ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Moody's και ΔΕΘ διώχνουν τα σύννεφα από τον ορίζοντα του χρηματιστηρίου

Τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση Πέμπτης και Παρασκευής δημιουργούν η διπλή αναβάθμιση - έκπληξη από τη Moody's και οι ισχυρές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα στο χρηματιστήριο, μετά τις εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου, καθώς την Παρασκευή η Moody's προχώρησε σε μια αναβάθμιση - έκπληξη της οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, ενώ το Σάββατο από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός απέφυγε νέες παροχές και δεσμεύθηκε για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτές οι εξελίξεις απομακρύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για δημοσιονομικές παρεκκλίσεις μετά τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και τον Έβρο, ανησυχίες που είχαν περιορίσει τη διάθεση ανάληψης κινδύνων στο ΧΑ και είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ρευστοποιήσεις κερδών.

Από σήμερα, η αγορά μπαίνει σε μια διαδικασία τιμολόγησης των νέων δεδομένων και φαίνεται πως υπάρχουν θετικοί οιωνοί για συνέχιση της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου ο Γενικός Δείκτης έκανε αντίδραση +2,72%, σβήνοντας τις απώλειες της εβδομάδας.

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που έγινε μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση και τον τόπο, είχε στοιχεία αυτοκριτικής, ενώ προς τη θετική κατεύθυνση κρίνεται ότι κινούνται σχεδόν όλες οι εξαγγελίες που ανακοίνωσε για τις μεταρρυθμίσεις σε κράτος, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, πολιτική προστασία και οικονομία.

Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις κλασικής παροχολογίας, ενώ το κυρίαρχο που ενδιαφέρει την αγορά είναι η ισχυρή δέσμευση ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση για κανένα λόγο η δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει χαρακτηριστικά πως «δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μια χρεοκοπίας».

Ο πρωθυπουργός έδειξε να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων, καθώς μετά από 13 εξαιρετικά δύσκολα χρόνια η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: η διαχείριση των φυσικών καταστροφών φέρνει τον κρατικό προϋπολογισμό μπροστά σε μια νέα πηγή ισχυρών πιέσεων, ενώ από την άλλη από το 2024 παύουν να ισχύουν οι έκτακτες ρυθμίσεις χαλάρωσης στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να καλείται να έχει παγίως πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Εύλογα, αυτό είχε προκαλέσει φόβους ότι, αντί να επιλέξει την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας, έστω και με πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σε κακές πρακτικές του παρελθόντος και οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες. Η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο φαίνεται ότι απομακρύνει αυτές τις ανησυχίες. Όπως τόνισε, «είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το τεράστιο κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα καλυφτεί με κονδύλια εκτός προϋπολογισμού, καθώς θα αλλάξουν κατεύθυνση κάποια κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι σε εξέλιξη ευρύτερη προσπάθεια για δωρεές και συμμετοχή ιδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διπλή αναβάθμιση

Στην ίδια κατεύθυνση της απομάκρυνσης των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά κινείται και η διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody's, ο οποίος ανέβασε κατά δύο βαθμίδες τη βαθμολογία για το ελληνικό αξιόχρεο, ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ήταν στο… πρόγραμμα, άρα δεν θεωρείται προεξοφλημένη: στην καλύτερη περίπτωση, η αγορά ανέμενε μια αναβάθμιση κατά ένα σκαλοπάτι, ενώ υπήρχε ο φόβος ότι, μετά τις φυσικές καταστροφές, η Moody's, που είναι και ο πιο αυστηρός κριτής της Ελλάδας, θα μπορούσε να αναβάλει τις αποφάσεις της μέχρι να έχει καλύτερη ορατότητα για την πορεία της οικονομίας.

Τελικά, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα της χώρας, ο οίκος με το μεγαλύτερο εδικό βάρος αναβάθμισε την Ελλάδα από το Ba3 στο Ba1, σημειώνοντας πως «η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο οίκος υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νέων διαρθρωτικών αλλαγών, γεγονός που στηρίζει την προσδοκία για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση».

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στο πλαίσιο μιας διαρκούς αλλαγής του οικονομικού της μοντέλου. Προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2023 – 2027.

Επίσης, αναμένει από την κυβέρνηση να διατηρήσει μια πολιτική στάση που χτίζει ένα ιστορικό συνεχιζόμενης εφαρμογής οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό βασίζεται στην άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικά συνετές πολιτικές είναι αξιόπιστη και ισχυρή. Επιπλέον, υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κοινωνία για αυτές τις πολιτικές.

Προοπτικές νέας ανόδου στο Χρηματιστήριο

Με αυτά τα νέα δεδομένα, η αγορά φαίνεται ότι έχει τις προϋποθέσεις να συνεχίσει την αντίδραση που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση την Παρασκευή, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,01% πάνω από τις 1.250 μονάδες. Μετά την τριπλή λήξη παραγώγων το μεσημέρι της Παρασκευής το Χ.Α. έδειξε σημάδια απελευθέρωσης και όλοι οι κύριοι δείκτες αλλά και οι μετοχές μετά από αυτό είδαν τα υψηλά τους.

Μετά την αντίδραση κατά 2,72% Πέμπτη και Παρασκευή, σχεδόν μηδενίστηκαν οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με το Γ.Δ. να υποχωρεί ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,07%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο Mid Cap υποχώρησε 0,24%, ενώ ο τραπεζικός έχασε 0,97%.

Συνάμα, ενώ απομένουν δέκα συνεδριάσεις για τη λήξη του, περιορίστηκαν οι απώλειες του Σεπτεμβρίου, με το Γ.Δ. πλέον να υποχωρεί 4,11%, τον FTSE 25 να βρίσκεται στο -3,76%, τον Mid Cap στο -5,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά την άνοδο του διημέρου, εξακολουθεί να χάνει 7,52%. Από την αρχή του χρόνου, πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 35,36%, ο FTSE 25 είναι στο +36,62%, ο Mid Cap στο +45,67% και ο τραπεζικός στο +53,50%.

Συνέχιση της ανόδου βλέπουν οι αναλυτές

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά, οι 1.213 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση και συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν το πέρας της καθοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί το επίπεδο αυτό σαν το τελευταίο οχυρό των αγοραστών, διάσπαση του οποίου θα έβαζε σε περιπέτειες την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλά της εβδομάδας δοκίμασε υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το επίπεδο διόρθωσης από τα φετινά υψηλά συμπίπτει με χειρουργική ακρίβεια με το 23,6% της αναλογίας τιμών ανάμεσα στις δύο αυτές περιόδους.

Επίσης, η δύναμη της αντίδρασης την Παρασκευή συνοδεύτηκε από ανοδικό χάσμα τιμών στο ξεκίνημα της ημέρας (1.233 - 1.240) και από ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε οριακά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής επιχειρώντας την ολική επαναφορά ενώ η μεγάλη «ουρά» στο εβδομαδιαίο σώμα τιμών υποδηλώνει δυναμική επιστροφή των αγοραστών σε κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη. Οι 1.284 μονάδες είναι το πρώτο σημείο αντίστασης και επίπεδο αναφοράς για την αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική και θα αναμέναμε το εν λόγω επίπεδο να δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα». 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του σημειώνει πως «η λήξη των παραγώγων φαίνεται να ήταν και ο κύριος υπαίτιος για την αναταραχή των τελευταίων ημερών. Το κλείσιμο της εβδομάδας ήρθε να μαζέψει τις απώλειες της εβδομάδας και να κλείσει κοντά στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της προηγούμενης».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο χρηματιστής υπογραμμίζει πως «η αγορά δείχνει ότι μπορεί να έκανε σημαντικό χαμηλό για το επόμενο τουλάχιστον διάστημα αν και θα πρέπει και να πιστοποιηθεί από νέα αγοραστικά σήματα. Εκτός από τα ημερήσια στοπ, ο Γ.Δ. πρέπει να κατοχυρώσει το επίπεδο των 1.305 μονάδων, αν θέλει να δοκιμάσει τα υψηλά και νέα αυτών.

