Με κέρδη που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ σε όρους συνολικής κεφαλαιοποίησης και τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου μπαίνει η χρηματιστηριακή αγορά στην τελική ευθεία για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής. Στις 19 Μαΐου, η συνολική αξία των ελληνικών μετοχών ήταν 78,4 δισ. και αυτή την Παρασκευή είχε εκτιναχθεί στα 86,5 δισ., με μια μεταβολή που ξεπέρασε το 10%.
Με δεδομένο αυτό το «φόρτωμα» με κέρδη, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθούν από σήμερα οι επενδυτές, με φόντο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διατηρείται στο ακέραιο, άρα η χώρα από την ερχόμενη Κυριακή –όπως φαίνεται– θα έχει κυβέρνηση μακράς πνοής, με αυτοδυναμία και ενισχυμένο προφίλ.
Βεβαίως, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη, δηλαδή την επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ., οπότε το ενδιαφέρον πλέον θα εστιαστεί στις έδρες που θα καταλάβει, αλλά και στον αριθμό εδρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά, τόσο περισσότερο αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της αγοράς, καθώς θα διαμορφωθεί ένα «ασφαλές» περιβάλλον για σημαντικές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις, που κάτω από άλλες προϋποθέσεις δε θα προχωρούσαν.
Η αγορά έχει προεξοφλήσει πολλά πριν το αποτέλεσμα των εκλογών και το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα συμπεριφερθεί μετά τις κάλπες. Θα συνεχίσει ευθύγραμμα την ανοδική πορεία; Ή θα μπούμε σε μια περίοδο συσσώρευσης, αναμονής, ακόμη και διόρθωσης έως ότου σκιαγραφηθούν τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση;
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμα και της διόρθωσης –η οποία ως γνωστόν δεν προειδοποιεί– καθώς το Χ.Α. πάει στις εκλογές «φορτωμένο» με πολύ μεγάλα κέρδη, με δείκτες και μετοχές σε υψηλά πολλών ετών, ενώ αρκετοί τίτλοι της μεγάλης και μεσαίας αποτίμησης, έχοντας άνοδο από 40% έως 108% φέτος, βρίσκονται σε υψηλά 10-15 ετών ή και ιστορικά.
Στις έντεκα έως τώρα συνεδριάσεις του Ιουνίου οι εννέα είναι ανοδικές, με το Γ.Δ. στο +4,83%, τον FTSE 25 στο +5,48%, τον Mid Cap στο +5,74% και τον τραπεζικό στο +6,39%, μολονότι κλείνει πτωτικά στις πέντε από τις έντεκα συνεδριάσεις του μήνα.
Έτσι, από την αρχή του χρόνου τα κέρδη για το Γ.Δ. έχουν ανέλθει στο +37,40%, με τον FTSE 25 στο +38,03%, τον Mid Cap +36,81% και τον τραπεζικό +59,15%. Επιδόσεις που μόνο με την προηγούμενη εκλογική χρονιά, το 2019 μπορούν να συγκριθούν.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.277,56 μονάδες (+0,67%), επίπεδα που είναι νέα υψηλά εννέα ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Ιούνιο του 2014. Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.107,72 (+0,79%), επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2014, ενώ ο Mid Cap έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 1.930,92 μονάδες, που αποτελούν υψηλά 12ετίας. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε περίοδο μερικής κόπωσης, αλλά δεν χάνει την επαφή του με τα υψηλά 5ετίας, 1.019,46 μονάδες (-0,53%).
Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής έλαβε χώρα και μίνι rebalancing καθώς έγιναν οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ από σήμερα Cenergy Holdings αποτελεί μέλος του Large Cap, παίρνοντας τη θέση του ΟΛΠ που πλέον υπάγεται στον Mid Cap. Στο rebalancing έγινε τζίρος περίπου 80 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες συναλλαγές να γίνονται σε μετοχές όπως Alpha Bank (19,3 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (17,6 εκατ.), Εθνική (16,3 εκατ.), Jumbo (15,1 εκατ.), Eurobank (15,1 εκατ.), Πειραιώς (13,6 εκατ.) και Mytilineos (13,3 εκατ. ευρώ).
Τι λένε οι αναλυτές
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης στην εβδομαδιαία ανάλυσή του αναφέρει: «Πέρασε και η εβδομάδα λήξης παραγώγων με την αγορά να κλείνει στα απόλυτα υψηλά της. Οι όποιες διορθώσεις μέχρι τώρα είναι περισσότερο χρονικές και ανά κλάδο ή τίτλο και δύσκολα βλέπουμε μία συνολική διόρθωση. Οι ξένες αγορές βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση μιας και στο σύνολο τους πηγαίνουν υψηλότερα. Ήδη ο DAX και ο Eurostoxx δοκιμάζουν να κάνουν και νέα ιστορικά υψηλά. Η τάση ακόμα και σε μηνιαίο γράφημα είναι επιθετική και όλα δείχνουν ότι το 2023 δεν έχει τελειώσει από αποδόσεις.
