ενοχή του στις ΗΠΑ

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του διαβόητου «Ελ Τσάπο», παραδέχθηκε την ενοχή του για διακίνηση ναρκωτικών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο Σικάγο. Ακολουθεί τον αδελφό του Οβίδιο στα βήματα του πατέρα τους.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του διαβόητου μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών «Ελ Τσάπο», παραδέχθηκε την ενοχή του σε ποινική διαδικασία στο Σικάγο για διακίνηση παράνομων ουσιών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Chicago Tribune.

Ο αδελφός του, Οβίδιο Γκουσμάν, είχε ήδη ομολογήσει την ενοχή του τον Ιούλιο για παρόμοιες κατηγορίες. Και οι δύο φέρονται, μαζί με άλλους δύο αδελφούς που διαφεύγουν τη σύλληψη, να συνέχισαν τη δράση του πατέρα τους, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, πρώην αρχηγού του καρτέλ Σιναλόα.

Ο «Ελ Τσάπο» εκτίει ισόβια κάθειρξη στο Κολοράντο. Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, 39 ετών, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2024 όταν έφτασε στο Τέξας με ιδιωτικό αεροσκάφος, συνοδευόμενος από τον συνιδρυτή του καρτέλ, Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα.

Σύμφωνα με τον Σαμπάδα, εξαπατήθηκε σχετικά με τον προορισμό του ταξιδιού και απήχθη από τον Γκουσμάν Λόπες, ώστε να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές παρά τη θέλησή του. Και ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του, αποφεύγοντας τη δίκη και την ποινή του θανάτου, καθώς οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιδιώξουν την επιβολή της.

Οι συλλήψεις των δύο ανδρών ενέτειναν τις συγκρούσεις μεταξύ των φραξιών του καρτέλ – αυτής των «τσαπίτος» (γιων του Τσάπο) και αυτής του Σαμπάδα – με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.200 θανάτους και περίπου 1.400 εξαφανίσεις, σύμφωνα με στοιχεία των μεξικανικών αρχών.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το καρτέλ Σιναλόα για διακίνηση φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ, όπου το ισχυρό συνθετικό οπιοειδές ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση ετησίως τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Εκτός από φαιντανύλη, οι τέσσερις «τσαπίτος» κατηγορούνται για διακίνηση τόνων κοκαΐνης από την κεντρική και νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Το έγγραφο αναφέρει ότι «εξαγόρασαν διεφθαρμένους δημόσιους αξιωματούχους», ενώ προέβησαν σε πράξεις όπως «φόνοι, απαγωγές, επιθέσεις και ξυλοδαρμοί», με στόχο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αντίπαλες συμμορίες και ακόμα και μέλη της δικής τους οργάνωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος στη Βερακρούς παρά την προστασία

Ο δημοσιογράφος Λουίς Άνχελ Λόπες Βαλδές, που εργαζόταν στη Βέρακρους και είχε δεχτεί απειλές, δολοφονήθηκε στην Πόσα Ρίκα τα ξημερώματα της Πέμπτης ενώ προστατευόταν από τις αρχές, ανακοίνωσε η εφημερίδα Vanguardia.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια για τον βαρόνο ναρκωτικών "Ελ Μάγιο" Σαμπάδα στις ΗΠΑ

Σε ισόβια καταδικάστηκε ο 76χρονος βαρόνος ναρκωτικών Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα στη Νέα Υόρκη. Συνελήφθη το 2024 μαζί με τον γιο του «Ελ Τσάπο», καταγγέλλοντας απαγωγή και παράδοση στις ΗΠΑ με συμφωνία αμερικανικών αρχών.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέταρτη προφυλάκιση για τον φονικό εμπρησμό στην οικογένεια Νέστορα

Προφυλακίστηκε ο 25χρονος για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα. Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, ενώ με τη νέα προφυλάκιση οι κρατούμενοι ανέρχονται σε τέσσερις, ανάμεσά τους και οι δύο φερόμενοι ως δράστες.