Μέσα σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, η διήμερη ανοδική αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου έδωσε σημαντικές τεχνικές ανάσες σε όλο το οικοσύστημα της αγοράς, καθώς απομάκρυνε το Γενικό Δείκτη από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, φέρνοντάς τον πλέον όχι μακριά από την περιοχή των 1.200 μονάδων.
Αιχμή για την αντίδραση της αγοράς ήταν ο τραπεζικός κλάδος που ήταν και αυτός που είχε πιεστεί στην πρόσφατη συμπίεση των αποτιμήσεων. Ο τραπεζικός δείκτης, με την αντίδραση σε ποσοστό 8,27% που έκανε το διήμερο, ανέκτησε τις 900 μονάδες, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από τον κίνδυνο να περάσει σε πτωτική τάση ("bear market", πτώση άνω του 20% από το τελευταίο υψηλό).
Από τα υψηλά του Ιουλίου έως την περασμένη Δευτέρα ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 22,66%, κινδυνεύοντας να περάσει σε bear market, έστω και προσωρινά. Το +6,81% της Τρίτης και το 1,37% χθες, περιόρισαν το «άνοιγμα» από τα υψηλά του Ιουλίου στο -16,26%.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην κομβική συνεδρίαση της Τρίτης, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι όγκοι και οι τζίροι στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να διακινεί σχεδόν 52 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια δραστηριοποιήθηκαν. Συνολικά το τελευταίο (αγοραστικό) διήμερο, στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν 90 εκατ. ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος τζίρος σε επίπεδο διημέρου (χωρίς πακέτα του ΤΧΣ) από το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Η Πειραιώς αντιδρά σε ποσοστό 9,15% το διήμερο, η Alpha Bank κερδίζει 8,61%, η Εθνική +8,44% και η Eurobank +7,39%.
Φαίνεται πως ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο προσκήνιο και το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει κινητικότητα αναφορικά με την αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το Νοέμβριο μάλλον θα έχουμε το placement της Εθνικής. Ενόψει του placement είχαν ασκηθεί πιέσεις στη μετοχή από επενδυτές που θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν με κέρδη και να αγοράσουν φθηνότερα από τη διάθεση μετοχών του ΤΧΣ.
Φαίνεται ότι αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγορά λήφθηκαν υπόψη στον σχεδιασμό του placement και, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους της Εθνικής. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να συμπέσει το placement του Νοεμβρίου με δυσμενείς εξελίξεις στις αγορές, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΧΣ θα κινηθεί με ευελιξία και, εάν χρειαστεί, θα μειώσει το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθούν (π.χ. αντί του 20% ενδέχεται να διατεθεί το 10%).
Όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, πάντως, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικό και δεν εμποδίζει τους επενδυτές στην ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ. Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράστηκε θετικά για την ελληνική οικονομία εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας έως και το 2028 θα κρατηθούν σε τροχιά που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή η χώρα θα επιτύχει τα επόμενα πέντε χρόνια τον στόχο - κλειδί για πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 2% του ΑΕΠ. Μάλιστα, προβλέπει ότι από το 2027 θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.
Όλα τα βλέμματα στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ
Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς σήμερα τα βλέμματα όλων των αγορών κεφαλαίου θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις το απόγευμα των στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οτιδήποτε χαμηλότερο από 4,3% σε ετησιοποιημένη βάση και 0,3% σε μηνιαία μεταβολή θα δώσει ανάσες στην αγορά και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις δύο συνεδριάσεις της Fed ως το τέλος του έτους.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις λένε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα κάνουν άλλο «χτύπημα» αύξησης επιτοκίων, μετά και τις δραματικές γεωοπολιτικές εξελίξεις, κάτι που επιτρέπει στις αγορές να πάρουν περαιτέρω ανάσες. Χθες καταγράφηκαν πολύ ήπιες διακυμάνσεις διεθνώς, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν με μεικτά πρόσημα χωρίς ακρότητες, ενώ παρά τις ενδοσυνεδριακές παλινδρομήσεις σε πτωτικά εδάφη, στο τέλος και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν με άνοδο.