ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Nord Stream 2 αγωγός

Σουηδία: Αποφάσεις σχετικά με τις εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream το 2022

Οι αγωγοί που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στις περιοχές των οικονομικών ζωνών της Σουηδίας και της Δανίας.

Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα από πλευράς της Σουηδίας για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream το 2022 σχεδιάζει να ανακοινώσει μια απόφαση εντός της εβδομάδας για το αν θα αποσύρει την υπόθεση, θα απαγγείλει κατηγορίες ή θα ζητήσει να τεθεί κάποιος υπό κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα της σουηδικής ημερήσιας εφημερίδας Expressen που είχε προηγηθεί. Δεν είναι σαφές ποια συγκεκριμένη ημέρα θα γίνει η ανακοίνωση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα.

Οι αγωγοί που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στις περιοχές των οικονομικών ζωνών της Σουηδίας και της Δανίας.

Η Σουηδία σε σύντομο διάστημα μετά το συμβάν ανακοίνωσε ότι η έρευνα που έκανε στην περιοχή της σουηδικής οικονομικής ζώνης εντόπισε ίχνη εκρηκτικών στον χώρο, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Δημοσίως δεν προσδιόρισε κανέναν ύποπτο.

Η αστυνομία της Δανίας, που πραγματοποιεί τη δική της έρευνα, αρνήθηκε να προβεί σήμερα σε σχόλιο. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπλοκή στις εκρήξεις και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «διαφανούς διεθνούς έρευνας».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έφερε στο προσκήνιο την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η καταστροφή των αγωγών Nord Stream επιτάχυνε τη στροφή της περιοχής σε άλλους προμηθευτές ενέργειας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για γερμανικές πυρηνικές έρευνες

Η Γερμανία διέψευσε τις διαδικτυακές αναφορές για δήθεν έρευνες στα πυρηνικά όπλα, αποκαλώντας τις ρωσική προπαγάνδα με στόχο τη δυσφήμησή της για τη στήριξή της στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Μερτς για τις εγγυήσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε δηλώσεις του Μερτς για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν γίνεται χωρίς τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε αδιέξοδο και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παράθυρο διπλωματίας για Ουκρανία βλέπει ο καγκελάριος Μερτς

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε πως ανοίγει σταδιακά «παράθυρο διπλωματίας» για την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να κερδίσει στρατιωτικά. Χαιρέτισε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και τόνισε τη σημασία ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.