ΓΔ: 1423.56 1.17% Τζίρος: 74.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το χρηματιστήριο… ψήφισε και περιμένει τις εκλογές σε υψηλά 9ετίας

Η αγορά έχει προεξοφλήσει ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση και άμεση ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ενώ «ξύπνησε» και η περιφέρεια. Για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει «παγώσει».

Deals κλειδώνουν, διαγωνισμοί ολοκληρώνονται (βλέπε λιμάνια) και ανατίθενται, projects δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προχωρούν κανονικά, εταιρείες κάνουν road shows στο εξωτερικό. Η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα κινείται σε ρυθμούς απόλυτης κανονικότητας ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης σε προεκλογική περίοδο, κάτι που αφενός δείχνει σημάδια ωριμότητας από την πλευρά της κοινωνίας, αφετέρου μαρτυρά ότι πλέον το αποτέλεσμα δεν είναι αμφίρροπο αλλά σχεδόν «κλειδωμένο».

Μοναδικός αντίπαλος της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι ο… χρόνος, καθώς τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να απορροφηθούν έως το 2026, οπότε τα εκατοντάδες έργα πρέπει να «τρέξουν» προς την αποπεράτωση.

Όλη αυτή η δραστηριότητα και, κυρίως, η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχουν αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο, το οποίο μετά από πολλά χρόνια μιζέριας και παρακμής, δείχνει να αποκτά αντανακλαστικά και να καθρεφτίζει – έστω και αργά - τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Πετυχαίνοντας διαρκή υψηλά εννέα ετών, με τον Γενικό Δείκτη μετά το +12,3% του Μαΐου να βρίσκεται κοντά στο +5% και τον Ιούνιο, ανεβάζοντας την απόδοση από την αρχή του χρόνου στο +37,40%, είναι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά… ψήφισε. Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αλλά και όλες οι δημοσκοπήσεις έκτοτε, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις προσεχείς εκλογές.

Ήδη η Ελλάδα έβγαλε μια τετραετία με την ίδια κυβέρνηση δείχνοντας καλά δείγματα γραφής στην οικονομία, την προσέλκυση επενδύσεων και τη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων, ενώ πλέον έχει την ευκαιρία για ακόμη μια τετραετία σταθερότητας στο ίδιο μοτίβο.

Για μια χώρα και μια οικονομία που πέρασε δια πυρός και σιδήρου όλη την προηγούμενη 15ετία, με μνημόνια, επιτηρήσεις, κίνδυνο εκτροπής στο Grexit, capital controls, δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρώπη, κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου για εβδομάδες και όλα τα υπόλοιπα, η προοπτική μιας (νέας) τετραετίας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης με φιλοεπενδυτικό προφίλ, θεωρείται μια άκρως θετική εξέλιξη.

Αυτό επιβεβαιώνουν και οι ξένοι οίκοι, που κατά τη διάρκεια των πρώτων πεντέμισι μηνών του 2023 έχουν προβεί σε πάνω από 40 εκθέσεις – αναλύσεις αναβαθμίσεις είτε για το Χ.Α., είτε για επιμέρους μετοχές, ή κλάδους, όπως τις τράπεζες, είτε για την ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, θεωρείται δεδομένο πως μετά τις εκλογές και αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανεβάζοντας πίστα για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, ύστερα από παραμονή της χώρας στην κατηγορία των junk για περίπου 13 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το χρηματιστήριο δείχνει να αποκαθιστά την… τάξη και να επανέρχεται σε αποτιμήσεις που υπήρχαν στα προ κρίσης επίπεδα, πριν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και μπει στα μνημόνια και στην επιτήρηση. Δεκάδες μετοχές βρίσκονται σε πολυετή υψηλά ή σε ιστορικά υψηλά, ασχέτως αν ο Γ.Δ. πλέον δεν έχει την ίδια απεικόνιση με το παρελθόν, λόγω των τεράστιων αλλαγών που έχουν λάβει χώρα από το 2010 και μετά. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι υψηλότερη από το 2008, παρότι ο αριθμός των μετοχών έχει μειωθεί.

Επιστρέφουν Έλληνες μικροεπενδυτές

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των ημερών είναι ότι ξυπνά και ένα μεγάλο τμήμα του ταμπλό που για χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο, με μηδενικούς όγκους και τζίρους, δεδομένου ότι το 95% της ρευστότητας είχε «κλειδωθεί» στις 25 μετοχές του Large Cap και σε 3-4 του Mid Cap. Πλέον, το παιχνίδι έχει… απλώσει, ενώ μετοχές ακόμη και της ακραίας περιφέρειας ανεβάζουν ρυθμούς, έχοντας δώσει μετά τις εκλογές αποδόσεις από 20% έως 60%.

Το ξύπνημα μετοχών μικρότερης αποτίμησης επιβεβαιώνει και την επαναδραστηριοποίηση ξεχασμένων κωδικών Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, που αρχίζουν δειλά δειλά να βλέπουν ξανά το Χ.Α. Δεν πρόκειται για μαζικές εισροές και φαινόμενα παράκρουσης του παρελθόντος, απλώς υπάρχουν μερικές χιλιάδες που εξετάζουν πάλι την πιθανότητα να μπουν ξανά στο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου, από εγχώρια χαρτοφυλάκια (θεσμικά ή και retail) έχουν εισρεύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων βέβαια είναι από βασικούς μετόχους εισηγμένων.

Τα στατιστικά στοιχεία του Χ.Α. έδειξαν πως οι Έλληνες επενδυτές έριξαν στο σύστημα κεφάλαια 72,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο πόνταραν 95 εκατ. ευρώ, με σημαντικό τμήμα αυτών να έρχεται στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα, μετά τις εκλογές. Επίσης, τον Μάιο δημιουργήθηκαν 1.128 νέοι κωδικοί και τον Απρίλιο 937, δηλαδή συνολικά το δίμηνο 2.065 νέοι κωδικοί. Νούμερο που δεν αντέχει σε σύγκριση με τα προ 15ετίας ή (πολύ περισσότερο) με τα προ 20ετίας δεδομένα, όμως είναι ένα στοιχείο ενθαρρυντικό.

Τα στατιστικά

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. έχει μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις τον Ιούνιο, από τις δέκα που έχουν γίνει έως τώρα. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.277,56 μονάδες με άνοδο 0,67%, επίπεδα που είναι νέα υψηλά εννέα ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Ιούνιο του 2014. Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.107,72 μονάδες με άνοδο 0,79%, επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2014, ήτοι οκτώμισι χρόνια πίσω, ενώ ο Mid Cap έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 1.930,92 μονάδες, που αποτελούν υψηλά 12ετίας. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαιώνει την εύλογη κόπωση, κλείνοντας στις 1.019,46 μονάδες με μικρές απώλειες -0,53%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 1,26%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,47%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 1,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά (+0,01%). Αν εξαιρεθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου που ήταν πτωτική, έκτοτε στις δέκα που έχουν ακολουθήσει, ο Γ.Δ. κερδίζει 5,67%, ο FTSE 25 είναι στο +6,30%, o Mid Cap στο +6,63% και ο τραπεζικός στο +7%, παρά τη μίνι διόρθωση των τελευταίων ημερών.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. - όπως προαναφέρθηκε – βρίσκεται στο +37,40%, ο FTSE 25 κερδίζει 38,03%, ο Mid Cap +36,81% και ο τραπεζικός +59,15%. Επιδόσεις που μόνο με την προηγούμενη εκλογική χρονιά, το 2019 μπορούν να συγκριθούν.

