Οι απλουστεύσεις που προκύπτουν από το νέο πληροφοριακό σύστημα στην Υπηρεσία Τελωνείων εξοικονομούν περίπου 9 εκατομμύρια λεβ τον χρόνο σε εργασιακό κόστος για τους οικονομικούς φορείς, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων BTA ο Κόλιο Κόλεφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων και Στατιστικής στην Τελωνειακή Υπηρεσία, με την ευκαιρία της επίτευξης της πλήρους ψηφιοποίησης των διαδικασιών εκτελωνισμού για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τις διαμετακομίσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 20.000 επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εισάγουν αγαθά από τρίτες χώρες, περίπου 10.000 επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εξάγουν αγαθά σε τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), 45.000 οντότητες έχουν εγγραφεί για να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά συστήματα της Υπηρεσίας Τελωνείων, το 90% των οποίων είναι οικονομικοί φορείς, ήτοι εταιρείες.
«Τα πληροφοριακά συστήματα διασφαλίζουν διαθεσιμότητα υπηρεσιών σε ποσοστό 100%, μεταξύ άλλων όταν εφαρμόζουμε νέες εκδοχές των πληροφοριακών συστημάτων για τους χρήστες, δεν καταγράφεται καμία διακοπή στην παροχή υπηρεσιών. Αυτό είναι σημαντικό για τους οικονομικούς φορείς, διότι γνωρίζετε πως κάθε διαδικασία εισαγωγής ή εξαγωγής περιλαμβάνει πραγματική επιμελητεία που σχεδιάζεται από πριν. Όταν τα πληροφοριακά συστήματα της Υπηρεσίας Τελωνείων εργάζονται χωρίς διακοπή, δεν υπάρχει κανένα διάλειμμα, καμία ζημία να διαπιστώνεται από τον εμπορικό κλάδο.
Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι εάν το 1% του αστρονομικού χρόνου που τα συστήματα πληροφορικής δεν λειτουργούν, αυτό συνεπάγεται με ετήσιες απώλειες ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, επομένως αυτά τα χρήματα εξοικονομούνται για τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων στην Τελωνειακή Υπηρεσία.
Ο Κόλιο Κόλεφ είπε επίσης πως το 60% των επιχειρήσεων πιστεύει πως το νέο πληροφοριακό σύστημα οδηγεί στην απλούστευση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των συνθηκών του επιχειρείν στη χωρά.