ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Έφεραν 267 εκατ. οι ξένοι στο ΧΑ το α' τρίμηνο, προχωρούν σε νέες αγορές

Με αυξημένες συναλλαγές ξανά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και εν μέσω διάχυσης ενδιαφέροντος για μετοχές της πραγματικής οικονομίας, το Χ.Α. προσεγγίζει εκ νέου τη ζώνη των 1.100 μονάδων.

Οιωνοί επιστροφής στα προ του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών επίπεδα δείχνουν να διαμορφώνονται πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ 21 μηνών, οι συναλλαγές – μέσα στη Μ. Εβδομάδα επέστρεψαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον η απόσταση από το υψηλό οκτώμισι ετών και τις 1.140,96 μονάδες είναι μόλις στο 4,2%. Τα στοιχεία του ΧΑ δείχνουν, εξάλλου, μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ το πρώτο τρίμηνο, ύψους 267 εκατ. ευρώ.

Το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας που προσδίδουν ποιότητα και βάθος στην όλη κίνηση, είναι η περίπου κατά 60% αύξηση των συναλλαγών συγκριτικά με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι που μαρτυρά ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων.

Τη Μ. Τρίτη οι συναλλαγές στο Χ.Α. ανήλθαν στα 105,6 εκατ. ευρώ ενώ χθες διαμορφώθηκαν στα 102,57 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα αυξημένες από τα 64,1 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας και τα 70,8 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης.

Είναι σαφές ότι ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται εκ νέου στην αγορά, ενώ από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 998,29 μονάδων της 20ης Μαρτίου ο Γ.Δ. ενισχύεται περί το 10%, πιστοποιώντας ότι δεν πρόκειται απλά για μια αντίδραση ανακούφισης ή τεχνικής μορφής, αλλά για νέο αγοραστικό ενδιαφέρον και σύγκλιση με τα προηγούμενα υψηλά. Πλέον, η αγορά μετά από περίπου σαράντα ημέρες αγγίζει τη ζώνη των 1.100 μονάδων, κάτι που επιβεβαιώνει τη σημαντική βελτίωση της ψυχολογίας.

Σε αυτό το 9ήμερο ανοδικό σερί, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 7,08%, ο FTSE 25 είναι στο +7,03%, ο Mid Cap στο +7,22% και ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 7,43%. Η σχεδόν απόλυτη ισορροπία στις αποδόσεις των κύριων δεικτών της αγοράς, μαρτυρά τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος πέρα από τις τράπεζες - που είχαν κυριαρχήσει το πρώτο δίμηνο - και επεκτείνεται σε τίτλους εταιρειών της πραγματικής οικονομίας, της κατανάλωσης, της ενέργειας και του λιανικού εμπορίου, τόσο από τον Large όσο και από τον Mid Cap.

Μολονότι χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή επιπέδου για το ελληνικό χρηματιστήριο, εντούτοις η διάχυση ενδιαφέροντος και σε άλλες μετοχές, προσδίδει νέο χρώμα στις συνεδριάσεις, δίνοντας και καλές αποδόσεις μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Θυμίζουμε πως τη Μ. Τρίτη στον Large Cap κυριάρχησαν (μεταξύ πολλών άλλων) οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ με άνοδο 7,05%, 6,47% και 3,91% αντίστοιχα, ενώ χθες ήταν η σειρά των Autohellas και Jumbo να ξεχωρίσουν με κέρδη 5,08% και 4,07% αντιστοίχως.

Αντίστοιχα, το τελευταίο 4ήμερο η Profile Software βρίσκεται στο +18,60%, ενώ η Entersoft κερδίζει 12,67% το τελευταίο διήμερο, καθώς μετά το προχθεσινό +9,16%, χθες ενισχύθηκε εκ νέου κατά 3,21%. Αμφότερες οι εταιρείες πληροφορικής, ανακοίνωσαν ρεκόρ μεγεθών. Παράλληλα, το τελευταίο 9ήμερο ανοδικό σερί, η Πειραιώς είναι στο +15,26%, η Alpha Bank +9%, Εθνική +8,14%, Mytilineos +11,25%, ElvalHalcor +8,83%, Viohalco +8,50%, ΓΕΚ Τέρνα +10%, ΑΔΜΗΕ +9,33%, Aegean Airlines +9,53%, Motor Oil +9,91%, ΔΕΗ +8,17% κ.λπ.

