ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τα πονταρίσματα ξένων στην αναβάθμιση και το rebound 10% στο Χρηματιστήριο

Από τα χαμηλά των 998 μονάδων, ο Δείκτης κερδίζει ήδη 10% και πλησιάζει το όριο των 1.100 μονάδων με τζίρο άνω των 100 εκατ. στη χθεσινή συνεδρίαση. Θετικές προβλέψεις ΔΝΤ για την οικονομία. Προεξοφλείται η επενδυτική βαθμίδα.

Εικόνα αγοράς που παραπέμπει στα προ του δυστυχήματος των Τεμπών δεδομένα έδειξε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων δεκατριών συνεδριάσεων, διεύρυνση ενδιαφέροντος στο ταμπλό, καλά αντανακλαστικά σε θετικές ειδήσεις και εκθέσεις και γενικώς ένα προφίλ που δείχνει ότι οι ισχυροί προεξοφλούν καλύτερες ημέρες.

Μολονότι είμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο τζίρος ξεπέρασε τα 105 εκατ. ευρώ, πιάνοντας τις μέσες συναλλαγές του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι το «κουμάντο» στο Χ.Α. δεν το κάνουν οι εγχώριοι επενδυτές, που λόγω εορτών ίσως έχουν αποτραβηχτεί, αλλά τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από χώρες όπου οι εορτές παρήλθαν.

Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις 64,1 εκατ. ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη ήταν στα 70,8 εκατ. ευρώ, οπότε τα 105,57 εκατ. ευρώ χθες, είναι συναλλαγές που παραπέμπουν στις εύρωστες συνεδριάσεις του πρώτου διμήνου, όταν είχαμε δει ποσά και νούμερα έως και 175 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς rebalancing.

Η χθεσινή ήταν η 8η συνεχής ανοδική συνεδρίαση, κάτι που δείχνει ότι η απόσυρση των πωλητών και η σταδιακή – εκ νέου – κυριαρχία των αγοραστών δεν φάνηκε ξαφνικά χθες, αλλά «χτίστηκε» όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις, πατώντας στην ύφεση της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, στην εκτίμηση ότι το πολιτικό – εκλογικό ρίσκο δεν θα αποτελέσει σκόπελο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην επαναφορά στο προσκήνιο του ενδεχόμενου ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά την περιπέτεια των τριών πρώτων εβδομάδων μετά το δυστύχημα των Τεμπών, το Χ.Α. έχει «χτίσει» μια άνοδο αποκατάστασης κοντά στο 10% από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 998,29 μονάδων της Δευτέρας 20 Μαρτίου έως χθες, απέχοντας πλέον μια ανάσα από τον «κόμβο» ψυχολογίας των 1.100 μονάδων και περίπου 4% από το ρεκόρ 8,5 ετών και τις 1.140 μονάδες που βρέθηκε την 1η Μαρτίου.

Με την υποχώρηση της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που έφερε πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς σε όλες τις αγορές, συνδυαστικά με την ομαλή έως τώρα προεκλογική περίοδο, η αγορά έχει βρει την ευκαιρία να επανεστιάσει στα ποιοτικά στοιχεία – σε μακρο και μικρο – που είχαν οδηγήσει στο ράλι του πρώτου διμήνου.

Στην αγορά δεν έπαψε η έντονη επιχειρηματική κινητικότητα, κάτι που μαρτυρούν και τα deal, τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά και δικαιολογούν τις αποτιμήσεις, η πορεία της οικονομίας είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων όπως επιβεβαίωσε χθες το ΔΝΤ, ενώ το κρεσέντο στον τουρισμό δείχνει ότι αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, το 2023 θα είναι το νέο σημείο αναφοράς για την ελληνική φιλοξενία.

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον δεν υπάρχει μονοσήμαντο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά καταγράφεται διεύρυνση πονταρισμάτων για τίτλους της πραγματικής οικονομίας, που ωφελούνται απ’ όλα τα παραπάνω.

Χθες, στην έκθεση World Economic Outlook, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναμένει ότι θα «τρέξει» με 2,60% σε σύγκριση με το 1,80% που εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεση τον Οκτώβριο του 2022 και σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,80%). Αυτό δίνει ώθηση σε όλα τα επενδυτικά assets της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική οικονομία είναι σε φάση «επιστροφής» μετά από μια δωδεκαετία απομόνωσης.

