ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Έδωσαν το «παρών» οι αγοραστές στο ΧΑ, κόπηκε ο ρυθμός της διόρθωσης

Σε κρίσιμη καμπή, έχοντας συμπληρώσει τετραήμερο διόρθωσης που συνολικά στον Δείκτη φτάνει το -6,50%. Η ανασύνταξη από τα χαμηλά, η διατήρηση κρίσιμων σημείων στήριξης και τα νέα στοιχεία που αξιολογούν οι επενδυτές.

Σημάδια μερικής ανασύνταξης αλλά και αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης και εκμετάλλευσης των ευκαιριών έδειξε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο. Μολονότι συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, κάτι που είχε να γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εντούτοις όλοι οι δείκτες, αλλά και τα κορυφαία «χαρτιά» της αγοράς έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Το αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση– μένει να αποδειχτεί, όμως η αγορά –ασχέτως με τις δραματικές εξελίξεις– συνεχίζει να παρουσιάζει καλά στοιχεία, όπως αυξημένο τζίρο, εναλλαγές στους πρωταγωνιστές, αλλά και ανθεκτικότητα στα χαμηλά, όταν κινδυνεύουν στηρίξεις.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο Γ.Δ. έφτασε χθες έως το χαμηλό των 1.059,83 μονάδων όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 2,06%, όμως όχι μόνο κράτησε τη στήριξη των 1.060 μονάδων, αλλά έκλεισε πολύ υψηλότερα, στις 1.078,69 μονάδες με μικρή πτώση 0,32%. Παρόμοια κίνηση είχε και ο FTSE 25 o οποίος έφτασε να υποχωρεί έως 2,30%, όμως έκλεισε στις 2.630,42 μονάδες με απώλειες 0,62%, μακριά από το χαμηλό ημέρας.

Το τετραήμερο της διόρθωσης, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 4,80%, ο FTSE 25 χάνει 5,02%, ο Mid Cap είναι στο -3,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κάνει την πιο μεγάλη διόρθωση χάνοντας 7,70%. Όμως, αν υπολογιστούν τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά, τότε ο Γ.Δ. διόρθωσε περίπου έως 6,50% πριν αρχίσει να γυρνάει, ο FTSE 25 έως τα χθεσινά χαμηλά διόρθωσε σχεδόν 7,50% και ο τραπεζικός έως 9%. Μια διόρθωση που δεν θεωρείται ευκαταφρόνητη.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. με συνοπτικές διαδικασίες έχει καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ουσιαστική διόρθωση. Έτσι, ακόμη και μια διόρθωση – αποφόρτιση έως την περιοχή των 1.050 ή και των 1.030 μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα αλλοίωνε το momentum.

Αν και η αγορά έχει αρκετό «δρόμο» μπροστά για να ζυγίσει συσχετισμούς και όλα τα συνεπακόλουθα σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο ύστερα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αυτές τις ημέρες υπάρχουν κάποιοι καταλύτες που ίσως ξυπνήσουν το επιμέρους ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ένας εξ αυτών είναι οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων που ξεκίνησαν από χθες (ElvalHalcor, Epsilon Net) και θα συνεχιστούν σήμερα με τη Cenergy Holdings και αύριο με τις Eurobank, Mytilineos (πλήρες σετ αποτελεσμάτων) και Viohalco. Επίσης, σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γενική συνέλευση της Jumbo με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, την προσεχή Παρασκευή 10 Μαρτίου θα ανακοινωθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ, σταθερή προοπτική). Μολονότι μετά τις εξελίξεις η αίσθηση είναι ότι οι διεθνείς οίκοι δε θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα, εφόσον διαφαίνεται και αύξηση του πολιτικού ρίσκου εκ νέου πλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξει έκπληξη.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι «διαβάζουν» και τις δηλώσεις στους "Financial Times" του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος (ενώ επίκειται οι αξιολογήσεις των DBRS και Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου) ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τόνισε πως η αναβάθμιση πιθανότατα θα έρθει μετά τις εκλογές, όμως δεν απέκλεισε αυτό να γίνει και πριν τις εκλογές.

Ενισχυτικά προς τη θετική ετυμηγορία των οίκων ασφαλώς λειτουργούν τα πολύ θετικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), που επιβεβαίωσαν την καλή πορεία της οικονομίας το 2022. Τα στοιχεία έδειξαν άλμα των επενδύσεων κατά 14,8%, κάτι που επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,9% το 2022, παρά την αισθητή κόπωση της κατανάλωσης που προκάλεσε ο πληθωρισμός, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2%.

Πρόκειται για μία επίδοση καλύτερη από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου (5,6%), ενώ η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αυτός ήταν πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το πολύ μεγάλο «σκούπισμα» που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διήμερο στον τραπεζικό κλάδο. Μετά τα 73,3 εκατ. ευρώ που διακίνησε τη Δευτέρα, χθες ο κλάδος έκανε τζίρο 77,5 εκατ. ευρώ, ήτοι πάνω από το 55% των συνολικών συναλλαγών της αγοράς. Στις τράπεζες, που αποτελούν τον «καθρέφτη» κάθε βελτίωσης του κλίματος αλλά και κάθε δυσμενούς εξέλιξης σε μακροοικονομικό αλλά και μικροοικονομικό επίπεδο, έχουν μπει πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια τους τελευταίους μήνες.

Αυτά οδήγησαν άλλωστε τον κλάδο στο +45% το 2023 και στο +82% από την αρχή της ανόδου από το ξεκίνημα του περασμένου Οκτωβρίου έως την 1η Μαρτίου. Δυνατά «χέρια» λοιπόν συνεχίζουν να κάνουν παιχνίδι στον κλάδο.

Πάντως, η όλη κίνηση της αγοράς χθες επιβεβαιώνει τις αντικρουόμενες δυνάμεις αλλά και τη σύγχυση, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς υπάρχουν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, επίκειται ετυμηγορία οίκου αξιολόγησης την Παρασκευή, υπάρχουν κωδικοί «φορτωμένοι» με κέρδη αλλά και άλλοι που έχασαν την αγορά και ευελπιστούν να μπουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, διεθνώς τα σύννεφα επανέρχονται, καθώς τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό, όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές και επαναφέροντας στο τραπέζι φόβους ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει ακάθεκτος. Ουσιαστικά, ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό η Fed να περάσει και πάλι σε αυξήσεις κατά μισή μονάδα και όχι κατά 0,25%. Αυτή η δήλωση, έφερε πολύ μεγάλη πτώση αρκετά πάνω του 1% χθες και στους τρεις δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να χάνει άνω των 570 μονάδων με πτώση 1,72%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Εκτίναξη κοντά σε υψηλά 9ετίας στο ΧΑ με φόντο αναβάθμιση και deals

Μόλις τρεις μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά 9ετίας έκλεισε χθες ο Γ.Δ. που πλέον «τρέχει» τον Ιούνιο με άνοδο 4,65%. Ο χρησμός Στουρνάρα για αναβάθμιση σε «εβδομάδες ή ημέρες» και έντονη κινητικότητα από τις εισηγμένες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επανέρχεται το σενάριο της αναβάθμισης και «ξυπνά» το Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές παίρνουν το «πάνω χέρι» και οι τραπεζικές μετοχές τον πρώτο ρόλο, καθώς επανέρχονται οι προσδοκίες για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και υποχωρούν οι ανησυχίες για τον πολιτικό/εκλογικό κίνδυνο.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.