Τα παράγωγα έληξαν και μένει να δούμε αν η αγορά μπορεί να αυξήσει τζίρους μιας και υστερεί τις τελευταίες συνεδριάσεις και τιμές, αν θέλει να δοκιμάσει νέα υψηλά. Πάντως πολλοί ξένοι είναι σε αναζήτηση πακέτων και ξέρουν ότι αν δοκιμάσουν να μπουν να αγοράσουν από το ταμπλό οι τιμές θα απογειωθούν.

Ίσως είδαμε μία από τις ενδιαφέρουσες εβδομάδες του έτους με την αγορά να κάνει προσπάθεια να ανεβάσει ταχύτητα στο volatility με ιδιαίτερη επιτυχία. Τα καλά νέα φαίνεται να συνεχίζουν να έρχονται και φαίνεται πως μπορούν να συντηρήσουν και πάλι μία καλή εικόνα στην αγορά, χωρίς παρόλα αυτά να προσπαθούμε να τα εκμεταλλευτούμε βραχυπρόθεσμα.

Το επόμενο διάστημα η αγορά θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον μιας και πολλοί θεσμικοί περιμένουν πώς και πώς να βγουν τα τραπεζικά και όχι μόνο πακέτα για να τοποθετηθούν. Το Χ.Α. θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος, περισσότερους συμμετέχοντες με τον πιο κερδισμένο μεσοπρόθεσμα να είναι η ίδια η ΕΧΑΕ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η ευχάριστη έκπληξη από τη Moody's

Η διπλή αναβάθμιση δεν ήταν το κύριο σενάριο και αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανοδική αντίδραση που άρχισε το τελευταίο διήμερο και μηδένισε τις απώλειες της εβδομάδας. Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη ΔΕΘ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αγωνία για τον «χρησμό» της Moody’s μετά την ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Η Moody's είναι ο πρώτος οίκος που θα «μιλήσει» απόψε, στον απόηχο των καταστροφών και της ανησυχίας για τα δημοσιονομικά. Ελπιδοφόρα η χθεσινή ανοδική κίνηση, επιλεκτική αναζήτηση ευκαιριών από αγοραστές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Moody's και JPMorgan «διόρθωσαν» το ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Αφορμή για σημαντικές πωλήσεις στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap στάθηκαν οι εκθέσεις των οίκων Moody’s και JP Morgan, με αρκετούς τίτλους να πιέζονται σημαντικά. Τι λένε Ν. Χρυσοχοΐδης και Ηλ. Ζαχαράκης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τα δύο μεγάλα deals των 2 δισ. που θα «μετρήσουν» τις δυνάμεις του ΧΑ

Κρίσιμα στοιχήματα προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης, η εισαγωγή του Αεροδρομίου Αθηνών και το placement του 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ισχυρές δεσμεύσεις Μητσοτάκη και η στρατηγική εισόδου των ξένων στο ΧΑ

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διασκεδάσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την προώθηση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων με την ομιλία του στο Λονδίνο. Τα ξένα κεφάλαια εισέρχονται με προσοχή στην αγορά για να μην προκαλέσουν... εκτόξευση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το crash test των μετοχών της Εθνικής και η «έξοδος» του ΧΑ στο Λονδίνο

Σήμερα διαπραγματεύονται οι μετοχές του placement, που έχουν ήδη συγκεντρώσει μια υπεραξία 200 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός και στελέχη 36 εισηγμένων κάνουν την επόμενη κίνηση διεθνοποίησης στο road show της M. Stanley.