Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για οριστική κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
Το σχέδιο των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει τη δημιουργία διεθνούς δύναμης στη Γάζα. Στόχος της είναι να διασφαλίσει την εύθραυστη εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή αυτόν τον μήνα, τερματίζοντας δύο χρόνια πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν αραβικά ή άλλα κράτη θα αναλάβουν τη δέσμευση να στείλουν στρατεύματα για τη στελέχωση της διεθνούς δύναμης. Ο κ. Σάαρ τόνισε πως «χώρες που θέλουν ή είναι έτοιμες να στείλουν ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δίκαιες προς το Ισραήλ», όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ασκήσει δριμεία κριτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, είχε εχθρική προσέγγιση προς το Ισραήλ». Επισήμανε ότι δεν είναι λογικό να επιτραπεί η είσοδος τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα και πως το Ισραήλ έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τις ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη Γάζα. Ωστόσο, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με χώρες όπως η Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για τη συγκρότηση της πολυεθνικής δύναμης.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε ρόλο για τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα. Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει ποιες ξένες δυνάμεις θα επιτραπούν στην περιοχή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να αισθάνονται άνετα με τα μέλη της διεθνούς δύναμης που θα εποπτεύει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Δεν σχολίασε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας.