ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή
Φωτο: Vassiliki Anastopoulou / SOOC

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση οδηγεί την εξωτερική πολιτική σε επικίνδυνα μονοπάτια

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη διαχείριση εξωτερικής πολιτικής, παρεμβάσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ, ενεργειακές συμφωνίες και εμπλοκή σε διεθνείς ανταγωνισμούς χωρίς διασφάλιση εθνικού συμφέροντος.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ασκεί ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον ως επικίνδυνη και τρομακτική.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με «σημαίες σε φέρετρα», καθώς και στη στάση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ, η οποία, όπως σημειώνει, «παρεμβαίνει ευθέως στην διεθνή και οικονομική πολιτική της χώρας».

 Παράλληλα, κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης ότι «ζητούν αυτόγραφα» από την Αμερικανίδα διπλωμάτη και τονίζει πως «η χώρα εμπλέκεται στην αμερικανο-κινεζική αντιπαράθεση χωρίς να διασφαλίζεται το εθνικό συμφέρον».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επικρίνει τον πρωθυπουργό για ενεργειακές συμφωνίες που, κατά την εκτίμησή του, εξυπηρετούν ξένους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, αφήνοντας στη χώρα μόνο κινδύνους.

 Σχετικά με το Ουκρανικό, υποστηρίζει ότι αντί να υπάρξουν πρωτοβουλίες για ειρήνη, «υπογράφονται συμφωνίες για θαλάσσια drones με το Κίεβο», γεγονός που –όπως υπογραμμίζει– επιδεινώνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης απευθύνει ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό για το «πού οδηγεί τα πράγματα» και αν σκοπεύει να εμπλέξει τη χώρα σε «επικίνδυνες πολεμικές περιπέτειες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος καταθέτει αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει το κοινοβούλιο. 

Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για πλήρη ενημέρωση των κομμάτων.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χαρίτσης διαμηνύει πως «ούτε φέρετρα θα επιτρέψουμε, ούτε να μετατραπεί η χώρα μας σε πεδίο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανταγωνισμών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ

Στην Αθήνα φτάνει απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα γίνουν οι βασικές εργασίες με συναντήσεις και κοινές δηλώσεις στο ΥΠΕΞ.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρούμπιο: Η Ελλάδα αποτελεί βασικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε πως η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα ενισχύει την ασφάλεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας στην περιφερειακή ασφάλεια, στηριζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, κατά τη Σύνοδο ADRION στη Βενετία. Συζήτησε επίσης τη μεταβίβαση δύο ιταλικών ναρκοθηρευτικών στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Νέα Υόρκη: Θέλουμε καλές σχέσεις, δεν δεχόμαστε απειλές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομογενειακή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, τόνισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τη γεωπολιτική ενίσχυση και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας τη μείωση ανεργίας και διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έτοιμη για όλα – Η ισχύς δεν φαίνεται στη φωνή

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα, αποφεύγοντας όμως κινήσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παραμένει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απορρίπτει εχθροπάθειες.