Λίαν ευνοϊκό περιβάλλον για συνέχιση του ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές διαμορφώνεται ξανά, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reverse (Fed), που σχεδόν «δεσμεύτηκε» στον προσανατολισμό περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι το σημαντικότερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε πάνω από τις 18.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με τον S&P 500 να υπερβαίνει για πρώτη φορά τις 5.200 μονάδες.
Η Fed ανεβάζει σημαντικά, από 1,4% σε 2,1% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος, επιβεβαιώνοντας το σενάριο ομαλής προσγείωσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, με μείωση του πληθωρισμού χωρίς να πέσει η οικονομία σε ύφεση, όπως φοβούνταν πολλοί αναλυτές μέχρι πρόσφατα.
Ο συνδυασμός χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής και βελτιωμένου ρυθμού ανάπτυξης είναι ιδανικός για τις μετοχές και ήδη είχαμε χθες την πρώτη αντίδραση κορυφαίων διεθνών δεικτών. Η Fed ουσιαστικά στέλνει στους επενδυτές στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- ένα πολύ ισχυρό σήμα υπέρ της ανάληψης κινδύνου.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση μερικής αποκατάστασης χθες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα των ισχυρών απωλειών της Τρίτης, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει ανοδικά για 5η φορά στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.
Είναι θετικό ότι η αγορά κράτησε τις 1.400 μονάδες και δεν παλινδρόμησε χαμηλότερα, ενώ ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετική τροχιά, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.417,72 μονάδες με άνοδο 1,02%, όχι μακριά από τα υψηλά ημέρας.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.416,97 μονάδες με άνοδο 1,12%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.406,22 μονάδες με άνοδο 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.227,26 μονάδες με άνοδο 2,06%, που ήταν και το υψηλό ημέρας.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 140 εκατ. ευρώ, επίδοση που μολονότι είναι χαμηλότερη από τα στάνταρ των προηγούμενων δέκα συνεδριάσεων που είχαν εξωπραγματικούς τζίρους, λόγω του placement και των rebalancing, εντούτοις είναι πολύ υψηλότερη από τη μέση επίδοση του 2023 που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.
Από τα 140 εκατ. ευρώ, τα 99,45 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 48,7 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς Financial, ενώ μεγάλες συναλλαγές έκαναν οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.
Όπως φάνηκε, η προχθεσινή διόρθωση με τη μη αναβάθμιση από τη Moody's και την έκθεση της JP Morgan που απέκλειε αναβάθμιση της αγοράς στις ανεπτυγμένες, λειτούργησε ως αφορμή για νέες τοποθετήσεις στην αγορά και στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, καθώς οι μετοχές που ενισχύθηκαν έφτασαν τις 84, ενώ αυτές που υποχώρησαν τις 40.
Είναι πολύ θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο κράτησε τα επίπεδα των 1.400 μονάδων, αλλά έκλεισε πάνω και από τις 1.410 μονάδες, δείχνοντας ότι σε αυτή τη φάση πιθανότατα η διόρθωση έως τις 1.386,21 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης 12 Μαρτίου, ίσως είναι το χαμηλό της αγοράς, στην τρέχουσα συγκυρία και στα υπάρχοντα δεδομένα.
Αναφορικά με τις ρευστοποιήσεις της Τρίτης και την υπάρχουσα κατάσταση στο Χ.Α., ο Συμεών Μαυρουδής, διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημειώνει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Γενικός Δείκτης έρχεται από 19 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 23 τελευταίες και μάλιστα χωρίς καμία από τις πτωτικές να καταφέρει να απειλήσει τα κέρδη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Επομένως, είναι λογικό για πολλούς, ειδικά βραχυπρόθεσμους, να «πετάνε χαρτιά από τα παράθυρα» στην πρώτη ευκαιρία.
«Και η απόφαση του Moody’s ήταν μια τέτοια ευκαιρία, που συνοδεύτηκε, εξάλλου, από την άτσαλη τοποθέτηση της JP Morgan σχετικά με τη θέση του Χ.Α. στις αναδυόμενες, ή ανεπτυγμένες αγορές. Διαγραμματικά, ο Δείκτης μας έχει κορυφώσει στην περιοχή των 1.430 μονάδων και είναι έως και ευκταία μια καλή διόρθωση ώστε να αποσυμφορηθούν οι αποτιμήσεις, όποτε κι αν αυτή έρθει. Ο άξονας περιστροφής είναι οι 1.407 μονάδες, που τιμήθηκαν κιόλας, καθώς αν χαθούν ο Δείκτης θα βρεθεί στις 1.375 μονάδες με συνοπτικές διαδικασίες».