Σε μια εποχή που διέπεται από την ψηφιακή διασύνδεση, το να είστε διαρκώς συνδεδεμένοι θεωρείται πλέον ένας φυσιολογικός τρόπος ζωής. Αυτό όμως μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία σας, γι΄αυτό ειδικοί τονίζουν την ανάγκη επιδίωξης μιας υγιούς σχέσης με την τεχνολογία, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή και κάνουν λόγο για την ψηφιακή ευεξία.
Τι ακριβώς όμως είναι η ψηφιακή ευεξία; Έχει να κάνει με τη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ τεχνολογίας και ζωής, συνειδητοποιώντας πώς η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει τέσσερις πυλώνες στη ζωή σας (εστίαση, ψυχική υγεία, σωματική υγεία και σχέσεις) και πώς να τα εξισορροπήσετε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις.
Τους προαναφερόμενους προβληματισμούς αλλά και συμβουλές σχετικά με την ψηφιακή ευεξία επισημαίνει στον ιστότοπο Livehappy, ο Taíno Bendz, ιδρυτής του Phone Free Day και της δικής του επιχείρησης παροχής συμβουλών. Το μήνυμά του για τη συνειδητή και σκόπιμη χρήση της τεχνολογίας έχει φτάσει και έχει εμπνεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι δημόσιος ομιλητής, συντονιστής εργαστηρίου και διεξάγει έρευνα σχετικά με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ το βιβλίο του Tech-Life Balance: 101 Ways to Take Control of Your Digital Life and Save Your Sanity είναι bestseller.
Περιττό να πούμε ότι η τεχνολογία έχει διεισδύσει σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής, καθώς διαβάζετε ακόμη και αυτό το ρεπορτάζ σε κάποια συσκευή. Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει 7 ώρες και 4 λεπτά καθημερινά μπροστά στην οθόνη.
Σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνολογία, όπου οι οθόνες είναι πανταχού παρούσες, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν από την υπερβολική ψηφιακή χρήση. Η διάχυτη φύση των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων έχει προκαλέσει μια σειρά από ανησυχίες, που περιλαμβάνουν τη σωματική και ψυχική υγεία και πραγματικά τη συνολική ευημερία.
Καθώς πλοηγούμαστε σε αυτό το σύγχρονο ψηφιακό τοπίο, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν το άγχος, την εξουθένωση και μια σειρά άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από τις ανθυγιεινές σχέσεις με την τεχνολογία. Ο ανελέητος καταιγισμός ειδοποιήσεων, η συνεχής πίεση να παραμείνετε συνδεδεμένοι και η ατελείωτη παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει συνώνυμα με τη σύγχρονη ζωή. Αυτές οι προκλήσεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια συνειδητή και σκόπιμη προσέγγιση της ψηφιακής μας ζωής.
Μερικές από τις αγαπημένες του συμβουλές που μπορεί να κάνει ο καθένας για να έχει καλύτερη ψηφιακή ευεξία είναι οι εξής:
1. Να έχετε υπνοδωμάτιο χωρίς τηλέφωνο
Τρομακτικό για κάποιους, εύκολο για άλλους. Μια μελέτη δείχνει ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει την ευτυχία, την ποιότητα ζωής, τον ύπνο και τις σχέσεις και να μειώσει το άγχος - σε μόλις μία εβδομάδα.
2. Αφήστε το τηλέφωνο μακριά όταν εργάζεστε
Μια μελέτη υποδηλώνει ότι η παραγωγικότητα αυξηθεί ως και 26% όταν αφήνετε το τηλέφωνό σας σε άλλο δωμάτιο από αυτό που εργάζεστε.
3. Γίνετε πρότυπο για τα παιδιά
Απογοητεύεστε που τα παιδιά σας είναι πάντα στο τηλέφωνό τους ή με συναδέλφους που ασχολούνται με το κινητό τηλέφωνο στις συναντήσεις; Γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε. Είναι πολύ πιο εύκολο να βοηθήσουμε τους άλλους να αλλάξουν επιδεικνύοντας οι ίδιοι την επιθυμητή συμπεριφορά.
4. Απενεργοποιήστε την αυτοπροβολή σε συσκέψεις
Μην κρατάτε ενεργή τη λειτουργία αυτοπροβολής στις βιντεοσυσκέψεις. Όταν βλέπετε τον εαυτό σας μπορεί να αγχωθείτε περισσότερο και μάλιστα αποσπά την προσοχή από τη συζήτηση.
5. Διαχείριση ειδοποιήσεων
Προσδιορίστε ποιες εφαρμογές έχουν το δικαίωμα να τραβήξουν την προσοχή σας. Απενεργοποιήστε τυχόν μη ουσιώδεις ειδοποιήσεις ή χρησιμοποιήστε λειτουργίες στο τηλέφωνο για να τις συγκεντρώσετε. Έχει διαπιστωθεί ότι και μόνο η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων μέσω email μπορεί να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό και το άγχος.
6. Λάβετε υπόψη την πρόσληψη πληροφοριών
Το να είστε ενημερωμένοι με νέα και γεγονότα είναι σημαντικό, αλλά σκεφτείτε πόσο συχνά και πόσες πληροφορίες καταναλώνετε. Σκεφτείτε κριτικά εάν οι πληροφορίες είναι πραγματικά απαραίτητες, προσθέτουν αξία σε εσάς, αλλάζουν τις αποφάσεις σας ή απλώς σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα.
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την ψηφιακή ευεξία ενσωματώνοντας λειτουργίες όπως παρακολούθηση χρόνου οθόνης, εφαρμογές ενσυνειδητότητας και ψηφιακές πλατφόρμες υγείας που ενθαρρύνουν τους χρήστες να καθιερώσουν και να διατηρήσουν υγιείς διαδικτυακές συνήθειες. Επιπλέον, διάφορες εφαρμογές και εργαλεία παρέχουν πόρους για την ψυχική υγεία, την παραγωγικότητα και τη συνολική ευεξία.
Τα οφέλη του να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία
Η ψηφιακή αποτοξίνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε εάν η τεχνολογία σας εμποδίζει να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας, όπως εξηγεί η ψυχολόγος Kia-Rai Prewitt, αναλύοντας τα οφέλη της στον ιστότοπο health.clevelandclinic.org.
Τα αποτελέσματα της αποσύνδεσης μπορεί να είναι εκτεταμένα, από το να είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά μέχρι να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Τα οφέλη από τη λήψη χρονικού ορίου τεχνολογίας, περιλαμβάνουν:
Πιο έντονη εστίαση
Με τα συχνά ηχητικά σήματα και τις αναδυόμενες ειδοποιήσεις στα ηλεκτρονικά, είναι εύκολο να αποσπαστείτε από αυτό που συμβαίνει γύρω σας. Κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι παρατηρείτε περισσότερα στο άμεσο περιβάλλον σας. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να συγκεντρωθεί πολύ καλύτερα στις εργασίες σας.
Λιγότερο άγχος
Για μερικούς ανθρώπους, οι υπερβολικές πληροφορίες μπορεί να είναι αγχωτικές. «Έχω δουλέψει με πολλούς ανθρώπους που ήταν πραγματικά αναστατωμένοι βλέποντας ώρες ειδήσεων» ανάφερε η Prewitt. «Μόλις μείωσαν την κατανάλωση ειδήσεων και άρχισαν να κάνουν κάτι άλλο, ένιωσαν πιο ήρεμοι».
Καλύτερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
Η εξάλειψη των ψηφιακών περισπασμών δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για να δώσετε προσοχή στους γύρω σας. Για παράδειγμα, χωρίς συσκευές στο δείπνο, αλληλεπιδράτε φυσικά και συνδέεστε περισσότερο με την οικογένειά σας. Ή αν η μύτη σας δεν είναι θαμμένη στο smartphone σας, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε κάποιον νέο στη γραμμή ταμείου. Και αν η αποστολή γραπτών μηνυμάτων είναι εκτός ορίων, είναι πιο πιθανό να σηκώσετε το τηλέφωνο για να συνομιλήσετε με έναν φίλο.
Περισσότερος έλεγχος του χρόνου σας
Νιώσατε ποτέ μια συντριπτική επιθυμία να ελέγξετε το smartphone σας ή να εμφανιστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δεν είστε μόνοι. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί ελέγχουν τα smartphone τους 96 φορές την ημέρα και περνούν περισσότερες από δύο ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για πολλούς ανθρώπους, ο έλεγχος του τηλεφώνου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε φορά που υπάρχουν λίγα δωρεάν λεπτά είναι μια αντανακλαστική ενέργεια που δεν βασίζεται σε καμία πραγματική ανάγκη. Το να κάνετε ένα διάλειμμα από τις ψηφιακές συσκευές ή τα μέσα σας βοηθά να καταπολεμήσετε την καταναγκαστική χρήση.
«Αποσυνδέθηκα από το Facebook για ένα χρονικό διάστημα όταν σπούδαζα για τις εξετάσεις αδειοδότησης. Ήταν τόσο απελευθέρωση, γιατί δεν ανταποκρινόμουν σε ειδοποιήσεις» μοιράστηκε η Prewitt. «Αν και άρχισα να χρησιμοποιώ ξανά το Facebook, δεν το χρησιμοποιώ τόσο πολύ. Εξακολουθώ να αποσυνδέομαι κάθε μέρα, ώστε να μην ενοχλούμαι από ειδοποιήσεις. Το τσεκάρω όταν θέλω να το ελέγξω. Είναι μια ανακούφιση γιατί δεν είμαι τόσο κουρασμένος με αυτό που συμβαίνει».
Σημάδια ότι πρέπει να αφήσετε κάτω τις συσκευές
Αναρωτιέστε αν χρειάζεστε ψηφιακή αποτοξίνωση; Εάν η χρήση ηλεκτρονικών μέσων σας προκαλεί κάποια από τις παρακάτω εμπειρίες, είναι σημάδι ότι μπορεί να χρειαστεί να αποσυνδεθείτε:
- Καταθλιπτική διάθεση.
- Αυξημένη ευερεθιστότητα, απογοήτευση ή θυμό.
- Αίσθημα ανασφάλειας.
- Απώλεια ύπνου ή διακοπή ύπνου.
- Αισθάνεστε υποχρεωμένοι να καταναλώσετε, να απαντήσετε, να αντιδράσετε ή να κάνετε check in.
«Εάν αγνοείτε τις ευθύνες στο σπίτι ή την εργασία σας λόγω του χρόνου που περνάτε στο διαδίκτυο, τότε σκεφτείτε μια ψηφιακή αποτοξίνωση» συμπλήρωσε η Prewitt. «Μια άλλη κόκκινη σημαία είναι εάν χάνετε το ενδιαφέρον σας να είστε κοινωνικοί επειδή προτιμάτε απλώς να συνδεθείτε με ανθρώπους στο διαδίκτυο».