ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τεστ ρευστότητας στο ΧΑ με ανάγκες 2,2 δισ., κρίσιμη απόφαση από τη Fed

Ζητούνται φρέσκα κεφάλαια για την ανάκαμψη της αγοράς. Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για το placement της Εθνικής. Θετικές προοπτικές από Moody's με... ύμνους στις τράπεζες. Αυξάνονται οι πιθανότητες μεγάλης μείωσης επιτοκίου από τη Fed.

Αρκετά κρίσιμη εβδομάδα για βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς θα είναι η επόμενη, καθώς διακόπηκε χθες το σερί των πέντε πτωτικών συνεδριάσεων που είχαν φέρει απώλειες σχεδόν 3% για τον Γενικό Δείκτη, αλλά με τις συναλλαγές να μένουν καθηλωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το placement της Εθνικής και άλλες συναλλαγές του φθινοπώρου βάζουν την αγορά σε μια δοκιμασία ρευστότητας, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται κάποιος ισχυρός καταλύτης που θα φέρει σημαντικές εισροές κεφαλαίων (από αυτή την άποψη, η αγορά καλείται να ερμηνεύσει την τελευταία ανακοίνωση της Moody's). Ευρύτερα, πυξίδα για την πορεία των αγορών θα αποτελέσει η απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Πολλοί περίμεναν ως πιθανό καταλύτη αναζωπύρωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Moody's για το ελληνικό αξιόχρεο, αλλά μένει να φανεί πώς θα ερμηνεύσει η αγορά την απόφαση να διατηρηθεί σταθερή η βαθμολογία στο Ba1 με βελτίωση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές, κάτι που μεταθέτει τουλάχιστον έξι μήνες αργότερα την ανάκτηση του investment grade από τον τελευταίο μεγάλο οίκο, ο οποίος δεν το έχει αποδώσει ακόμη στην Ελλάδα.

Για το τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο έχει ενδιαφέρον ότι και η Moody's, μετά την DBRS, επιφυλάσσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την αλλαγή των προοπτικών σε θετικές. Η Moody's βλέπει «αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, γεγονός που μειώνει τους ενδεχόμενους κινδύνους ευθύνης για την κυβέρνηση. Η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε πολλούς δείκτες χρηματοοικονομικής ευρωστίας.

Ενδείξεις βελτίωσης της υγείας του τραπεζικού τομέα και, ως εκ τούτου, μείωσης των κινδύνων ενδεχόμενης υποχρέωσης για το κράτος είναι επίσης ορατές από την πώληση του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. τον Μάρτιο του 2024 και από το γεγονός ότι σχεδιάζει να εκχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. πριν από το τέλος του έτους. Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής υγείας των τραπεζών, εάν διατηρηθεί, θα τις τοποθετήσει καλύτερα για να αντιμετωπίσουν πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς χωρίς να εγείρουν ενδεχόμενους κινδύνους ευθύνης για το κράτος».

Η ανάγκη φρέσκων κεφαλαίων και η Fed

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίσθηκε από την επενδυτική καχεξία στο ΧΑ, καθώς η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω, στα 88,5 εκατ. ευρώ, πολύ μακριά από τα 129,2 εκατ. ευρώ που είναι φέτος η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, αυξημένη κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Το... μαρτύριο της σταγόνας στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας (πτώσεις του Δείκτη κατά λιγότερο από 1% με χαμηλές συναλλαγές) σταμάτησε χθες, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 0,88% και 12 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κερδίζουν περισσότερο από 1%, σε μια ένδειξη ενεργοποίησης επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Παρ' όλα αυτά, η μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω και από τα 80 εκατ. ευρώ δείχνει ότι η ανάκαμψη δεν παρέχει πειστικά σήματα αλλαγή της τάσης.

Η αγορά βρίσκεται σε μια περίοδο όπου χρειάζεται αρκετά σημαντικές εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση από προσφορές μετοχών, δηλαδή το μεγάλο placement της Εθνικής και τις αυξήσεις κεφαλαίου που είναι προγραμματισμένες το φθινόπωρο (Attica Bank κ.α.). Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Beta, Μάνος Χατζηδάκης, «το «μαρτύριο» της σταγόνας για τους αγοραστές αποδίδεται στην στάση αναμονής που τηρούν επενδυτικά κεφάλαια αυτή την περίοδο ενόψει των μεγάλων δημόσιων προσφορών και αυξήσεων κεφαλαίου που θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ».

Όπως φάνηκε καθαρά την περασμένη εβδομάδα -και πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει επαναληφθεί στο προηγούμενο μεγάλο placement της Εθνικής-, η διάθεση τουλάχιστον 10% των μετοχών της Εθνικής, με τρέχουσα αξία της τάξεως των 670 εκατ. ευρώ, έχει οδηγήσει σε προσαρμογές συμπεριφοράς τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, που αφενός αναβάλλουν πιθανές αγορές για να κρατήσουν ρευστότητα για το placement και, αφετέρου, ρευστοποιούν κερδοφόρες θέσεις σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τις μετοχές της ΕΤΕ.

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι αρκετά κρίσιμο για την επικείμενη συναλλαγή, καθώς αναμένεται η JP Morgan, επικεφαλής του μεγάλου σχήματος αναδόχων, να ενημερώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα αποτελέσματα της πρώτης διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Από αυτή την ενημέρωση θα εξαχθούν και τα πρώτα συμπεράσματα για την τιμή διάθεσης, που είναι εξαιρετικά σημαντική ευρύτερα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ένα υψηλό discount στην πιο «βαριά» μετοχή του ΧΑ θα προκαλούσε πίεση στους βασικούς δείκτες.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν αναλυτές, η επιτυχία του placement θα κριθεί κυρίως από τα νέα κεφάλαια που θα φέρει στην αγορά. Όσο μεγαλύτερο μέρος της διάθεσης μετοχών καλυφθεί με φρέσκα κεφαλαία, τόσο καλύτερη θα είναι η βραχυπρόθεσμη προοπτική. Αντίθετα, θα δημιουργούσε φαινόμενα... κανιβαλισμού της ευρύτερης αγοράς, αν μεγάλο μέρος του placement καλυπτόταν με ρευστοποίηση άλλων τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Την επόμενη εβδομάδα, η αγορά σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολο να κατοχυρώσει μια σταθερή ανοδική δυναμική, καθώς την Παρασκευή έχουμε τις λήξεις των συμβολαίων στα Παράγωγα (triple witching).

Το γεγονός της εβδομάδας, που θα επηρεάσει και το ΧΑ θα είναι, αναμφίβολα, η απόφαση της Fed για τη νομισματική πολιτική που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Χθες, η Wall Street φάνηκε αίφνης να αλλάζει εκτιμήσεις για την απόφαση της Fed και να ανεβαίνουν οι προσδοκίες για μια μεγάλη μείωση, κατά μισή μονάδα, από το 28% την Πέμπτη στο 49%, κάτι που προκάλεσε και την άνοδο των βασικών δεικτών. Αν η Fed προχωρήσει σε μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων, το κλίμα στις διεθνείς αγορές θα βελτιωθεί δραστικά, εκτιμούν αναλυτές. Ευνοημένη θα είναι αναμφίβολα και η ελληνική αγορά, καθώς θα ενισχυθεί η διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές.

Η τεχνική εικόνα

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, κρίσιμο τεχνικό σημείο για μια ανοδική κίνηση είναι οι 1.436 μονάδες:

  • «Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι μετά την απώλεια των 1.425 μονάδων. Η διαγραμματική εικόνα έχει γύρει σημαντικά υπέρ των απαισιόδοξων και παρά το κλείσιμο του ανοδικού χάσματος που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τις 14 Αυγούστου (1.404-1.408) η κατεύθυνση δεν έδειξε να μεταβάλλεται ιδιαίτερα ως προς την φορά της.
  • Από την Τετάρτη και ο MACD έχει προσχωρήσει στο κλαμπ των πωλητών και το σενάριο προσέγγισης του ΚΜΟ-200 ημερών που βρίσκεται στις 1386 μονάδες φαίνεται να αποκτάει βάσιμες πιθανότητες. Με τους ταλαντωτές να έχουν ακόμα περιθώριο ανοχής ως προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών η εξέλιξη αυτή δείχνει ως η επικρατέστερη βραχυπρόθεσμα.
  • Για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα απαιτείται υπέρβαση των 1.436 μονάδων ωστόσο η «σκληρή» ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία. Η αντίδραση της Παρασκευής δεν έβγαλε ένταση στις συναλλαγές και ενδεχομένως να αποτελεί ένα μικρό διάλειμμα στην κατά τα άλλα αδύναμη εικόνα του Γενικού Δείκτη».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall_street_flag
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοιξε νέο κύκλο στις αγορές η Fed: Το κλειδί για ράλι και η θέση του ΧΑ

Η επιθετική μείωση του αμερικανικού επιτοκίου κατά 0,50% απομακρύνει τον κίνδυνο ύφεσης και ανοίγει τον δρόμο για συνέχιση του ράλι στα χρηματιστήρια. Πώς επηρεάζεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
ΑΓΟΡΕΣ

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο ΧΑ, ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών

Προβληματισμός, αλλά όχι πανικός μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Αποκλείει κατηγορηματικά τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών και τα ευνοϊκά στοιχεία που υποστηρίζουν την αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα πονταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές: Δέλεαρ οι μερισματικές αποδόσεις

Σε διψήφιες μερισματικές αποδόσεις θα φθάσουν οι τράπεζες με τη γρήγορη απόσβεση του DTC, αλλάζουν οι επενδυτικές αξιολογήσεις. Εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κάλπες της αγωνίας για τις αγορές και η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Τα σενάρια για νίκη Τραμπ ή Χάρις και ο φόβος για χάος από αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Ανάκαμψη υπό αίρεση στην Αθήνα, με καταλύτη τις τράπεζες και τα νέα δεδομένα για αναβαλλόμενο και μερίσματα.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τράπεζες στρώνουν τον δρόμο για ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα και καλά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και μερίσματα δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση κεφαλαίων. Αγωνία στις αγορές για τις αμερικανικές εκλογές.