ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο, αναζητά αγοραστές και αντίδραση

Έχασε και τις 1.150 μονάδες χθες το Χ.Α. καταγράφοντας απώλειες 5,99% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ενώ από τα υψηλά του Ιουλίου υποχωρεί κατά 15,5%. Ελπίδες για αντίδραση μερικής αποκατάστασης δίνει η ανάκαμψη χθες της Wall Street.

Σε κρίσιμο μεταίχμιο έχει περιέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η μεγάλη πτώση όλου του τελευταίου διαστήματος θέτει εν αμφιβόλω πλέον τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, όπως σημειώνουν αναλυτές, ενώ η αγορά βρίσκεται μόνιμα σε υπερπουλημένα επίπεδα. Πλέον ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 15,51% από τα υψηλά 9ετίας και τις 1.345 μονάδες από τα τέλη Ιουλίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 20,54% το ίδιο διάστημα, φλερτάροντας με καθεστώς bear market.

Πέραν όλων των υπολοίπων εσωτερικών θεμάτων και καταλυτών που επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο την ελληνική αγορά, φαίνεται πως το Χ.Α. πληρώνει το… μάρμαρο υψηλών επιτοκίων που σε συγκυρίες όπως η τωρινή, όπου τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι στα υψηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του ευρώ, απομακρύνουν τους επενδυτές από τις μετοχές και τους στρέφουν σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.

Το δεκαετές γερμανικό «πληρώνει» 3% και το αμερικανικό 5%, οπότε για αγορές όπως η ελληνική, που διέπονται από αστάθεια, αβεβαιότητα και είναι εξαιρετικά ρηχές, αυτό λειτουργεί δομικά, στερώντας τη ροή ρευστότητας που έως τώρα συντηρούσε τις αποτιμήσεις. Αυτό φαίνεται και από τις συνεχείς εκροές κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές, που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, η ελληνική αγορά εκπλήρωσε τα κεντρικά στοιχήματα του 2023, που ήταν η επίτευξη κυβέρνησης αυτοδυναμίας, ώστε να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και πλέον αναζητεί νέους καταλύτες.

Τα κέρδη που έδωσε η ελληνική αγορά το πρώτο 8μηνο και συνολικά τους έντεκα μήνες από τον Οκτώβριο του ‘22 όταν και ξεκίνησε η ανάκαμψη ήταν πάρα πολλά. Το Χ.Α. είναι ένα μικρό μέλος στον… ωκεανό της τεράστιας επενδυτικής βιομηχανίας, η οποία βλέπει τώρα να σφίγγουν εκ νέου τα πράγματα, λόγω επιτοκίων. Η ανακοίνωση χθες των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που ήταν διπλάσιες του αναμενόμενου, φαίνεται πως ασκεί πίεση για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στις 2 Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πιεστεί τα μέγιστα, οπότε κάλλιστα θα μπορούσε να βγάλει αντίδραση μερικής αποκατάστασης. Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 5,99% την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας την έκτη διαδοχική πτωτική εβδομάδα. Ο FTSE 25 έχασε 5,79% το πενθήμερο, ο Mid Cap -4,92% και ο τραπεζικός -3,95%.

Έτσι, περιορίστηκε ακόμη περισσότερο η απόδοση από την αρχή του χρόνου, καθώς πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 22,28%, ο FTSE 25 είναι στο +22,73%, ο Mid Cap στο +33,76%, ενώ ο τραπεζικός +37,68%. Και όλα αυτά, όταν στα τέλη Ιουλίου ο Γ.Δ. είχε φτάσει να κερδίζει σχεδόν 45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκονταν στο +73%.

Σε διεθνές επίπεδο, δύο είναι οι εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν και τη δική μας αγορά, έστω και αν υπάρχουν και εσωτερικού ενδιαφέροντος καταλύτες που λειτουργούν επιβαρυντικά. Χθες, μολονότι ανακοινώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και μετά το πρώτο σοκ από το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων από τη Fed, οι τρεις δείκτες της Wall Street σταδιακά όχι μόνο ανέκαμψαν, αλλά έκλεισαν με πολύ σημαντικά κέρδη και χαρακτηριστικά ράλι.

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για την επιβεβαίωση του δόγματος ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις… Μπορεί η αύξηση των θέσεων εργασίας να φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέου «χτυπήματος» από τη Fed, όμως από την άλλη πλευρά, μαρτυρά ότι η οικονομία πάει καλά, έχει ανάπτυξη, κάτι που φέρνει καλές προοπτικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Εκεί απέδωσαν οι αναλυτές το χθεσινό ράλι αντίδρασης των δεικτών της Wall Street, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι η πορεία θα είναι εύκολη το επόμενο διάστημα -την επόμενη εβδομάδα υπάρχει άλλο ένα σημαντικό «τεστ» με τη δημοσίευση στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, η Citi με έκθεσή της για τις παγκόσμιες αγορές, σημειώνει ότι οι αγορές όντως έπρεπε να διορθώσουν από τα υψηλά του καλοκαιριού, όμως πλέον έχουν διαμορφωθεί τιμές ελκυστικές για νέες τοποθετήσεις, σημειώνοντας ότι κάπου εδώ μπορεί να υπάρξει γύρισμα και συστήνοντας στους πελάτες της να προχωρήσουν σε αγορές.

Μένει λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Χ.Α. από Δευτέρα, μπαίνοντας και στη δεύτερη εβδομάδα του μήνα που βεβαίως, έχει πολύ… φορτισμένο ιστορικό, τέτοιο που κανένας άλλος μήνας στην ιστορία των αγορών δεν έχει. Όμως, θυμίζουμε πως πέρυσι, από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησε το ράλι ανάκαμψης των αγορών, όταν τότε προεξοφλήθηκε ότι οι τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν έως τη λήξη του 2022, οπότε από το 2023 και εντεύθεν δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του σημειώνει πως η ελληνική αγορά επηρεάστηκε σημαντικά από τις διεθνείς εξελίξεις με αποτέλεσμα να χαθούν στηρίξεις και η πίεση να λάβει συστημικά χαρακτηριστικά, παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις, ενδεχομένως και λόγο του μεγέθους της μόχλευσης που υπήρχε σε επιμέρους μετοχές για την κάλυψη ανοικτών θέσεων.

Τονίζει πως η αλλαγή των ασφαλίστρων κινδύνου μετά τις επιθετικές τιμολογήσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική, έχει περιορίσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό μειώνοντας το τζίρο, ενώ η έλλειψη εγχώριων καταλυτών και επιχειρηματικών νέων, έχει μειώσει το εσωτερικό ενδιαφέρον, αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης του Χ.Α. με την τάση του εξωτερικού.

Ο αναλυτής τονίζει ότι η… «μεγάλη μέρα του πολέμου την ερχόμενη εβδομάδα είναι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, κατά την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οτιδήποτε χαμηλότερο από 4,3% σε ετησιοποιημένη βάση και 0,3% σε μηνιαία μεταβολή θα δώσει ανάσες στην αγορά και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις δύο συνεδριάσεις της FED ως το τέλος του έτους.

Οι πιθανότητες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις είναι πλειοψηφικά υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα ωστόσο μια μέτρηση που θα έδειχνε αναζωπύρωση θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα.

Η αλλαγή μέχρι στιγμής που οι αγορές τιμολόγησαν αρνητικά έχει να κάνει με την διάρκεια των υψηλών επιτοκίων και την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των ισολογισμών σε ένα περιβάλλον υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους. Η συγκεκριμένη παράμετρος θα είναι από τα σημεία προσοχής που θα εστιάσει η επενδυτική κοινότητα στις δημοσιεύσεις τριμήνου που εκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο όριο διάσπασης του κινητού Μέσου των 200 ημερών βάζοντας πλέον και την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση υπό αναθεώρηση. Οι υπερπωλημένες ζώνες από τους ταλαντωτές δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους αγοραστές ενδεχομένως μια τεχνική εκκρεμότητα που αφορά το χάσμα τιμών (1.129 – 1.134) από τις 21 Μαΐου να αποτελεί ένα άλλοθι για αυτή την αδράνεια.

Η αγορά πάντως έχει εισέλθει σε ζώνη (50% διόρθωση της αναλογίας από το ράλι μεταξύ 783 -1351 μονάδων) από την οποία μπορεί να προκύψει κάποια αξιόλογη αντίδραση με διάρκεια μεγαλύτερη από συνεδριάσεις. Παρόλα αυτά σαν σενάριο θα προκρίναμε για την ερχόμενη εβδομάδα μια πιο ήπια κίνηση συσσώρευσης που θα μείωνε τις ημερήσιες ταλαντώσεις και θα δημιουργούσε ένα πλάτωμα τιμών».

Θυμίζουμε ότι χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.136,93 μονάδες με πτώση 1,48%, πέφτοντας στα επίπεδα που είχε τον περασμένο Μάιο. Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.763,36 μονάδες με πτώση 1,59%, ο Mid Cap έχασε 1,57% στις 1.887,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατλα 1,39% στις 881,93 μονάδες. Η μέση εβδομαδιαία αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,6 εκατ. ευρώ, περίπου όση ήταν και την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε επίπεδο 2023 διαμορφώνεται στα 105,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 42,8% έναντι του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από τη Fed στις αγορές, επιστροφή των αγοραστών στο ΧΑ

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάνω από 2% ανοίγουν τον δρόμο για νέα ρεκόρ στις αγορές. Πάνω από 5.200 μονάδες ο S&P 500 και από τις 18.000 ο DAX. Ισχυρή ανάκαμψη στο ΧΑ μετά την πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ηχηρή» επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ, ζητούμενο μια αντίδραση με διάρκεια

Η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων πέντε μηνών σημειώθηκε χθες στο ΧΑ. Αφορμή, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που «γύρισαν» το κλίμα στις αγορές. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Τι λένε οι χρηματιστές Ν. Χρυσοχοΐδης και Β. Χαρατσής.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Η διόρθωση έως 6,8% στον FTSE 25 σε δύο ημέρες και η αναζήτηση αντίδρασης

Σημαντικά περιορίστηκαν τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο Χ.Α., ενώ το πρώτο διήμερο του Απριλίου ήταν έντονα διορθωτικό έως και 6,84% στον Large Cap. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πιθανή αντίδραση από αγοραστές.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρονιά μετοχών και όχι δεικτών το 2024, το ΧΑ μαζεύει δυνάμεις για άνοδο

Μετά το +39% του 2023, οι επενδυτές ξεχωρίζουν μετοχές με ποιοτικά κριτήρια, τονίζει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της Merit, Λ. Παπακωνσταντίνου. Γύρισε ανοδικά και ο Μάρτιος για τον Γενικό Δείκτη. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα.
ΑΓΟΡΕΣ

Πάρτι Χριστουγέννων στις αγορές μετά την ευχάριστη έκπληξη από τη Fed

Τρεις μειώσεις επιτοκίων αντί για δύο το 2024 «βλέπει» η αμερικανική κεντρική τράπεζα, ενώ εξέπληξαν ευχάριστα οι ήπιες δηλώσεις Πάουελ. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στην ΕΚΤ. Στοίχημα για το ΧΑ η επιστροφή στα υψηλά έτους.