Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε συγγνώμη χθες για σχόλια που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα με τα οποία αμφισβήτησε τη σοβαρότητα της αφοσίωσης νεαρών διαδηλωτών υπέρ του κλίματος και αναφερόμενος σε ένα «σύνδρομο Γκρέτα» αμφέβαλλε κατά πόσον οι διαδηλωτές είναι προετοιμασμένοι να μειώσουν την ποιότητα της ζωής τους για να πληρώσουν το υψηλό κόστος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο 72χρονος Ισπανός βετεράνος πολιτικός εξέφρασε αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της αφοσίωσης των νεαρών διαδηλωτών που κινητοποιούνται γύρω από την έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, υποστηρίζοντας πως αυτοί δεν αντιλαμβάνονται το κόστος των μέτρων που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, κάνοντας λόγο για ένα «σύνδρομο Γκρέτα» είπε: «Είναι πολύ ωραίο να βγαίνεις έξω και να διαδηλώνεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή, αρκεί να μην σου ζητείται να συμβάλεις στο κόστος» τονίζοντας «Θα ήθελα να ξέρω αν αυτοί οι νέοι άνθρωποι (…) έχουν επίγνωση πόσο θα τους στοιχίσουν αυτά τα μέτρα».
Μετά από σφοδρές αντιδράσεις, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος απολογήθηκε για τις δηλώσεις του. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όσους ενδεχομένως αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από την ακατάλληλη αναφορά μου στο σημαντικό κίνημα νεολαίας που πολεμά την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο twitter, καθώς επέστρεφε από επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τα σχόλια Μπορέλ «απαράδεκτα από έναν εκπρόσωπο της ΕΕ». Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της, με τον εκπρόσωπο Έρικ Μάμερ να σημειώσει πως όλοι οι ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι – εκ των οποίων και ο Μπορέλ – στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία «που αναγνωρίζει και στηρίζει τις επιθυμίες των νέων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». «Δεν πιστεύω ότι το ‘σύνδρομο Γκρέτα’ έχει καθοριστεί ακόμη ως μια ιατρική κατάσταση», είπε αστειευόμενος ο Μάμερ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φάνηκε να επιχειρεί από την την Παρασκευή μια αναδίπλωση από τις αρχικές του δηλώσεις όταν είπε με tweet του ότι τα «κινήματα νεολαίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν την πλήρη στήριξή μου και εμπνέουν πολιτικούς και κοινωνίες».