ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:06 DATA
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Χρονιά μετοχών και όχι δεικτών το 2024, το ΧΑ μαζεύει δυνάμεις για άνοδο

Μετά το +39% του 2023, οι επενδυτές ξεχωρίζουν μετοχές με ποιοτικά κριτήρια, τονίζει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της Merit, Λ. Παπακωνσταντίνου. Γύρισε ανοδικά και ο Μάρτιος για τον Γενικό Δείκτη. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα.

Δείχνοντας αρκετά συμπαγές και σταθερό προφίλ, με τους κύριους δείκτες να παραμένουν κοντά στα υψηλά τους, αλλά την ίδια ώρα στο ευρύτερο μωσαϊκό της αγοράς να γίνονται σημαντικές επιμέρους διορθώσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο κρατάει τα κέρδη, ενώ έχει γυρίσει οριακά ανοδικός και ο Μάρτιος, τρεις ημέρες πριν τη λήξη του, μήνας που παραδοσιακά είναι αρνητικός.

Ασχέτως με το τελικό πρόσημο του μήνα, που είναι κάτι επουσιώδες για μια αγορά που κλείνει ανοδικά στους 14 από τους 17 τελευταίους μήνες και έχει «χτίσει» άνοδο +80% από την 1η Οκτωβρίου 2022, όταν και ξεκίνησε το γενικευμένο ράλι του Γενικού Δείκτη με αφετηρία τότε τις 792,92 μονάδες, η γενική εικόνα της αγοράς είναι εξαιρετική.

Και τούτο διότι απουσιάζουν οι μονοδιάστατες συμπεριφορές, υπάρχουν ποιοτικοί διαχωρισμοί μετοχών, ακόμη και στον FTSE 25 είτε σε ανοδικές, είτε σε πτωτικές συνεδριάσεις, το κλίμα είναι μοιρασμένο και γενικώς καταγράφεται ένα προφίλ αγοράς με αντανακλαστικά.

Όπως σημειώνει στο BusinessDaily.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου, «η φετινή χρονιά θα είναι περισσότερο χρονιά μετοχών και όχι δεικτών. Μπορεί να μην δούμε… τρελές αποδόσεις από πλευράς δεικτών, άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2023 ο Γ.Δ. έδωσε άνοδο άνω του +39%, όμως σε επίπεδο μετοχών, υπάρχουν πολλά περιθώρια για πληθώρα θετικών διαφοροποιήσεων. Υπάρχουν μετοχές που δεν έχουν “τρέξει” τόσο από τη μεγάλη όσο και τις μικρότερες αποτιμήσεις και αυτές μπορούν να είναι πρωταγωνίστριες φέτος. Μετά το +39% πέρυσι, είναι λογικό να υπάρχει ένα ένα ξεδιάλυμα με ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με τον χρηματιστή, είναι λογικό να υπάρχουν και διαστήματα «ανακωχής» στην αγορά, η οποία έρχεται από μια τόσο μεγάλη άνοδο του 2023, αλλά και από σημαντικά projects μεγάλων απαιτήσεων σε ρευστότητα, όπως ήταν τα placements σε Εθνική, HelleniQ Energy, τα ομόλογα, το IPO του Αεροδρομίου, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «έφερε σημαντικό αριθμό retail επενδυτών ξανά στην αγορά».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει ότι «η ικανοποιητική εικόνα των μεσαίων και μικρών κεφαλαιοποιήσεων διατηρεί την ρευστότητα εντός του συστήματος, μεγαλώνει τον κύκλο του επενδυτικού “rotation” και λειτουργεί σαν αντίβαρο σε ρευστοποιήσεις που αναμενόμενα μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανόδου έχουν αυξήσει σημαντικά την προσφορά».

Είναι λογικό λοιπόν η αγορά να προσπαθεί να «δέσει» τιμές, να δώσει αλληλουχία στις εξελίξεις και να αφομοιώσει την αλλαγή επιπέδου που λαμβάνει χώρα, ειδικά μετά τα placements των τραπεζών που έφεραν ξανά πολύ μεγάλες συναλλαγές στο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ θετικό ότι το Χ.Α. μετά την πρόσφατη διόρθωση έως τις 1.386,21 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης 12/3, με συνοπτικές διαδικασίες επανήλθε πάνω και από τις 1.420 μονάδες, φλερτάροντας εκ νέου με το ρεκόρ 13 ετών. Επόμενο στοίχημα φαίνεται πως είναι η νέα υπέρβαση που αν συνεχιστεί το κλίμα των ρεκόρ στο εξωτερικό, νομοτελειακά θα ωθήσει και την ελληνική αγορά υψηλότερα.

Την εβδομάδα που παρήλθε, η μη αλλαγή βαθμολογίας από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή (15/3) αλλά και οι εκτιμήσεις της JP Morgan ότι δεν θα είναι προς όφελος του Χ.Α. να ανέβει στην κατηγορία των ώριμων αγορών, κάτι που έτσι κι αλλιώς – σύμφωνα με την άποψη του οίκου – έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει, ήταν οι αιτίες που έφεραν καλή διόρθωση στην πρώτη συνεδρίαση την Τρίτη.

Έκτοτε η αγορά ισορρόπησε και ο Γενικός Δείκτης με συνοπτικές διαδικασίες επανήλθε στη ζώνη των 1.420 – 1.430 μονάδων, οπότε πλέον βρίσκεται μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης, ήτοι στο να ξεπεράσει τα υψηλά 13 ετών και τις 1.434,87 που έκλεισε στις 4 Μαρτίου και είναι το υψηλότερο κλείσιμο από το Μάιο του 2011. Αυτό που διαπιστώνεται κατ’ επανάληψη είναι ότι κάθε διορθωτική κίνηση, αποτελεί ευκαιρία για νέα πονταρίσματα, παλιών ή και καινούριων κωδικών.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.425,16 μονάδες με απώλειες 0,36%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε μικρή άνοδο 0,22%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,15%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 0,79%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,21%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 9,97%, ο Mid Cap είναι στο +6,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 14,69%.

Στο εξωτερικό κορυφαίοι δείκτες των παγκόσμιων αγορών κλείνουν διαρκώς σε νέα ιστορικά υψηλά, την ώρα που οίκοι όπως η Citigroup κάνουν εκτιμήσεις για ακόμη υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2024 στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ίδια να προβλέπει πως το Stoxx 600 μπορεί να πάει έως τις 540 μονάδες φέτος. Η Fed επιβεβαίωσε την προοπτική μείωσης επιτοκίων των επιτοκίων τρεις φορές μέσα στο 2024, αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Ιουνίου από 55% στο 70%.

Τεχνικά δεδομένα

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής της Beta σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση του σε στενή επαφή με τα υψηλά 13 ετών. Η επιστροφή πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών ενισχύει την αισιόδοξη ετυμηγορία των δεικτών, πλέον ο μόνος δείκτης ο οποίος διατηρεί σήμα πώλησης είναι ο MACD το οποίο δεν έχει ακόμα “πληρώσει” κάποια αξιόλογα χαμηλότερα επίπεδα από την ενεργοποίηση του, η δε ανάλωση χρόνου έχει καταστήσει οριακή την αξιοπιστία του. Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στην ωρίμανση της επόμενης εκτόνωσης τιμών, με τους αγοραστές να αποκτούν εκ νέου το πάνω χέρι.

Ζητούμενο παραμένουν οι συναλλαγές οι οποίες αν και έχουν βελτιωθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν προοδευτική συρρίκνωση μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς της Τρ. Πειραιώς. Η εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις συνεχόμενες αργίες που έχει η αγορά μπροστά της ενδεχομένως να μεταθέσουν τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για την μεθεπόμενη εβδομάδα. Πλάγιες κινήσεις χαμηλού εύρους και συναλλαγών πιθανότατα να αποτελέσουν το επικρατέστερο μοτίβο κίνησης του Γενικού Δείκτη ως το τέλος του μήνα».

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνει πως «με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται κοντά στα πολυετή υψηλά του, τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1435 και 1451 μονάδες ενώ τα σημεία στήριξής στις 1408 και 1386 μονάδες».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επαναλαμβάνει πως η αγορά βρίσκεται μπροστά σε έναν ιστορικό… κόμβο, οπότε θα χρειαστούν περαιτέρω δυνάμεις για την υπέρβαση, θεωρώντας φυσιολογική τη δυστοκία (ανοδικής) απομάκρυνσης της αγοράς από την περιοχή των 1.400 μονάδων.

Ο χρηματιστής θυμίζει ότι η περιοχή των 1.400 – 1.420 μονάδων αποτελεί ένα μεγάλο και κρίσιμο επίπεδο που έχει “απασχολήσει” τεχνικά την αγορά και στο παρελθόν «και χρειάζεται κάποιο χρόνο με διακυμάνσεις πριν δοκιμάσουμε το επόμενο στόχο χρόνου, ήτοι στη ζώνη των 1.600 μονάδων. Είναι σύνθετο επίπεδο που έρχεται από το παρελθόν, καθώς ήταν το χαμηλό της αγοράς το 2003, αλλά και το χαμηλό του 2008, ενώ και το 2011 όταν έσπασε η αγορά κινήθηκε πολύ χαμηλότερα. Είναι μια παλιά στήριξη που πλέον έχει γίνει αντίσταση πιο μακροπρόθεσμου προφίλ» σημειώνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από τη Fed στις αγορές, επιστροφή των αγοραστών στο ΧΑ

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάνω από 2% ανοίγουν τον δρόμο για νέα ρεκόρ στις αγορές. Πάνω από 5.200 μονάδες ο S&P 500 και από τις 18.000 ο DAX. Ισχυρή ανάκαμψη στο ΧΑ μετά την πτώση.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πάτησαν πάλι... γκάζι οι τράπεζες στο ΧΑ, κέρδη άνω του 8% σε δύο μέρες

Σημαντική αντίδραση αποκατάστασης έχει κάνει ο τραπεζικός κλάδος, με κέρδη έως 9,15% στις επιμέρους μετοχές και συνολικό τζίρο 90 εκατ. ευρώ. Κρίσιμο τεστ για τις αγορές η σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Ηχηρή» επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ, ζητούμενο μια αντίδραση με διάρκεια

Η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων πέντε μηνών σημειώθηκε χθες στο ΧΑ. Αφορμή, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που «γύρισαν» το κλίμα στις αγορές. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Τι λένε οι χρηματιστές Ν. Χρυσοχοΐδης και Β. Χαρατσής.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο έτους στο ΧΑ με προσδοκίες για... επιστροφή στον Φεβρουάριο

Το χαμένο έδαφος μετά το ξέσπασμα του πολέμου καλύπτει το χρηματιστήριο: 16 συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, κέρδη 3% από την αρχή του έτους και εικόνα ανθεκτικότητας. Κρίσιμα τα «σήματα» από Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πάρτι στις αγορές για τον πληθωρισμό, «άνεμος» 900 μονάδων στο ΧΑ

«Έκρηξη» ανόδου στη Wall Street φέρνει άνεμο αισιοδοξίας στις αγορές, με προσδοκία για τερματισμό των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια. Τα ισχυρά αποτελέσματα τραπεζών και blue chips δίνουν ορμή στο ΧΑ για την υπέρβαση των 900 μονάδων.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.