Την επιβεβαίωση ότι βρίσκεται σε ακάθεκτο, σταθερό και ανθεκτικό bull market, το οποίο έχει ακόμη πολύ δρόμο, όπως προβλέπουν οι εγχώριοι αλλά και οι διεθνείς αναλυτές, έδωσε και χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά από δύο ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, όπου οι τζίροι και οι κινήσεις μειώθηκαν, γύρισε ανοδικά, ανεβάζοντας ρυθμούς, κλείνοντας εκ νέου πάνω από τις 1.270 μονάδες και μόλις πέντε μονάδες κάτω από τα υψηλά εννέα ετών.
Στις δύο διορθωτικές συνεδριάσεις, οι όγκοι και οι τζίροι περιορίστηκαν σημαντικά και αρκετά κάτω από τα στάνταρ της τρέχουσας χρονιάς, ενώ χθες, που υπήρξε αντίδραση, οι συναλλαγές έφτασαν ξανά στα 118 εκατ. ευρώ, εν μέσω κινητικότητας και διάχυσης ενδιαφέροντος.
Η αγορά ασφαλώς έχει ήδη προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ πλέον στο «παιχνίδι» των επόμενων στοιχημάτων μπαίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και ο χρόνος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που από την προσεχή Δευτέρα θα μετρά αντίστροφα.
Την ίδια ώρα, είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου δεν έχει περιοριστεί η επιχειρηματική και η οικονομική δραστηριότητα, εν αντιθέσει με άλλες εποχές που «νέκρωναν» τα πάντα και μάλιστα μήνες πριν από τις κάλπες. Αντιθέτως σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει -στην καθημερινότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων– ότι σε τρεις ημέρες η χώρα έχει εθνικές εκλογές και αυτή είναι η κρίσιμη ειδοποιός διαφορά.
Η αγορά και η οικονομία συνεχίζουν την πολύ έντονη κινητικότητά τους, καθώς ολοκληρώνοναι επιχειρηματικές συμφωνίες σε όλο το φάσμα των κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Χθες, αίσθηση έκανε το νέο deal του εισηγμένου επενδυτικού ομίλου Ideal Holdings που ανακοίνωσε την εξαγορά έναντι 100 εκατ. ευρώ των Attica Πολυκαταστημάτων, βάζοντας ένα ακόμη asset στη φαρέτρα του.
Κίνηση που ασφαλώς μαρτυρά τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν οι επικεφαλής της Ideal για το momentum που έχει ο τομέας του λιανικού εμπορίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη –που έχει παρουσία η Attica- και λόγω του διαρκώς αυξανόμενου τουριστικού κύματος. Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά τις πρώτες κάλπες ανακοινώθηκαν κάποια deals και έγιναν κάποια placements, ενώ κυοφορούνται πολλά ακόμη με αιχμή τον κλάδο της ενέργειας, τον τουρισμό και τα τρόφιμα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. δείχνει αυξημένα αντανακλαστικά, εν μέσω διαρκώς εναλλασσόμενου ενδιαφέροντος και θέσεων από την πλευρά των επενδυτών.
Οι «αθόρυβες» διορθώσεις και η επαναφόρτιση κωδικών
Μολονότι η διόρθωση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ήταν ανεπαίσθητη το διήμερο Δευτέρας – Τρίτης, μόλις -0,99%, εντούτοις στις τράπεζες ήταν στο -2,59%, ενώ αρκετές μετοχές τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap βρήκαν την ευκαιρία και διόρθωσαν έως και 6,42% στις 4-5 τελευταίες συνεδριάσεις, ασχέτως του προσήμου του κεντρικού δείκτη.
Η διάχυση ενδιαφέροντος για περισσότερους τίτλους και το «άπλωμα» της ανόδου και σε μετοχές μεσαίας αλλά και μικρότερης αποτίμησης, έχει δώσει την ευκαιρία στην αγορά να βρίσκει καινούρια μαξιλάρια στηρίξεων, ενώ την ίδια ώρα, λαμβάνουν χώρα αθόρυβες διορθωτικές κινήσεις, που με τη σειρά τους φορτίζουν με νέα ρευστότητα τους κωδικούς, ανατροφοδοτούν την άνοδο, ενώ δίνουν την ευκαιρία σε νέους παίκτες να μπαίνουν στο σύστημα.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «πλέον η εικόνα των αποδόσεων έχει απλώσει σε μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων, φαινόμενο που έχει δύο ερμηνείες: αφενός το “εύκολο κέρδος” έχει βγει από τις εισηγμένες που συμμετείχαν στο πρώτο σκέλος της ανόδου που έφερε την αγορά στις 1.200 μονάδες, αφετέρου η διάρκεια του ανοδικού κύκλου και τα σημαντικά κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί, δίνουν πλέον την δυνατότητα σε χαρτοφυλάκια να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε περιπτώσεις εταιρειών που διαθέτουν μεν κάποια ποιοτικά δεδομένα, στερούνταν ωστόσο μέχρι πρότινος ικανοποιητική ρευστότητα στην διαπραγμάτευση τους ή την απαραίτητη ευκρίνεια στην προοπτική τους».
Συνάμα, ο αναλυτής τονίζει πως «στην κινητικότητα περισσότερων χαρτιών έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η αγορά πλέον κινείται με ηπιότερες ανοδικές κινήσεις ενώ οι διορθώσεις είναι είτε ιδιαίτερα ρηχές είτε περιορίζονται σε λίγες ώρες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Τα θετικά κλεισίματα με μικρή διακύμανση στο Γενικό Δείκτη συντηρούν το θετικό momentum και αποτρέπουν κάποιες βίαιες διορθώσεις από χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο σε πιο “δύσκολες” περιπτώσεις να βρουν ανοδικό βήμα και να χτίσουν ενδιαφέρον και συναλλαγές».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως «ο Γ.Δ. δοκιμάζει για τέταρτη φορά τη ζώνη των 1.282 μονάδων, που ακόμη δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει. Πλέον, έως τις εκλογές δεν περιμένουμε αντίστοιχες άμεσες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, μιας και το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η αναβάθμιση έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ. Αυτό βλέπει η αγορά και δύσκολα βγάζει πωλητές, σε αντίθεση με τους καθημερινούς νέους επενδυτές που αποφασίζουν να συμμετάσχουν».
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεν ξεκάθαρη κόπωση στον τραπεζικό κλάδο, κάτι εύλογο ασφαλώς μετά το 60% το 2023, όμως από την άλλη πλευρά, η ρευστότητα μεταφέρεται με υγιή και πλουραλιστικό για την αγορά τρόπο στους τίτλους της πραγματικής οικονομίας, κάποιοι εκ των οποίων πλέον υπεραποδίδουν των τραπεζών. Η Aegean Airlines π.χ. που χθες έκανε νέο ράλι +4,26% με καινούρια ιστορικά υψηλά, έφτασε στο +104% φέτος, ξεπερνώντας το +96,80% της Πειραιώς, ενώ και η Cenergy Holdings έχει άνοδο άνω του 100%.
Παρά την ήπια διόρθωση του Γ.Δ. λοιπόν, υπήρξαν μετοχές τις τελευταίες ημέρες που διόρθωσαν με υγιή τρόπο, όπως η Πειραιώς που το πενθήμερο υποχωρεί κατά 6,42%, η Autohellas που έχασε 5,56% το ίδιο διάστημα, ο ΟΠΑΠ -4,49% λόγω της αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου, η Εθνική -4,63% το 4ήμερο, η Eurobank -3,16% το 3ήμερο, Viohalco -3,72% στις συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης, AVAX -4,83%, Cenergy Holdings -4% το ίδιο διάστημα, Intracom Holdings -5,35% το 5ήμερο κ.ο.κ.
Χθες καταγράφηκε εμφατική μετατόπιση ρευστότητας σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας τόσο του Large όσο και του Mid Cap, καθώς πλην της Aegean εξαιρετική εικόνα είχαν μετοχές όπως ElvalHalcor (+3,52%), Helleniq Energy (+2,07%), Mytilineos (+1,99% με νέα ιστορικά υψηλά τα 32,80 ευρώ), ΓΕΚ Τέρνα (+1,67% με νέα υψηλά 23 ετών), Πλαστικά Θράκης (+4,70%), Intrakat (+4,31% και +13% το 4ήμερο), Fourlis (+4,14% χθες και +6,29% το 3ήμερο), ΑΔΜΗΕ (+4% χθες και άνω του 15% στις 13 τελευταίες συνεδριάσεις), ΕΧΑΕ (+2,88%), ΟΛΠ (+2,45%), Dimand (+2,34%), Entersoft (+1,80%), AVAX (+1,80%) κ.λπ.
Παρά τις πρόσφατες μικρο-διορθώσεις, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 4,42% το μήνα Ιούνιο, ο FTSE 25 είναι στο +4,43%, o Mid Cap πέρασε μπροστά σε αποδόσεις με +6,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 3,93%.