ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Αθώος από τη Γερουσία ο Τραμπ αλλά με μία χαμένη ψήφο

Με 52 ψήφους αθωώθηκε από τη Γερουσία ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς υπέρ της καθαίρεσής του ψήφισε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι. Για «κυνήγι μαγισσών» έκανε λόγο πάλι ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε, όπως αναμενόταν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες που του είχε απαγγείλει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κρίθηκε αθώος συγκεντρώνοντας τη στήριξη όλων, πλην ενός, των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Η ψήφος υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ ήλθε από τον γερουσιαστή Μιτ Ρόμνι, υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές του 2012.

Οι 52 από τους 100 γερουσιαστές κήρυξαν τον Αμερικανό πρόεδρο αθώο για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και 53 γερουσιαστές αθώο για την κατηγορία παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ένα ειδικό δικαστήριο.

Αναμένεται διάγγελμα

Με τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στον ορίζοντα, ο πρόεδρος Τραμπ θα απευθύνει το μεσημέρι (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας) διάγγελμα προς το έθνος για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «πλήρη αθώωσή» του, καταγγέλλοντας για νιοστή φορά το «κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα» από πλευράς των Δημοκρατικών, που επέδειξαν «επονείδιστη», για την αμερικανική προεδρία, συμπεριφορά.

«Ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και κατόπιν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μοιάζοντας να θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο 35% η δημοτικότητα Τραμπ, δυσαρέσκεια και στους Ρεπουμπλικάνους

Η δημοτικότητα του Τραμπ έπεσε σχεδόν στο χαμηλότερο σημείο, με μόλις 35% των Αμερικανών να εγκρίνουν το έργο του, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την αύξηση των τιμών καυσίμων μετά τον πόλεμο με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν τις επόμενες μέρες

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να χτυπήσουν ξανά το Ιράν και αποκάλυψε πως βρισκόταν μόλις μία ώρα πριν αποφασίσει νέα επίθεση, αλλά την ανέβαλε λόγω ειρηνευτικής πρότασης της Τεχεράνης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανέβαλε προγραμματισμένη επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ανέβαλε προγραμματισμένη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, μετά από εκκλήσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής, ξεκαθαρίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη δράση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανέβαλα την αυριανή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στρατιωτική δράση κατά του Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία αποδεκτή από τις ΗΠΑ, αλλά ανέβαλε επίθεση μετά από εκκλήσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.