Σε μεγάλο ράλι αντίδρασης με ποιοτικά στοιχεία, διάχυση ενδιαφέροντος και εικόνα που αφήνει υποσχέσεις αποδύθηκε χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας την εξίσου δυναμική αντίδραση από τις διεθνείς αγορές.
Ήταν μια αντίδραση πρωτίστως τεχνικής φύσης, η οποία θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς, αλλά χρειαζόταν η αφορμή. Την έδωσαν κορυφαίο αξιωματούχοι της Fed, που τόνισαν, το βράδυ της Δευτέρας, ότι οι μεγάλες αυξήσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια (των ομολόγων), που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, είναι επαρκείς για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Χθες, ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, έστειλε ακόμη πιο σαφές μήνυμα, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται άλλη αύξηση επιτοκίων.
Αυτές οι δηλώσεις έφεραν αμέσως επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα και αποκλιμάκωση στις αποδόσεις τους, ενώ επανέφεραν τις διαθέσεις ανάληψης κινδύνου των επενδυτών στις χρηματιστηριακές αγορές. Σχετικά «μετρημένη» ήταν, πάντως, η άνοδος στη Wall (+0,52% ο S&P 500), καθώς ακολουθούν και άλλα επεισόδια στο... σίριαλ πληθωρισμού - επιτοκίων: σήμερα ανακοινώνονται οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, ενώ είναι προγραμματισμένες δύο ομιλίες μελών του δ.σ. της Fed (Κρίστοφερ Γουόλερ, Μισέλ Μπάουμαν), καθώς και του προέδρου της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς.
Με τα δεδομένα που ήταν γνωστά μέχρι χθες, πάντως, οι επενδυτές έδειξαν να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο έχει απομακρυνθεί. Από το πρωί οι ασιατικοί δείκτες είχαν δείξει διαθέσεις ισχυρής αντίδρασης, με τον Nikkei 225 να κερδίζει 2,43%, ενώ με σημαντικά κέρδη που παραπέμπουν σε ράλι, έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,96% κλείνοντας στις 452,48 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,82% στις 7.628,21 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,95% με κλείσιμο στις 15.423,52 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,01% στις 7.162,43 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 2,30% στις 28.318,22 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 2,19% στις 9.352,10 μονάδες.
«Ανάσα» μετά τις πιέσεις
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. που είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση τόσο τον Σεπτέμβριο όπου έχασε 7,86% όσο και το πρώτο εξαήμερο του Οκτωβρίου όπου είχε απολέσει άνω του 8%, πραγματοποίησε την πλέον θεαματική αντίδραση, με στοιχεία ξεσπάσματος που σε καμιά περίπτωση όμως δεν παραπέμπουν σε υπερβολή. Η αγορά αναζητούσε τη… φιτιλιά για αντίδραση, καθώς η πτώση των τελευταίων ημερών ήταν υπερβολική τόσο από τεχνική, όσο και από θεμελιώδη προσέγγιση.
Δείκτες και μετοχές είχαν δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από κάθε άλλη αγορά της Ευρώπης, καθώς ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως 17,41% από τα υψηλά 9ετίας του Ιουλίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχανε άνω του 22%. Παράλληλα, το Χ.Α. μετά το κλείσιμο της Δευτέρας είχε κλείσει κάτω από τον κινητό μέσο 200 ημερών, κινδυνεύοντας να περάσει σε πτωτικό κανάλι μακροπρόθεσμα.
Άρα, η χθεσινή αντίδραση ήταν «απαίτηση» και των τεχνικών δεδομένων, ενώ ήταν άκρως ζωτικής σημασίας για την τήρηση του ανοδικού momentum της αγοράς, που με το +4,19% βελτίωσε καταλυτικά την τεχνική της εικόνα. Δεν ήταν τυχαίο ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η καλύτερη από τη Δευτέρα 22 Μαΐου, όταν το Χ.Α. ξέσπασε ανοδικά +6,09% ύστερα από το (απρόσμενο) αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, που σχεδόν «κλείδωνε» την αυτοδυναμία.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ένα πάρτι για τους αγοραστές, καθώς μόλις δέκα μετοχές είχαν πτώση ενώ 91 τίτλοι ενισχύθηκαν, με δεκάδες εξ αυτών σε ποσοστό άνω του 4%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,19% στις 1.157,85 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 1.163,15 μονάδες (+4,67%). Είναι εξαιρετικά θετικό ότι ο Γ.Δ. όχι μόνο απομακρύνθηκε μονομιάς από την επικίνδυνη ζώνη των 1.100 μονάδων, αλλά πέρασε πάνω και από τις 1.150 μονάδες και μάλιστα με αρκετή ευκολία. Συνάμα, ο τραπεζικός δείκτης ξέσπασε ανοδικά με κέρδη 6,81% και κλείσιμο στις 916,80 μονάδες, πραγματοποιώντας επίσης τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 22 Μαΐου όταν είχε εκτοξευτεί σε ποσοστό 12,47%.
Δυνατή ήταν και η αξία συναλλαγών που έφτασε στα 120,79 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 52 εκατ. ευρώ πρωταγωνιστώντας, ενώ σημαντικές συναλλαγές έγιναν και στις ενεργειακές μετοχές με πρώτη τη Mytilineos που διακίνησε 20,45 εκατ. ευρώ.
Τι λένε Β. Χαρατσής και Ν. Χρυσοχοΐδης
Εύλογη, ευπρόσδεκτη και άκρως απαραίτητη θεωρούν τη χθεσινή αντίδραση δύο κορυφαίοι χρηματιστές, οι οποίοι μίλησαν στο BusinessDaily, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης παραμένει συγκρατημένος, σημειώνοντας πως είναι πάντα ευπρόσδεκτη μια τόσο σημαντική αντίδραση από την αγορά.
Σημειώνει πως «είναι μια καλή ένδειξη αλλά προφανώς μια συνεδρίαση δεν κρίνει την αλλαγή τάσης. Χρειάζονται και άλλες τέτοιες συνεδριάσεις, πάντα συνδυαστικά με την εικόνα που θα έχουν οι ξένες αγορές και κυρίως οι αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ».
Επίσης, τονίζει πως η αντίδραση είχε στοιχεία ξεσπάσματος, γιατί πολλές μετοχές είχαν πιεστεί πάρα πολύ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει με έμφαση πως «αν δεν έχει συνέχεια η κίνηση, τότε δεν λέει απολύτως τίποτα το χθεσινό».
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΜΕΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Ευάγγελος Χαρατσής είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος, σημειώνοντας πως «η αγορά είχε πιεστεί πάρα πολύ και ήταν βέβαιο ότι θα “ψάξει” αφορμή για αντίδραση, την οποία βρήκε από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed ότι μάλλον δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που έδωσε αφορμή για αντίδραση και διεθνώς».
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου ο κ. Χαρατσής τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα είναι αισιόδοξος, με την έννοια ότι οι λόγοι που έδωσαν στο Χ.Α. τις ιδιαίτερα εντυπωσιακές αποδόσεις φέτος, δεν έχουν εκλείψει, αλλά παραμένουν στο ακέραιο σε ισχύ. «Δεν βλέπω το λόγο να αλλάξει κάτι επί το δυσμενέστερο», σημειώνει ο CEO της Beta.