Την ίδια ώρα, η τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εξέπληξε ευχάριστα για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που οφείλεται κυρίως στις καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις στην κατανάλωση. Το ίδρυμα προχώρησε σε σημαντική, θετική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη του 2022 και ανεβάζει επίσης σημαντικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023.

Για την ανάπτυξη του 2022 το ΙΟΒΕ είχε αναπροσαρμόσει αρνητικά την πρόβλεψή του από το 6% στο 5,2%, στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεσή του, ενώ τώρα, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ καλό τέταρτο τρίμηνο, την ανεβάζει και πάλι, στο 6,1%. Αντίστοιχα, για το 2023 είχε χαμηλώσει τον «πήχη» από 1,6% σε 1,4%, αλλά στις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν χθες τον ανεβάζει στο 2,4%.

Συνδυαστικά με όλα αυτά, ήρθε και η νέα ηχηρή παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, συμβάλλοντας περαιτέρω στη βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, καθώς τόνισε πως «το κίνητρο είναι τεράστιο», στο να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και ότι «σχεδόν την έχουμε πάρει, χρειάζεται ένα πάρα πολύ μικρό βήμα». Υπογράμμισε πως «χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί, οι προγραμματικές της δηλώσεις να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης να δώσουν αυτή την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Στουρνάρας έχει επισημάνει τουλάχιστον άλλες τρεις φορές το τελευταίο διάστημα την πίστη του στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό που βλέπει η αγορά και κυρίως τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, είναι ότι (ασχέτως αν είναι μικρές οι πιθανότητες για τις 21 Απριλίου), η Ελλάδα οδεύει νομοτελειακά προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έστω σε κάποιους μήνες ή και έναν χρόνο, οπότε οι τωρινές τοποθετήσεις γίνονται με γνώμονα και ορίζοντα αυτή την προοπτική.

Άλλωστε, όλα τα assets της χώρας παραμένουν εξαιρετικά υποτιμημένα αν συγκριθούν με το διεθνές… ζύγι, ενώ το αυτό ισχύει και με το παραπάνω και με τις αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, ουσιαστικά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, παραμένοντας μόλις 92 μονάδες πάνω από τις 1.000 μονάδες, με την κεφαλαιοποίησή του στο 35% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο αντίστοιχος συσχετισμός διεθνώς είναι πολύ υψηλότερος, φτάνοντας και το 150% στις ΗΠΑ.

Χθες λοιπόν το Χ.Α. συμπλήρωσε την 8η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει αυτό το διάστημα σε ποσοστό 6,77% όσο ακριβώς και ο FTSE 25, ο Mid Cap ενισχύεται κατά 6,73% έχοντας βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +6,66%. Τα ποσοστά ανόδου των κύριων δεικτών δείχνουν ότι η αγορά έχει κατακτήσει πλουραλισμό και διάχυση ενδιαφέροντος στο ταμπλό, πέρα από την κλάδο των τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Εκτίναξη κοντά σε υψηλά 9ετίας στο ΧΑ με φόντο αναβάθμιση και deals

Μόλις τρεις μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά 9ετίας έκλεισε χθες ο Γ.Δ. που πλέον «τρέχει» τον Ιούνιο με άνοδο 4,65%. Ο χρησμός Στουρνάρα για αναβάθμιση σε «εβδομάδες ή ημέρες» και έντονη κινητικότητα από τις εισηγμένες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επανέρχεται το σενάριο της αναβάθμισης και «ξυπνά» το Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές παίρνουν το «πάνω χέρι» και οι τραπεζικές μετοχές τον πρώτο ρόλο, καθώς επανέρχονται οι προσδοκίες για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και υποχωρούν οι ανησυχίες για τον πολιτικό/εκλογικό κίνδυνο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Έδωσαν το «παρών» οι αγοραστές στο ΧΑ, κόπηκε ο ρυθμός της διόρθωσης

Σε κρίσιμη καμπή, έχοντας συμπληρώσει τετραήμερο διόρθωσης που συνολικά στον Δείκτη φτάνει το -6,50%. Η ανασύνταξη από τα χαμηλά, η διατήρηση κρίσιμων σημείων στήριξης και τα νέα στοιχεία που αξιολογούν οι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.