Εντυπωσιακά κέρδη που φτάνουν έως το 58% στη... μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Ιούλιο, με την αγορά να εντυπωσιάζει με την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει παρά το ράλι του πρώτου εξαμήνου, κινούμενη θετικά και τον τρέχοντα μήνα, που είναι ο πρώτος μετά τις εκλογές και το «κλείδωμα» της αυτοδυναμίας και της κυβέρνησης μακράς πνοής.
Η αγορά συνεχίζει στο ιδιόμορφο μοτίβο των «υβριδικών» διορθώσεων, δηλαδή των ενδοσυνεδριακών αποφορτίσεων και του διαρκούς rotation στους πρωταγωνιστές, με σημαντικό τμήμα του ταμπλό να παίρνει ανάσες, την ώρα που άλλες μετοχές τραβούν το Γενικό Δείκτη αλλά και τον FTSE 25 σε νέα πολυετή υψηλά.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά εννέα ετών και τριών μηνών, ο FTSE 25 σε υψηλά οκτώμισι ετών, ο Mid Cap έκλεισε την Παρασκευή σε υψηλά 13 ετών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα που είχε να δει από τις 16 Αυγούστου 2017.
Παρά τα ισχυρά κέρδη λοιπόν του 1ου εξαμήνου που έχουν φέρει το Χ.Α. στην κορυφή των αποδόσεων παγκόσμια, ο Ιούλιος στις πρώτες δύο εβδομάδες καταγράφει σημαντικά κέρδη, με το Γενικό Δείκτη αλλά και τον FTSE 25 να ενισχύονται αμφότεροι κατά 3,68%, ο Mid Cap βρίσκεται στο +7,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 8,06%.
Έτσι, σε επίπεδο έτος, το Χ.Α διευρύνει περαιτέρω τις αποδόσεις του αλλά και την απόσταση από τις διεθνείς αγορές, οδεύοντας – όπως δείχνουν τα πράγματα – για την καλύτερη χρονιά μετά το 1999, έτος που έτσι κι αλλιώς ήταν ειδικών συνθηκών και δεν μπαίνει σε συγκρίσεις με τη σημερινή πραγματικότητα.
Ο Γ.Δ. ενισχύεται το 2023 σε ποσοστό 42,57%, ο FTSE 25 κερδίζει 42,69%, ο Mid Cap καταγράφει άνοδο 51,97% έχοντας βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται στις αποδόσεις με +70,23%.
Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «ο Γενικός Δείκτης δεν έχει δει διόρθωση μεγαλύτερη του 5% εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, εν αναμονή και της επενδυτική βαθμίδας, έχοντας συνολικά κέρδη περίπου 32% το ίδιο διάστημα».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την επαφή με τα υψηλά εννέα ετών και τον ανοδικό στόχο των 1.370 μονάδων, ενώ η κατοχύρωση κερδών στα επίπεδα των 1.320 μονάδων ήταν συνεπής με την υπεραγορασμένη εικόνα των ταλαντωτών, έδειξε ωστόσο πόσο γρήγορη και ρηχή είναι μια διόρθωση επί του παρόντος».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει πως «με την υπέρβαση των 1.300 μονάδων ο MACD επανέκαμψε εκ νέου ανοδικά και πλέον όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών παραμένει αγορασμένο. Οι 1.270 μονάδες αποτελούν πλέον το πρώτο σκαλοπάτι στήριξης, ενώ ανοδικά τα υψηλά του 2014 παραμένουν η βασική (και ίσως η μόνη αξιόπιστη) αντίσταση.
Η νέα εβδομάδα δίνει εκ νέου προβάδισμα στους αγοραστές, ενδεχομένως ο «βηματισμός» να μετριαστεί αφού πλέον η διαπραγμάτευση σε πολλές μετοχές του FTSE-25 γίνεται σε αχαρτογράφητες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται τα φαινόμενα κατοχύρωσης κερδών να επιβραδύνουν την δυναμική της ανόδου».
Ο ίδιος σημειώνει πως «πλέον η εκτίμηση της τεχνικής ανάλυσης είναι εξαιρετικά επισφαλής, καθώς η σύγκριση με δεδομένα τιμών πριν από το 2015 παρουσιάζει σημαντικά σφάλματα, λόγω των μεγάλων στρεβλώσεων που παρατηρούνται στις κεφαλαιοποιήσεις μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών του Δεκεμβρίου του 2015. Ήδη το σύνολο του Χ.Α. ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 89 δισ. ευρώ, όταν στα αντίστοιχα επίπεδα του 2014 είχε κεφαλαιοποίηση 83 δισ. ευρώ».
Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει πως «ένα άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι η σχέση του Γενικού Δείκτη με το ΑΕΠ. Η άνοδος από την αρχή του έτους έχει προσθέσει περί τα 25 δισ. ευρώ στην αποτίμηση της αγοράς με τη σχέση με το ΑΕΠ του 2022 να διαμορφώνεται στο 42,8%, όταν ο μέσος όρος των τελευταίων 24 ετών βρίσκεται στο 48,7%. Η απόσταση είναι 14% χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι εκεί θα δούμε την κορύφωση της αγοράς. Απλά, η ελληνική αγορά θα έρθει ακόμα πιο κοντά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 71,28%. Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει και τα θεμελιώδη να δείξουν την ανάλογη συνέπεια».
Οι αποδόσεις
Οι μετοχές της περιφέρειας έχουν την τιμητική τους τον Ιούλιο με τις υψηλότερες αποδόσεις στην αγορά, κάτι που φαίνεται να συμβαδίζει και με το γεγονός ότι τον Ιούνιο οι Έλληνες επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές με εισροές 190 εκατ. ευρώ και αντίστοιχες εκροές από τους ξένους. Οι Έλληνες επενδυτές κατά παράδοση στρέφονται σε μετοχές της περιφέρειας.
Κλάδοι όπως κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και πληροφορική βρίσκονται στην αιχμή των επιχειρηματικών διεργασιών, ενώ την εβδομάδα που παρήλθε έλαβε χώρα ένα ακόμη deal στις ασφάλειες, καθώς η Υδρόγειος Ασφαλιστική εξαγοράστηκε από το ιταλικό Reale Group. Η αγορά με το που βελτιώθηκε το κλίμα στις διεθνείς αγορές κινήθηκε εκ νέου έντονα ανοδικά εν μέσω εναλλαγών στους πρωταγωνιστές και με αύξηση συναλλαγών, σημαντικά κέρδη για πληθώρα μετοχών όλων των κεφαλαιοποιήσεων και πολλά υποσχόμενο κλίμα.
Όπως προαναφέρθηκε, λοιπόν, και όπως φαίνεται και από τις αποδόσεις των κύριων δεικτών, οι τράπεζες αλλά και οι μετοχές του Mid Cap και κάποιες ακόμη μικρότερης αποτίμησης σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη τον Ιούλιο. Από τον Large Cap ξεχωρίζει η Πειραιώς με άνοδο 13,77%, η Aegean Airlines ενισχύεται κατά 10,74%, η Quest Συμμετοχών είναι στο +9,84%, Jumbo +9%, Lamda Development +8,31%, Alpha Bank +7,13%, Σαράντης +5,35% και Ελλάκτωρ +5,06%.
Στον Mid Cap κάποιες μετοχές των κατασκευών και της πληροφορικής είναι κυρίαρχες. Η AVAX καταγράφει ράλι τον Ιούλιο σε ποσοστό 33,71%, η Intrakat είναι στο +25,65%, Epsilon Net +13,86%, EXAE +13,40%, Premia Properties +12,76%, ΟΛΠ +9,16%, Ολυμπιακή Τεχνική +8,43%, Entersoft +7,42%, Ideal Holdings +7,25%, Profile Software +6,31% κ.ο.κ.
Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, η Δομική Κρήτης καταγράφει άνοδο 58% το μήνα Ιούλιο ξεχωρίζοντας σε όλο το Χ.Α., η Βιοτέρ είναι στο +27,62%, Εβροφάρμα +24,57%, Μινέρβα +22%, Ιατρικό Αθηνών +19,53%, Revoil +15%, Μαθιός +15%, Lavipharm +12,87%, Interlife +12,62%, Γενική Εμπορίου +12,28%, Χαϊδεμένος +11,82%, Ελγέκα +11,42%, Space Hellas +11%, Δρομέας +10,71%, Centric +10,69%, Παΐρης +10,64%, ΕΚΤΕΡ +10,32%, Intralot +10%, Κυριακούλης +9,71% κ.λπ.