Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σχηματίστηκε περίπου πριν από 100 ημέρες, έχει καταφέρει να εμφυσήσει μια νέα πνοή, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, στην οικονομία και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.
Ωστόσο υπάρχει ένας τομέας, ένας εξαιρετικά κρίσιμος τομέας με κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, στον οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να παρουσιάζει έντονες αρρυθμίες: οι τράπεζες.
Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η επιλογή του Γιώργου Ζαββού, ως υφυπουργού με αρμοδιότητα τον τραπεζικό τομέα, αποδεικνύεται προβληματική. Με απουσία ικανότητας συνεργασίας, έντονα παρεμβατική στάση και συγκρουσιακή συμπεριφορά που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ο κ. Ζαββός πολύ γρήγορα γκρέμισε τις γέφυρες επικοινωνίας με τις τράπεζες.
Ακόμα χειρότερα, προχώρησε στην κατάρτιση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» (σχέδιο ζωτικής σημασίας για την εξυγίανση των τραπεζών) επιλέγοντας να μην συζητήσει ούτε με τις τράπεζες, ούτε με τον επόπτη (ΕΚΤ), με τελικό αποτέλεσμα ένα σχέδιο με προβληματική δομή και εποπτικές δυσλειτουργίες, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει (παρά την κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα) να βοηθήσει αποφασιστικά της τράπεζες.
Η αμήχανη σχέση της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρά τις προσδοκίες επενδυτών αλλά και των τραπεζών ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα προωθούνταν άμεσα το σχέδιο της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου (που αποτελεί εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα), η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε τα χνάρια ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας στο συρτάρι. Επιπρόσθετα, η ΤτΕ στην πράξη αποκλείστηκε (όπως και οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές) από τις τεχνικές συζητήσεις για την κατάρτιση του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».
Μακριά από κάθε συζήτηση για την τελική δομή του «Ηρακλή» κρατήθηκε και το ΤΧΣ, παρά το γεγονός ότι είναι βασικός μέτοχος δυο τραπεζών, ενώ το Ταμείο ήταν αυτό που είχε την πρωτοβουλία, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, για την εκπόνηση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων και την προώθησή του στην τότε κυβέρνηση.
Η πολεμική ατμόσφαιρα που γρήγορα σχηματίστηκε με αφορμή το θέμα των προμηθειών, ο καταιγισμός κυβερνητικών δηλώσεων κατά των τραπεζών και η θεαματική έφοδος χθες της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κτίρια διοικήσεων των τραπεζών, μια έφοδο που πιθανότατα ζήλεψαν πολλά μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά δημιουργούν μια πραγματικότητα: μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν απλές συμπτώσεις.