Ως τακτική, δεν πρέπει να προσπαθούμε να προβλέψουμε τη διόρθωση, μιας και η τάση είναι πάντα ο μεγάλος κερδισμένος.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι και στην πτώση, η πρόβλεψη για το πού θα σταματήσει ήταν πολύ δύσκολη αλλά τουλάχιστον εκεί πάντα υπάρχουν τιμές κοντά στο “0” κάτι που είναι σημαντικό για τους αγοραστές. Στην άνοδο δεν υπάρχει το αντίστοιχο “0” σαν ταβάνι... Άλλωστε η ελληνική αγορά έχει μνήμες από υψηλές τιμές κάτι που βοηθάει πιο εύκολα τους αγοραστές στο να οραματίζονται».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «τεχνικά συνεχίζουμε να είμαστε υπέρ αγορασμένοι και σε ισχυρή τάση με την αγορά να δείχνει ότι ακόμα δεν προβληματίζεται στο ελάχιστο. Μπορεί ο τραπεζικός να μην βοήθησε την περασμένη εβδομάδα, παρ’ όλα αυτά ήρθε ο ΟΤΕ από τα δεικτοβαρή να συντηρήσει την επιθετική τάση και να γλύφει καθημερινά το άνω μέρος το ανοδικού καναλιού. Έτσι λοιπόν οι 1.292 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση ενώ οι 1.260 μονάδες κοντινή στήριξη.
Η ζώνη των 1.140-1.170 μονάδων έχει γίνει σημαντική στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης, ενώ μόνο μια διάσπαση των 1.243 μονάδων μπορεί να φέρει μια ανησυχία. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες συνεδριάσεις αρνητικές για να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε έστω και βραχυπρόθεσμα. Στον αντίποδα, μια κατοχύρωση των 1.300 μονάδων μπορεί να δώσει ακόμα πιο επιθετική τάση.
Η αισιοδοξία πλέον είναι διάχυτη με την καθημερινή πλέον είσοδο νέων κεφαλαίων. Πλέον φτάνουμε στα μέσα του χρόνου με τον Γ.Δ. να έχει κερδίσει το απίστευτο 37,40% και να έχει διάθεση για ακόμα περισσότερο. Η αναμονή την επενδυτικής βαθμίδας και συνάμα η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των ίδιων πολιτικών προσδίδει στην αγορά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική για το μέλλον».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η άνοδος αφορούσε ένα πιο κλειστό κλαμπ εταιρειών που προέρχονταν κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση και δευτερεύοντος από τα λεγόμενα «ποιοτικά μεσαία» χαρτιά της αγοράς.
Πλέον η εικόνα των αποδόσεων έχει απλώσει σε μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων εταιρειών και το φαινόμενο έχει δύο ερμηνείες: αφενός το «εύκολο κέρδος» έχει βγει από τις εισηγμένες που συμμετείχαν στο πρώτο σκέλος της ανόδου που έφερε την αγορά στις 1.200 μονάδες αφετέρου η διάρκεια του ανοδικού κύκλου και τα σημαντικά κέρδη που έχουν πραγματοποιηθεί, δίνουν πλέον την δυνατότητα σε χαρτοφυλάκια να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε περιπτώσεις εταιρειών που διαθέτουν μεν κάποια ποιοτικά δεδομένα, στερούνταν ωστόσο μέχρι πρότινος ικανοποιητική ρευστότητα στην διαπραγμάτευση τους ή την απαραίτητη ευκρίνεια στην προοπτική τους.
Στην αύξηση του ενδιαφέροντος για περισσότερα χαρτιά, έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η αγορά πλέον κάνει ηπιότερες ανοδικές κινήσεις, ενώ οι διορθώσεις είναι είτε ιδιαίτερα ρηχές είτε περιορίζονται σε λίγες ώρες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Τα θετικά κλεισίματα με μικρή διακύμανση στο Γενικό Δείκτη, συντηρούν το θετικό momentum και αποτρέπουν κάποιες βίαιες διορθώσεις από χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά, δίνοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο σε πιο “δύσκολες” περιπτώσεις να βρουν ανοδικό βήμα και να χτίσουν ενδιαφέρον και συναλλαγές».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γ.Δ. βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014 με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1.377 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα, αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων. Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου.
Μάλιστα σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009 υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής αγοράς. Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης, η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών.
Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής».