Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται (και) η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή πρώτη αντίδραση μετά από ημέρες πίεσης και συρρίκνωσης αποτιμήσεων, που ήρθε σε κομβικό τεχνικό σημείο, καθώς η αγορά επιβεβαίωσε – τουλάχιστον προς το παρόν – τις αντοχές της κρίσιμης στήριξης της περιοχής των 1.220 μονάδων.
Η σημερινή συνεδρίαση έχει την τριπλή λήξη παραγώγων, οπότε μένει να δούμε από το μεσημέρι και μετά αν θα υπάρξουν σημάδια απελευθέρωσης και αποσυμπίεσης στη spot αγορά, ενώ το βράδυ με ενδιαφέρον αναμένεται η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Moody’s για την ελληνική οικονομία. Ο οίκος έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ο μοναδικός από τους τέσσερις που έχει τόσο «αυστηρή» στάση έως τώρα.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναβάθμιση από το Ba3 στο Ba2, καθώς η Moody's έχει ήδη δώσει θετική προοπτική στη βαθμολογία της χώρας από τον Μάρτιο, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές χαρακτήρισε ως πιστωτικά θετικό γεγονός την επανεκλογή της ΝΔ, σημειώνοντας ότι διασφαλίζεται η συνέχεια στην οικονομική πολιτική.
Μένει να δούμε αν οι τελευταίες εξελίξεις με το χτύπημα των φυσικών καταστροφών και την «τρύπα» που ανοίγει σε δημοσιονομικό επίπεδο θα επηρεάσει την προσέγγιση της Moody’s.
Αν ο οίκος βελτιώσει τη βαθμολογία της Ελλάδας, θα είναι μια θετική εξέλιξη και θα «κουμπώσει» με την (έστω και προεξοφλημένη) αναβάθμιση από την DBRS πριν από μια εβδομάδα. Αν όμως η Moody’s επιλέξει να αναβάλει την αναβάθμιση αυτό θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη και θα φέρει προβληματισμό, σε μια περίοδο ανησυχίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές.
Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή «απάντηση» του πρωθυπουργού από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου με μια εβδομάδα καθυστέρηση αλλά και με εντελώς διαφορετική ατζέντα και άλλες προτεραιότητες από αυτές που είχαν σχεδιαστεί όλες τις προηγούμενες εβδομάδες θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.
Η ομιλία αύριο και η συνέντευξη Τύπου της Κυριακής θα αποτελέσουν βασικά σημεία αναφοράς για τους επενδυτές το επόμενο διάστημα, με βασικά ζητούμενα την παρουσίαση ενός πειστικού σχεδίου για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την εξαγγελία των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2023 και τον επόμενο χρόνο. Για τον επιχειρηματικό κόσμο, ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η απόφαση που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σχετικά μην επιβολή ή μη ενός περιβαλλοντικού τέλους.
Βέβαιο είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό κλίμα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση προέβαλε την εξαιρετική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με το momentum προς την αναβάθμιση να είναι ισχυρό, όπως φάνηκε και από την ετυμηγορία της DBRS, οι αρρυθμίες στην κυβέρνηση και το κόστος των καταστροφών προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Το κύριο ερώτημα της αγοράς είναι αν η Ελλάδα, υπό το βάρος των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων, θα παραμείνει το 2024 σταθερά προσανατολισμένη στον στόχο για πλεόνασμα άνω του 2% του ΑΕΠ. Όπως τονίζουν αναλυτές, το 2024 είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία όπου δεν θα ισχύσει η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη και η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να αποκλίνει από τον στόχο για το 2%, ο οποίος θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της βιωσιμότητας του χρέους. Σε περίπτωση αποκλίσεων, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση.
Η ελπιδοφόρα αντίδραση και οι επενδυτικές ευκαιρίες
Στη χθεσινή συνεδρίαση, το Χ.Α. έβγαλε μια πρώτη αντίδραση άμυνας και δημιουργίας αναχωμάτων στην κρίσιμη περιοχή των 1.210 – 1.220 μονάδων, βάζοντας φρένο στο πολυήμερο αρνητικό σερί, που είχε φέρει σε κρίσιμες τεχνικές περιοχές, δείκτες και μετοχές. Ήταν μια τεχνική πρωτίστως αντίδραση που ήρθε αφενός λόγω παύσης των ισχυρών πωλήσεων, αφετέρου λόγω των επιλεκτικών αγοραστικών παρεμβάσεων από τους long.
Έχοντας φτάσει σε ένα σημαντικό τεχνικό σημείο, καθώς οι απώλειες από τα υψηλά του Ιουλίου ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το 10% οπότε υπήρχε κίνδυνος να αλλάξει η τάση στο Χ.Α. και να περάσει σε bear market, το χρηματιστήριο αντέδρασε, αν και χωρίς να ακολουθήσει από κοντά την ισχυρή ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές, που ήταν αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για παύση των αυξήσεων στα επιτόκια μετά τη χθεσινή κατά 0,25%.
Ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» στο χαμηλό ημέρας έως τις 1.213,64 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 0,95%, οπότε από τα υψηλά των 1.345,63 μονάδων που ο δείκτης έκλεισε στις 27 Ιουλίου, η πτώση ξεπερνούσε το 10%. Έτσι, δεδομένου ότι μετά το πτωτικό σερί είχαν δημιουργηθεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, η αγορά έδειξε ένστικτο αυτοσυντήρησης και γρήγορα ο Γ.Δ. γύρισε σε θετική τροχιά, όπου κρατήθηκε σε όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση, κλείνοντας στις 1.233,81 μονάδες με άνοδο 0,70%.
Θυμίζουμε πως το Χ.Α. προέρχονταν από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις στις έντεκα προηγούμενες, με το Γ.Δ. να υποχωρεί αυτό το διάστημα άνω του 7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση κοντά στο 12%. Σε κάθε περίπτωση, στο Χ.Α. λόγω της πολυήμερης πίεσης, έχουν δημιουργηθεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, οπότε αν συνεχιστεί η προσπάθεια αντίδρασης και ισχυροποιηθεί κάποια κίνηση αρχικά προς τις 1.250 μονάδες, αρκετοί τίτλοι που έχουν χάσει από 10% έως 15% σε ελάχιστες ημέρες, μπορούν να κάνουν κίνηση…