ΓΔ: 2552.53 0.87% Τζίρος: 87.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:41
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά

Συνομιλία ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας με τον Ζελένσκι

Οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας τόνισαν στον Ζελένσκι την πλήρη στήριξή τους στην Ουκρανία και χαιρέτισαν τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για τερματισμό του πολέμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού με Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τη σταθερή και πλήρη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην πορεία για μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη εξέφρασαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι Φρίντριχ Μερτς, Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ χαιρέτισαν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες τόνισαν ιδιαίτερα την αναγνώριση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και την πρόθεση να παρασχεθούν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στη χώρα. Συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν στενό συντονισμό μεταξύ τους, με άλλους Ευρωπαίους εταίρους και με την Ουάσινγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης των ζωτικών ευρωπαϊκών και ουκρανικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η γραμμή επαφής παραμένει το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ικανότητα να υπερασπίζονται αποτελεσματικά την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Τέλος, επεσήμαναν ότι κάθε συμφωνία που αφορά τα ευρωπαϊκά κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων και τη συναίνεση μεταξύ των συμμάχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόσκληση σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία για συνομιλίες

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν συμβούλους ασφαλείας από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ σε συζητήσεις με Ουκρανία στο Μαϊάμι για νέες ιδέες λήξης του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας και μεταπολεμική ευημερία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο οι σύμβουλοι ασφαλείας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας με Αμερικανούς απεσταλμένους. Δεν διευκρινίστηκαν οι συναντήσεις.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κοινή προεδρία Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας στη συνάντηση για Ουκρανία

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς συμπροεδρεύουν στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων για στήριξη της Ουκρανίας τη Δευτέρα. Ο Ζελένσκι θα παραστεί, ενώ η συμμετοχή θα είναι δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης.