Εντυπωσιακή και άκρως πειστική για το υπό εξέλιξη momentum είναι η αντίδραση της αγοράς τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις μετά την αιχμηρή αλλά απαραίτητη διόρθωση της Δευτέρας, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες αποκαταστάθηκε η τεχνική εικόνα, με όλους τους κύριους δείκτες πλέον να φλερτάρουν με τα πολυετή υψηλά τους, ενώ ήδη ο Mid Cap έκλεισε χθες σε νέα υψηλά δώδεκα ετών.
Τη Δευτέρα το Χ.Α. υποχώρησε κατά -2,76% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το -2,97% πέφτοντας στις 1.231,03 μονάδες, ενώ την Τρίτη η διόρθωση συνεχίστηκε έως το χαμηλό των 1.227,54 μονάδων (-0,50%), όμως το κλείσιμο έγινε υψηλότερα, με τον Γ.Δ. να κλείνει με οριακά κέρδη 0,12%. Την Τετάρτη η αγορά ενισχύθηκε κατά 0,97%, ενώ χθες έκανε νέο ράλι με άνοδο 2,25%, φέρνοντας το Γενικό Δείκτη μια ανάσα από τα υψηλά 9ετίας και τις 1.277,56 μονάδες.
Ασχέτως με το τι θα γίνει σήμερα, καθώς υπάρχει η λήξη του εξαμήνου οπότε ίσως λάβουν χώρα κινήσεις προσαρμογής, αναδιαρθρώσεις θέσεων, πακέτα και άλλες τακτοποιήσεις, η αγορά βγάζει το εξάμηνο στα υψηλά 9ετίας, δείχνοντας ότι μετά τη διόρθωση έχει ανανεωμένη δυναμική. Ο Ιούνιος «τρέχει» με άνοδο 4,65% και θα είναι ο 8ος ανοδικός μήνας στους εννέα τελευταίους από τον περασμένο Οκτώβριο, ένα ρεκόρ καθόλου συνηθισμένο που μαρτυρά ξεκάθαρα και την ανοδική ορμή της αγοράς.
Μοναδικός διορθωτικός μήνας ήταν ο Μάρτιος σε αυτή την 9μηνη διαδρομή, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία για διόρθωση σε ποσοστό λίγο πάνω του 6%, με φόντο το δυστύχημα των Τεμπών. Η αγορά, όπως όλοι οι αναλυτές και οι χρηματιστές ομολογούν, διέπεται από ισχυρό ανοδικό momentum το οποίο εμφορείται απ’ όλες τις εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Τη… φιτιλιά για τη χθεσινή αντίδραση και το εντυπωσιακό αγοραστικό κρεσέντο σε τράπεζες αλλά και μετοχές της πραγματικής οικονομίας έδωσε, μέσω της συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Έλληνας παράγοντας που… φέρνει πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, οπότε είμαι βέβαιος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών». Θυμίζουμε πως η επόμενη προγραμματισμένη εξέταση της ελληνικής οικονομίας από οίκο που ανήκει στους τέσσερις αναγνωρισμένους, είναι αυτή της DBRS που θα γίνει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.
Έως τότε, μεσολαβούν πάνω από εννέα εβδομάδες, οπότε αν θέλει κάποιος να αποκρυπτογραφήσει κατά γράμμα το χρησμό του διοικητή της ΤτΕ και τη φράση «αν όχι ημερών», τότε φαίνεται πως ίσως θεωρεί πιθανό ένα εκτός προγράμματος «χτύπημα» από οίκο αξιολόγησης, άμεσα, ή πάντως μέσα στο καλοκαίρι. Σημειώνεται πως επιτρέπεται οι οίκοι αξιολόγησης να δημοσιοποιούν εκθέσεις και εκτός των προγραμματισμένων, όταν κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, όμως – ειδικά προς την πλευρά των αναβαθμίσεων – δεν είναι κάτι που συνηθίζεται.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά πλέον λειτουργεί με τον «αέρα» σαν να έχει πάρει τη βαθμίδα και αυτό είναι επίσης ουσιαστικό, κάτι που αντανακλάται και στις τιμές των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική απόδοση (total return) των ελληνικών ομολόγων από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P Global, είναι 7,21%, έναντι 4,73% για τα ιταλικά και 1,88% για τα γερμανικά.
Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως η οικονομία, οι επιχειρήσεις και όλο το σύστημα παρουσιάζει στοιχεία απελευθέρωσης και επανεκκίνησης μετά τις εκλογές, μολονότι ήταν οι πρώτες εδώ και πολλά χρόνια που η οικονομία δεν σταμάτησε τη λειτουργία της. Όμως, από την καθημερινή ειδησεογραφία γίνεται σαφής η έντονη κινητικότητα από εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.
Στις τράπεζες, φαίνεται πως επισπεύδεται η εξαγορά των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με πρώτη τη Eurobank που δρομολογεί άμεσα το deal, μετά από δέκα περίπου χρόνια, κάτι που αποτελεί την κομβικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών για όλο τον κλάδο, που εκτός των άλλων, σηματοδοτεί και τη φυγή προς τα εμπρός και το πέρασμα στη νέα εποχή.
Η Mytilineos αμέσως μετά τις εκλογές (τη Δευτέρα) ανακοίνωσε μεγάλη έκδοση ομολόγου στο ΧΑ, ενώ έλαβε αμέσως την άδεια από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και μεταξύ 4-6 Ιουλίου θα γίνουν οι εγγραφές. Στις κατασκευές υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, πακέτα μετοχών άλλαξαν πρόσφατα στην Intrakat, το σχήμα Δ. Κούτρα μπαίνει με 30% στη Δομική Κρήτης, ενώ πολλά σενάρια υπάρχουν και για τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.
H Ideal Holdings προχώρησε στην εξαγορά της Attica Πολυκαταστήματα σε ένα deal πάνω από 100 εκατ. ευρώ, υπάρχει οργασμός παρασκηνίου στην ακτοπλοΐα (ΑΝΕΚ, Attica Group), ενώ ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι εισήλθε με ποσοστό 25% στο έργο της EuroAsia Interconnector που πρόκειται να ενώσει ενεργειακά την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας του Ισραήλ, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή επιρροή της χώρας μας στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, το μπαράζ των θετικών εκθέσεων – αναλύσεων εγχώριων αλλά και διεθνών οίκων για το Χ.Α., την ελληνική οικονομία ή τις τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο τέμπο, συμβάλλοντας στην αύξηση της αυτοπεποίθησης των αγοραστών, που βλέπουν ότι ο κλάδος ναυαρχίδα της αγοράς αλλά και της οικονομίας, βρίσκεται σε ισχυρό momentum επιστροφής.
Εν μέσω αυτών των συνθηκών, και οι τέσσερις κύριοι δείκτες αλλά και η πλειονότητα των μετοχών χθες κινήθηκαν μόνιμα σε θετική τροχιά, κλείνοντας όχι μακριά από το υψηλό ημέρας. Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.275,26 μονάδες με άνοδο 2,25%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.277,37 μονάδες (+2,42%), επίπεδα που είναι τα υψηλά 9ετίας της 16ης Ιουνίου όταν είχε κλείσει στις 1.277,56 μονάδες, ενώ τότε είχε δει ενδοσυνεδριακά τις 1.280,16 μονάδες.
Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 2,66% στις 3.096,70 μονάδες πλησιάζοντας τα υψηλά οκτώμισι ετών, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.966,18 μονάδες με άνοδο 1,72%, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 12ετίας. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 1.000 μονάδες μετά από εφτά συνεδριάσεις, κλείνοντας στις 1.019,67 μονάδες με άνοδο 4,51% όχι μακριά από το υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.025,67 μονάδες (+5,12%).