ΓΔ: 1399.26 0.62% Τζίρος: 27.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:39 DATA
Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή.

Ξενοδοχεία: Ευκαιρίες μέσα από τις προκλήσεις της πανδημίας

Ο Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και την μεγάλη ευκαιρία για ριζικές ανακαινήσεις.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό, θα είναι μεγάλες και δύσκολα διαχειρίσιμες ενώ ουσιαστικά μιλάμε για μια πενταετή περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η απώλεια του κύκλου εργασιών για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2020 θα φτάσει τα 4,46 δισ. Για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η απώλεια του τζίρου εκτιμάται φέτος στο 1,2 δισ. και για τα εποχικής λειτουργίας στα 3,26 δισ.

Από τα 34,4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019, φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της EY, αναμένεται να έλθουν μόνον 14,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες που μπορεί να επανέλθουν στα 24,8 εκατομμύρια το 2024.

Αντίστοιχα, τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν από περίπου 18 δισ. το 2019 στα 8,9 δισ. φέτος, πριν ανακάμψουν στα 15,2 δισ. το 2024. Απώλειες τζίρου που θεωρούνται συντριπτικές και που θα συνδυαστούν με σημαντική πίεση της κερδοφορίας. Σημαντικό παράγοντα σε όλη την οικονομία του τουρισμού και ειδικότερα των ξενοδοχείων θα παίξει και η εύρεση του εμβολίου. Έως τότε όμως και προκειμένου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να μην κάθονται με σταυρωμένα χέρια θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε ριζικές ανακαινίσεις των μονάδων τους με βασικό γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση και την φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά τους. Η τάση ήταν ήδη γνωστή εδώ και κάποια Χρόνια προς ένα οικολογικό ξενοδοχείο με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Εξάρτηση από το φυσικό περιβάλλον
  • Την οικολογική βιωσιμότητα
  • Αποδεδειγμένη συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας
  • Παροχή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  • Ενσωμάτωση των πολιτιστικών επιδράσεων
  • Παροχή οικονομικής απόδοσης στην τοπική κοινότητα

Τα χρήματα που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να διοχετευτούν και προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε ο κλάδος των ξενοδοχείων είναι αυτός που θα πληγεί βαρύτατα.

Επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι των ξενοδοχειακών μονάδων θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων που θα αναδεικνύουν την οικολογική συνείδηση των ξενοδοχείων και όχι απλά σε προγράμματα στήριξης της εργασίας τους.

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Λέμε ναι στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και στην καινοτομία, λέμε όχι στην αδράνεια και τον ωχαδερφισμο...

Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι κρίσεις απαιτούν περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία όχι εθνική απομόνωση

Ο κ. Γιώργος Μελέας, Εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την σημασία της πανευρωπαϊκής αντίδρασης στην αντιμετώπιση κρίσεων.