Χθες έλαβε χώρα και μινι rebalancing καθώς έγιναν οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ από τη Δευτέρα η Cenergy Holdings προάγεται στον Large Cap στη θέση του ΟΛΠ. Έως τις δημοπρασίες ο τζίρος της συνεδρίασης ήταν στα 107,1 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το φινάλε διαμορφώθηκε στα 187,16 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως τα 80 εκατ. ευρώ έγιναν στο τέλος και αφορούσαν rebalancing. Οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν σε τίτλους όπως Alpha Bank 19,3 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ 17,6 εκατ., Εθνική 16,3 εκατ., Jumbo 15,1 εκατ., Eurobank 15,1 εκατ. Πειραιώς 13,6 εκατ. και Mytilineos 13,3 εκατ. ευρώ.

Τι λένε οι αναλυτές

Πλέον, τεχνικά το Χ.Α. δεν έχει «ταβάνι», καθώς έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το παρελθόν τόσο λόγω της εξαΰλωσης των τραπεζικών μετοχών και των αλλεπάλληλων reverse split, ενώ και η σύνθεση του Γενικού Δείκτη είναι διαφορετική συγκριτικά με τα προ 9ετίας δεδομένα, καθώς δεκάδες εταιρείες έχουν αποχωρήσει, ενώ καμιά μετοχή πλέον δεν επηρεάζει τον κεντρικό δείκτη πάνω από 10%, εν αντιθέσει με εκείνη την περίοδο.

Βεβαίως, η αγορά παραμένει σε υπεραγορασμένα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει ευκαιρία για καλή διόρθωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «πρέπει να θυμόμαστε πως μπορεί η αγορά να μην βγάζει πωλητές, παρ’ όλα αυτά έχει συσσωρευμένα πολλά κέρδη. Μια διόρθωση δεν έρχεται με ένα γεγονός αλλά και με μια απλή αφορμή. Όταν έχουμε μια αγορά τόσο υπεραγορασμένη, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και, στη χειρότερη περίπτωση, να έχουμε κάποια take profits ρευστότητας έστω και από intraday γραφήματα». 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα υψηλά του 2014 με τους αγοραστές να ελέγχουν την τάση σε κομβικές στιγμές της ημέρας και να κλείνουν την ψαλίδα με το ορόσημο των 1.377 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κλεισίματα αφού οι διορθώσεις είναι εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος και ακολουθούνται από μεγάλα σερί ημερήσια θετικών συνεδριάσεων. Από τις 2 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχει δει μόλις εννέα αρνητικά πρόσημα σε ένα σύνολο 33 συνεδριάσεων διανύοντας μια απόσταση 190 μονάδων (~17%) με μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες το -1,12% στις 24 Μαΐου.

Μάλιστα σε μηνιαίο επίπεδο ο κινητός μέσος των 200 ημερών γύρισε ανοδικός για πρώτη φορά μετά το 2009 υποδηλώνοντας ότι μπαίνουμε πλέον στον πυρήνα της ανοδικής αγοράς. Η πολύ φορτισμένη ανοδική εικόνα δικαιολογεί το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης, η οποία ωστόσο μπορεί να εκφραστεί με την μορφή μιας πλάγιας συσσώρευσης τιμών.

Ο στόχος της προσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1.377 μονάδων παραμένει σε ισχύ, είναι το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο της αγοράς, ωστόσο δεν θα αποκλείαμε μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση περιορισμένου καθοδικού βεληνεκούς που θα αποφόρτιζε την τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμης υπερβολής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υποχώρηση το ευρώ μετά τις εκλογές, αβεβαιότητα για τα χρηματιστήρια

Οι αγορές θα αξιολογήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΝΔ. Προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι πρωταθλητές με άνοδο έως 90% στο ράλι του ΧΑ μετά τις εκλογές

Κέρδη έως +59% στον FTSE 25 και έως +90% στον Mid Cap καταγράφουν οι ελληνικές μετοχές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και επιτόκια θα καθοδηγήσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν ανησυχεί τους χρηματιστές η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ

Αναγκαία η διορθωτική κίνηση μετά το «φόρτωμα» της αγοράς με μεγάλα κέρδη. Δεν αναιρείται το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, ανοίγει ο δρόμος για είσοδο νέων κεφαλαίων. Τι δηλώνουν Β. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης στο BD.