ΓΔ: 2566.64 -0.05% Τζίρος: 61.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:48:39
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Με απώλειες έκλεισε η Ευρώπη, πτωτικά κινείται και η Wall Str.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,55% στις 16.111,32 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,3% στις 7.294,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,25% στις 7.569,31 μονάδες.

Συνέχισαν να υποχωρούν και την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, καθώς δεν βγήκαν αληθινές οι ελπίδες για αποφασιστική δράση στην Κίνα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρά σε μικρότερη των εκτιμήσεων μείωση των επιτοκίων της. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε σήμερα κατά 10 μονάδες βάσης τα επιτόκια χορηγήσεων ενός και πέντε ετών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 0.6% και έκλεισε στις 459,32 μονάδες. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,55% στις 16.111,32 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,3% στις 7.294,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,25% στις 7.569,31 μονάδες.

Ο δείκτης βασικών πόρων που είναι εκτεθειμένος στην Κίνα σημείωσε πτώση 2,2%, ενώ ο γίγαντας της πολυτέλειας LVMH έχασε 0,9%.

Οι αμυντικοί τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η υγειονομική περίθαλψη περιόρισαν τις απώλειες του STOXX 600.

Η UBS Group σημείωσε πτώση 2,4% μετά την έκθεση της Δευτέρας ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τον κακό χειρισμό της Archegos Capital από την Credit Suisse.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Οι αμερικανικές μετοχές πέφτουν μετά τα στοιχεία για τη στέγαση

Οι αμερικανικοί δείκτες σημείωναν πτώση κατά την έναρξη μιας εβδομάδας, αφού τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τα επιτόκια.

Οι ενάρξεις μονοκατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 21,7% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, και οι άδειες που εκδόθηκαν για μελλοντικές κατασκευές επίσης αυξήθηκαν, υποδεικνύοντας ότι η αγορά κατοικίας μπορεί να ανακάμψει.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,47% στις 34,139.36 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,26% στις 4,397.50 μονάδες και ο NASDAQ Composite σημείωνε πτώση 0,05% στις 13,683.10 μονάδες.

Η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας παρά τα υψηλότερα επιτόκια υποθηκών σε σχέση με πριν από ένα χρόνο θα μπορούσε να σημαίνει ότι η οικονομία δεν ψύχεται τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed έκανε παύση για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανέφερε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι φέτος, αφού τα αύξησε 10 φορές από τον Μάρτιο του 2022 για να συντρίψει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένουν άλλη μια αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας όταν η Fed συνεδριάσει ξανά τον Ιούλιο. Η Fed αύξησε τις προσδοκίες για τα επιτόκια για το σύνολο του έτους, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να φθάσει το 5,6% μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή υψηλότερο από το 5,1% που προέβλεπε προηγουμένως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ταμπλό χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο ΧΑ, κάτω από τις 2.600 μονάδες ο ΓΔ - Απώλειες και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,30% κάτω από τις 2.600 μονάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με οδηγό τις τράπεζες – Κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 2,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.680,90 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ήπια άνοδος μετά τις ισχυρές απώλειες – Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55%, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων σε Ισπανία και Γαλλία.