ΓΔ: 2030.46 0.17% Τζίρος: 467.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Με την απαλλαγή του αναμένεται να τερματιστεί η δίκη Τραμπ την Τετάρτη

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του θεωρείται δεδομένη σε αυτή την ιστορική διαδικασία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ θα διεξαγάγει την ψηφοφορία στην οποία αναμένεται να απαλλαχθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τις δύο κατηγορίες (κατάχρηση εξουσίας, παρακώλυση έρευνας του Κογκρέσου) που αντιμετωπίζει στη δίκη του την Τετάρτη, βάσει ψηφίσματος που ενέκρινε το σώμα επί της διαδικασίας. Όπως ορίζει το ψήφισμα, θα γίνει μια ακόμη τετράωρη συνεδρίαση μεθαύριο Δευτέρα από τις 11:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το σώμα θα διακόψει τις εργασίες του ως την Τετάρτη στις 16:00 (23:00), όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των δύο κατηγοριών («articles of impeachment») σε βάρος του προέδρου.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του - που ο ίδιος είναι σίγουρο ότι θα προβάλλει ως περιφανή νίκη του, καθώς οι ΗΠΑ έχουν μπει σε χρονιά εκλογών - θεωρείται δεδομένη σε αυτή την - σε κάθε περίπτωση ιστορική - διαδικασία.

Η εξέλιξη ακολούθησε την απόρριψη από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους σώμα του Κογκρέσου της πρότασης να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί. Με 51 ψήφους έναντι 49, οι γερουσιαστές απέκλεισαν την κλήση νέων μαρτύρων και την παρουσίαση νέων αποδεικτικών στοιχείων.

Ο επικεφαλής της μειοψηφικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είδε σε αυτή την έκβαση μια «μεγάλη τραγωδία».

Αντίθετα, για τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ ακούστηκαν «περισσότερα από όσα χρειάζονταν» στη διαδικασία και είναι «καιρός να αθωώσουμε» τον πρόεδρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ως «παράνομη» καταγγέλει τη μεταχείρισή του από τα ΜΜΕ ο πρόεδρος Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «παράνομο» τον τρόπο αρνητικής κάλυψης που δέχεται από τα ΜΜΕ, ειδικά από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, και απείλησε ακόμη και με ακύρωση αδειών εκπομπής για όσους τάσσονται εναντίον του.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παραίτηση ομοσπονδιακού εισαγγελέα πιθανόν υπό πίεση Τραμπ

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Έρικ Σίμπερτ παραιτήθηκε μετά τη δημόσια απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρησή του, επειδή είχε αρνηθεί να ασκήσει διώξεις κατά πολιτικών του αντιπάλων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.