ΓΔ: 2104.6 0.25% Τζίρος: 155.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:40
Μετοχές χρηματιστηρίου
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος στις ευρωαγορές και πτώση στη Wall St. μετά τη διακοπή των συνομιλιών

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,69% στις 16.275,38 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 7.491,96 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.756,87 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν την Παρασκευή και ο δείκτης blue chip της Γερμανίας σημείωσε υψηλό ρεκόρ, καθώς οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ τόνωσαν το κλίμα κινδύνου, αν και οι διαπραγματεύσεις φάνηκε να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των αγορών.

Ο δείκτης DAX  ο οποίος στεγάζει τις 40 κορυφαίες εταιρείες της Γερμανίας, έκλεισε 0,7% υψηλότερα, αφού ανέβηκε μέχρι τις 16.331,94 νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε επίσης άνοδο 0,7% σε υψηλό άνω του ενός έτους, με τις χρηματοπιστωτικές μετοχές να οδηγούν τα κέρδη. Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,69% στις 16.275,38 μονάδες, o γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 7.491,96 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.756,87 μονάδες.

Οι συνομιλίες στο Καπιτώλιο σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έδειχναν να προχωρούν, με τους διαπραγματευτές των Δημοκρατικών να δηλώνουν ότι έκαναν «σταθερή πρόοδο» προς μια συμφωνία που θα απέτρεπε μια χρεοκοπία.

Ωστόσο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικανών δήλωσε αργότερα ότι οι συνομιλίες έχουν σταματήσει, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει ότι μια συμφωνία παραμένει πιθανή.

Ξεχωριστά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής έχει γίνει λιγότερο σίγουρη μετά από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη η ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες παρουσίασαν σημαντικά ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, αψηφώντας το οικονομικό σκηνικό του ραγδαίου πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Παρ' όλα αυτά, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, την πτώση της ζήτησης των πελατών και τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους παραμένουν.

Πτώση στη Wall Street μετά τη διακοπή των συνομιλιών για το χρέος

Οι αμερικανικές μετοχές αντέστρεψαν τα προηγούμενα κέρδη και υποχώρησαν μετά από αναφορές ότι οι διαπραγματευτές έθεσαν σε παύση τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωνε πτώση 0,35%, ενώ ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,24% και ο NASDAQ Composite σημείωνε πτώση 0,32%.

Οι προσδοκίες αυξάνονταν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά αυτό άλλαξε μετά από πληροφορίες ότι οι νομοθέτες στην αίθουσα έθεσαν τις συνομιλίες σε αναμονή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά, αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του την Κυριακή και να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για την πρόοδο των συνομιλιών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου, να πετύχουν μια συμφωνία πριν εξαντλήσουν τις επιλογές τους για να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ συμμετέχει σε πάνελ με τον πρώην πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον. Η εμφάνισή του επισφραγίζει μια εβδομάδα εμφανίσεων αξιωματούχων της Fed, τα σχόλια των οποίων αποκαλύπτουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αποφασίζουν εάν θα διακόψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο ή θα συνεχίσουν να σφίγγουν καθώς καταπολεμούν τον πληθωρισμό.

Ο S&P και ο Nasdaq βρίσκονται σε τροχιά για την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Μάρτιο, καθώς τα εταιρικά κέρδη ενισχύουν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Εύθραυστη ισορροπία στις αγορές: Τεχνολογία και Bitcoin στο επίκεντρο

Οι αγορές παλεύουν να κρατήσουν ισορροπία καθώς η μεταβλητότητα αυξάνεται και οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση σε κλίμα αβεβαιότητας. Απώλειες 0,81% για τον Γενικό Δείκτη και σε παρόμοια επίπεδα για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600.
Bear Market Αγορές Πτώση
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες απώλειες στις αγορές, ανησυχία για τις αποτιμήσεις στην τεχνολογία

Ισχυρότατες πιέσεις στο ΧΑ με -1,82%. Έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Μεγάλες απώλειες στη Φρανκφούρτη και διάχυτη ανησυχία για τις αποτιμήσεις στην τεχνολογία. Βαρυσήμαντη προειδοποίηση του CEO της Google για τις επιπτώσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο: Αναβάθμιση, εκεχειρία και δασμοί

Αγωνία για την αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά το sell off της Παρασκευής. Θύελλα στις διεθνείς αγορές μετά τα νέα επεισόδια στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Ερωτηματικά για την πορεία του χρυσού και την «νύθιση» των crypto.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο σκηνικό στα χρηματιστήρια μετά την κρίσιμη υποχώρηση του Ντ. Τραμπ

Η απόφαση του Τραμπ να δεχθεί πολύ χαμηλό συντελεστή δασμών για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα σηματοδοτεί την απομάκρυνση του Αμερικανού προέδρου από τις ακραίες θέσεις της 2ας Απριλίου και φέρνει αισιοδοξία στις αγορές.