Χτίζουν θέσεις, ασχέτως με το timing της αναβάθμισης

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η αγορά σταδιακά επιστρέφει στα χαρακτηριστικά που την είχαν ξεχωρίσει το πρώτο δίμηνο του έτους, αλλά και το πεντάμηνο από αρχές Οκτωβρίου 2022 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο Γ.Δ. έδωσε άνοδο 42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι 67%.

Ασχέτως με το timing της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων αλλά και όλες οι εκθέσεις – αναλύσεις και προσεγγίσεις οργανισμών όπως το ΔΝΤ και επενδυτικών οίκων, δείχνει πως «ζυγίζουν» πλέον τα assets της Ελλάδας σαν να έχει κερδίσει τη βαθμίδα.

Δεδομένου ότι οι αγορές προεξοφλούν έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες πρωτύτερα τα μελλούμενα, αυτό δεν προξενεί έκπληξη. Άλλωστε, οι αποτιμήσεις των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδος είναι παρόμοιες με τα αντίστοιχα της Ιταλίας, η οποία έχει επενδυτική βαθμίδα.

Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως τεκμαίρεται από όλα τα στοιχεία αλλά και από οργανισμούς όπως ΔΝΤ, ΙΟΒΕ αλλά και επενδυτικούς οίκους όπως η Societe Generale. Τη Μ. Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναμένει ότι θα «τρέξει» με 2,60% σε σύγκριση με το 1,80% που εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεση τον Οκτώβριο του 2022 και σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,80%).

Εισροές ξένων κεφαλαίων 267 εκατ. το α' τρίμηνο

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Χ.Α., οι ενεργοί κωδικοί τον Μάρτιο ήταν 28.238 (27.370 ημεδαποί, 868 αλλοδαποί). Συνάμα, το Μάρτιο δημιουργήθηκαν 1.343 νέοι κωδικοί, έναντι 1.321 που είχαν δημιουργηθεί το Φεβρουάριο. Οι αλλοδαποί κωδικοί πραγματοποίησαν εισροές ύψους 62,30 εκατ. ευρώ κατά τον μήνα Μάρτιο.

Η συνολική αξία συναλλαγών το Μάρτιο έφτασε στα 2.597,43 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 1,45% από το τζίρο του Φεβρουαρίου που ήταν στα 2.560,32 δισ. ευρώ (με λιγότερες όμως συνεδριάσεις), ενώ κατακόρυφη άνοδο (+29,12%) σημειώνει συγκριτικά με τον περυσινό Μάρτιο που ο τζίρος ήταν στα 2.011,68 δισ. ευρώ. Ο τζίρος του φετινού Μαρτίου λοιπόν ήταν κατά μισό δισ. ευρώ υψηλότερος έναντι του 2022.

Συνάμα, αγοραστές φαίνονται οι ξένοι μεριδιούχοι το Μάρτιο, καθώς εμφανίζουν εισροές ύψους 62,30 εκατ., ενώ πωλητές φαίνεται πως είναι οι εγχώριοι μεριδιούχοι, που παρουσίασαν εκροές ύψους 62,30 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα. Συνολικά, οι ξένοι επενδυτές στο πρώτο τρίμηνο είχαν καθαρές εισροές 267 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,91% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,09% για τους Ημεδαπούς. Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 7,85 δισ. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 6,85 δισ. και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου 4,92 δισ. ευρώ.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 52,1% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Μάρτιο 2023 (σε σχέση με το 56,4% το Φεβρουάριο), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 47,9% των συναλλαγών (σε σχέση με το 43,6% τον προηγούμενο μήνα).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.