ΓΔ: 1392.37 -0.38% Τζίρος: 37.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Εύσημα των αναλυτών για τα μεγέθη των Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς

Υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των JPMorgan, Jefferies και UBS τα μεγέθη των δύο τραπεζών. Τι εκτιμούν οι τρεις χρηματοπιστωτικοί όμιλοι για τις προοπτικές.

Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσαν τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, όπως σημειώνουν οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι JPMorgan, UBS και Jefferies, αναλύοντας τις ανακοινώσεις των δύο τραπεζών. 

JPMorgan: «Έκρηξη» κερδών στο γ’ τρίμηνο

Ο αμερικανικός όμιλος δεν προχωρά σε κάποια αλλαγή της σύστασης «overweight» για τις δύο τράπεζες, δίνοντας τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ και 4,65 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως σημειώνει η Alpha Bank είχε κέρδη γ’ τριμήνου 208 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι περίπου 20% πάνω από τη συναίνεση, με 13,9% προσαρμοσμένο ROTE, το υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφέρει η τράπεζα. Τα κέρδη για την περίοδο του 9μηνου αυξήθηκαν κατά 92% σε ετήσια βάση.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, η διοίκηση τροποποιεί την καθοδήγηση για το 2023, εκτιμώντας τώρα ROTE >11,5%, σε μεγάλο βαθμό λόγω καλύτερων εσόδων (και επομένως χαμηλότερο λόγο κόστους-εσόδων στο περίπου 43% από <45%). Στα αξιοσημείωτα των αποτελεσμάτων, η JP Morgan τοποθετεί τη βελτίωση της κερδοφορίας, την αύξηση των επιτοκιακών εσόδων, την απόδοση λογιστικής ανάπτυξης, τη βελτίωση του λόγου των NPEs, στο 7,2%, το κόστος κινδύνου στις 79 μ.β. και στην ενίσχυση των κεφαλαίων.

Οι μετοχές της Alpha Bank ενισχύονται κατά 45% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύονται στο 4,8x σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 και 0,4x σε όρους P/TBV.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η JP Morgan βλέπει βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, την περαιτέρω αποδοτικότητα κόστους και την ανθεκτική πιστωτική ποιότητα. Το αποτέλεσμα είναι 15% πάνω από τις προσδοκίες της συναίνεσης και 17% πάνω από ότι εκτιμούσε η JP Morgan. Στο 9μηνο ο δείκτης ROTE είναι 15% και η διοίκηση επαναλαμβάνει την καθοδήγηση του 2023, εκτιμώντας τελικά το ROTE στο 14%.

Στα άξια προς παρατήρηση, τα επιτοκιακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, με το καθαρό περιθώριο επιτοκίου στις 272 μ.β. από 257 μ.β. πριν από ένα τρίμηνο. Οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ το beta καταθέσεων είναι τώρα στο 12% (13% το μήνα Σεπτέμβριο) έναντι 14% που αναμενόταν για το 2023. Το κόστος βρίσκεται στο χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο των 194 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 8%, λόγω της βελτιστοποίησης της διαχείρισης των πόρων στο μέτωπο του προσωπικού και του κόστους των εργαζομένων.

Το κόστος κινδύνου στις 80 μ.β. είναι σύμφωνο με τις οδηγίες, ενώ η πιστωτική επέκταση κατά 0,2 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο είναι λόγω του επιχειρηματικού δανεισμού, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και με μερίδιο 40% στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Η Τρ. Πειραιώς επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του 2023, εκτιμώντας κέρδη ανά μετοχή στα 0,65 ευρώ και ROTE 14%. Οι μετοχές της Τρ. Πειραιώς σημειώνουν κέρδη 103% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύονται με 4,7x σε όρους P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 και 0,4x σε όρους P/TBV.

UBS: Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων για Alpha Bank

Η ελβετική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση «neutral» και την τιμή – στόχο των 1,21 ευρώ και τονίζει ότι η  Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 285 εκατ., 11% πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Εντός αυτού του πλαισίου, τα έσοδα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τα έσοδα από τόκους (NII) 6% υψηλότερα και το κόστος 7% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα το κέρδος προ προβλέψεων να ξεπεράσει κατά 5% τις εκτιμήσεις.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε 40 μ.β. τριμηνιαίως και η κάλυψη αυξήθηκε κατά 1,2% σε 40,8%. Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 ήταν 13,7% (13,9% pro forma για την υπόλοιπη μείωση των RWA από τις συναλλαγές), και αυξημένος κατά 30 μ.β. τριμηνιαίως, λόγω της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων. Η καθοδήγηση για το 2023 αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, με το consensus των αναλυτών να είναι ήδη προσαρμοσμένα στα υψηλότερα επίπεδα.

Η συνεργασία με την Unicredit θα έχει θετικό αντίκτυπο άνω των 100 μ.β. στον δείκτη CET1. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα συγχώνευση της UniCredit Romania με την Alpha Bank Romania θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην τοπική αγορά με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 12% σε σύνολο ενεργητικού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με το μερίδιο της Alpha Bank να ανέρχεται σε 9,9%.

Jefferies: Ισχυρά μεγέθη για Alpha Bank

Αμετάβλητη η σύσταση «overweigh» και η τιμή – στόχος στα 1,10 ευρώ, με εκτίμηση ότι τα κέρδη ήταν ισχυρά, καθώς ήταν 7% υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) +6% σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το γ΄ τρίμηνο επιταχύνθηκε με τα υπόλοιπα να μειώνονται κατά 5% σε τριμηνιαία βάση και 3% καλύτερα από τις δικές της εκτιμήσεις.

Οι προβλέψεις για τα έσοδα αναβαθμίστηκαν σε περίπου 2,3 δισ. (από πάνω από 2,2 δισ.), το κόστος των προβλέψεων (CoR) παρέμεινε αμετάβλητο στις 80 μ.β. (μέση εκτίμηση στις 73 μ.β.) και προσαρμοσμένο δείκτη RοTE πάνω από 11,5% (από πάνω από 11% προηγουμένως με τη μέση εκτίμηση να το τοποθετεί στο 11,6%). Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε μια πιο θετική προοπτική για τον δείκτη κόστους-εσόδων, στο 43% περίπου από κάτω από 45%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ακτινογραφία στα μεγέθη α' τριμήνου των τραπεζών από την NBG Securities

Οι τρεις παράγοντες που πίεσαν τα κέρδη προ προβλέψεων και η αντιστάθμιση από τη μείωση των ζημιών απομείωσης δανείων. Νέα μείωση του δείκτη NPE, ισχυρή κεφαλαιακή βάση και άφθονη ρευστότητα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους από μεγάλους διεθνείς οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Εγκώμια από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες και επάνοδος της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα.