ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
Φώτο: Shutterstock

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και Κρούσεβατς ενισχύουν συνεργασία

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Επιμελητήριο Κρούσεβατς προωθούν την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας–Σερβίας, διερευνώντας συνέργειες σε πλήθος παραγωγικών τομέων.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κρούσεβατς ενισχύουν τη συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας, με στόχο την εμβάθυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων και τη δημιουργία σταθερού πλαισίου για τις επιχειρήσεις των δύο χωρών. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΒΕΘ, αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου, υπό τον πρόεδρο Μάριο Παπαδόπουλο, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κρούσεβατς για διαπραγματεύσεις με τους Σέρβους ομολόγους τους.

Η συνάντηση αυτή ακολούθησε την πρώτη επαφή που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία του ΒΕΘ, όπου τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα επιχειρηματική «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Μάριος Παπαδόπουλος, τόνισε πως η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η ανάπτυξη σχέσεων με επιμελητήρια της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.

 Υπογράμμισε ότι στόχος είναι οι πραγματικές συνέργειες και όχι απλώς οι επαφές.

Η Σερβία, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, θεωρείται από το ΒΕΘ μια ανερχόμενη αγορά με σημαντικές ευκαιρίες. Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των δύο Επιμελητηρίων επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση συγκεκριμένων τρόπων για την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργειών μεταξύ ελληνικών και σερβικών επιχειρήσεων.

Το πεδίο συνεργασίας χαρακτηρίζεται ως «ευρύτατο» και περιλαμβάνει κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα μέταλλα – αλουμίνιο, το ξύλο – έπιπλο, τα εκκλησιαστικά είδη, την αποθήκευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν τεχνογνωσία και εξαγωγικές δυνατότητες στους παραπάνω τομείς, ενώ η σερβική αγορά παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες και ευκαιρίες.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ ανέφερε πως το Επιμελητήριο μπορεί να παίξει «πρωτεύοντα ρόλο» στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, προσφέροντας ουσιαστική δικτύωση και διευκόλυνση στα μέλη του που επιθυμούν να επενδύσουν στη Σερβία. 

Χαρακτήρισε τη χώρα «αναπτυσσόμενη, με ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα», ικανή να λειτουργήσει ως σταθερός συνεργάτης για τους Έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν νέες αγορές.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 200 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, δημιουργώντας πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας σε βασικούς τομείς όπως οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο.

Παράλληλα, 2.000 σερβικές επιχειρήσεις διατηρούν εμπορικές συνεργασίες με ελληνικές, ενώ το διμερές εμπόριο εμφανίζει σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης.

Το 2024 ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου έφτασε τα 828,5 εκατ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Σερβία να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αφορούν κυρίως αλουμίνιο και φαρμακευτικά προϊόντα, επιβεβαιώνοντας τον ενεργό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από σερβικής πλευράς η διευθύντρια του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κρούσεβατς, Maja Markovic, ο δήμαρχος της πόλης Ivan Manojlovic, η γενική πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Jelena Obradović, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας Nikos Sliousaregko και ο Αντώνιος Κατεπόδης, γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ της ελληνικής πρεσβείας στη Σερβία.

Από την πλευρά του ΒΕΘ, παρόντες ήταν ο οικονομικός επόπτης Ευάγγελος Τεπεκίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Κυανίδης και Χρήστος Γκίνης. Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Σερβίας, Bratislav Gasic.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση φοιτητών κατά αντιπρύτανη ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

Οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κατήγγειλαν επίθεση και προπηλακισμό του Αντιπρύτανη Ιάκωβου Μιχαηλίδη από ομάδα φοιτητών, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τονίζουν πως τέτοιες ενέργειες δε γίνονται ανεκτές στο πανεπιστήμιο.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάρκα στη Θεσσαλονίκη θα φέρουν τα ονόματα Μπουτάρη και Σαββόπουλου

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέκρινε να δοθούν τα ονόματα των Γιάννη Μπουτάρη και Διονύση Σαββόπουλου σε πάρκα, τιμώντας τη μνήμη τους. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την απόφαση ως θεσμική και ιστορική υποχρέωση.
Σκληρός δίσκος και μετρητά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάλυση κυκλώματος ναρκωτικών και όπλων: Οκτώ συλλήψεις σε 3 πόλεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά και όπλα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ ένα ακόμη αναζητείται. Σχηματίστηκε δικογραφία για σοβαρά αδικήματα.
Παραλία Θεσσαλονίκης ακίνητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η μελέτη για το ξύλινο ντεκ από το ΚΣΝΜ

Η οριστική μελέτη για το ξύλινο ντεκ στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοπράτηση το φθινόπωρο. Το έργο θα προσφέρει περισσότερη θέα στη θάλασσα για κατοίκους και επισκέπτες.
Ο Στέλιος Αγγελούδης στο μετρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Αγγελούδης: Πλατεία Εμπράρ, πεζοδρόμια, κρήνες & σχολική στέγη

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανέλυσε τις εξελίξεις σε εμβληματικά έργα, όπως η πλατεία Ερνέστου Εμπράρ και οι αποκαταστάσεις πεζοδρομίων, τονίζοντας τη βελτίωση της καθημερινότητας και των δημόσιων χώρων.
Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντική πρόοδος στον καθαρισμό κλειστών τμημάτων ρεμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του κλειστού τμήματος του ρέματος Δενδροποτάμου, βελτιώνοντας την απορροή υδάτων στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Ξεκινούν επίσης εργασίες σε ρέματα Ευκαρπίας, Νικόπολης και προωθούνται μελέτες για νέα έργα.