ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Mitsotakis-Bloomberg
Φωτο: Γραφείο Πρωθυπουργού (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.

Το ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επανέλθει πλήρως στην ευρωπαϊκή κανονικότητα δεν αποτελεί πια είδηση, ωστόσο είδηση -και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας- θα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει το Bloomberg στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, στην οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο οι εγχώριες τράπεζες και οι προοπτικές τους.  Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Τη συζήτηση – συνέντευξη των επικεφαλής των τραπεζών -Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Piraeus), Βασίλης Ψάλτης (Alpha)- θα κάνει ένα βαρύ όνομα του Bloomberg, η Φρανσίν Λάκουα. Η εκδήλωση, όπως μαθαίνουμε, θα είναι κλειστή, και κρίνοντας από τους ομιλητές είναι βέβαιο ότι ήδη έχει αρχίσει το κυνήγι των προσκλήσεων.

-- Ασφαλώς η επάνοδος των εγχώριων τραπεζών σε τροχιά κανονικότητας έχει επιτευχθεί εδώ και καιρό με τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επιστροφή σε επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, την διανομή μερισμάτων, την επιστροφή σε ιδιωτικά χέρια και τη μεγάλη αύξηση των αποτιμήσεων. Ωστόσο το γεγονός ότι ένα διεθνές δίκτυο όπως το Bloomberg επιλέγει να «τρέξει» και να μεταδώσει μια εκδήλωση για τις ελληνικές τράπεζες έχει την αξία του. Και φυσικά η εκδήλωση δεν αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά την ελληνική οικονομία, καθώς οι προοπτικές των τραπεζών είναι απόλυτα συνυφασμένες με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξού και η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση.


Με ψηλά το κεφάλι στο ΔΝΤ

Σε κακές εποχές του παρελθόντος, η συμμετοχή ενός Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον δεν ήταν πολύ ευχάριστη εμπειρία. Τώρα, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει μεταβεί στην Ουάσιγκτον με άλλο αέρα, έχοντας πίσω του μια οικονομία με καλή ανάπτυξη και συνεχείς επιτυχίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ο κ. Χατζηδάκης θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες υψηλές συναντήσεις διεθνών οικονομικών παραγόντων, όπως η ολομέλεια της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής και, φυσικά, θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Περισσότερο... ψητό, όσον αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα, ίσως να έχουν οι συναντήσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων. Όπως και να' χει, ο Έλληνας υπουργός θα περπατά με ψηλά το κεφάλι στα σαλόνια της Ουάσιγκτον, δίπλα στους κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας.


Τα 123 προϊόντα ήταν 32

Μεγάλο κουτί, μικρό δώρο: κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τις μειώσεις τιμών σε 123 προϊόντα. Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται από τον πίνακα που παρουσίασε το υπουργείο, τα προϊόντα είναι μόνο 32 και... αβγατίζουν σε 123 επειδή κάθε προϊόν παίρνει από τον προμηθευτή περισσότερους από έναν κωδικούς, ανάλογα με τη συσκευασία του. Για παράδειγμα, ένα γνωστό μαλακτικό πολυεθνικής διατίθεται στα σούπερ μάρκετ με 25 επιμέρους κωδικούς. Πάντως αυτές οι ιδιότυπες συμφωνίες κυρίων του υπουργείου με προμηθευτές και σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν καινοτομία. Πέρυσι, πριν παυθεί από υπουργός Ανάπτυξης και γυρίσει σπίτι του, αφού δεν βρέθηκε γι' αυτόν άλλη θέση στην κυβέρνηση, ο Κώστας Σκρέκας είχε αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία, με θέμα «Μόνιμη Μείωση Τιμών» και είχε ανακοινώσει μειώσεις τουλάχιστον 5% σε 770 προϊόντα (η σχετική λίστα είναι ακόμη αναρτημένη εδώ). Χωρίς να θέλουμε να φέρουμε... γκαντεμιά στον Τάκη Θεοδωρικάκο, σημειώνουμε ότι αυτές οι λίστες δεν βοήθησαν πολύ τον προκάτοχό του.


Αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat

Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του ομίλου Ιntrakat-Aktor, έτσι όπως θα διαμορφωθεί μετά τις προσθήκες νέων δραστηριοτήτων που θα διαφοροποιήσουν το μείγμα των εσόδων του. Πρώτη η στήλη από τις 7 Οκτωβρίου είχε προϊδεάσει για μια μεγάλη συμφωνία του ομίλου των Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου στο real estate με την Prodea. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν κάποιες εξαγορές στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής αλλά και κινήσεις στον χώρο της ενέργειας.

-- Την επομένη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Investor Day του ομίλου, όπου θα δοθούν από τη διοίκηση περισσότερες λεπτομέρειες ώστε η αγορά να αποκωδικοποιήσει καλύτερα το νέο προφίλ του ομίλου.


Το υπονοούμενο ΤτΕ στους servicers

Έχουν βαρεθεί να διαβάζουν τη σχετική αναφορά οι τακτικοί αναγνώστες των Εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, αλλά οι servicers δεν λένε να... πιάσουν τον υπονοούμενο. Αναφερόμαστε στην παρότρυνση της ΤτΕ προς τους servicers να αξιοποιήσουν τη νομοθεσία που τους επιτρέπει να παίρνουν άδεια για να δίνουν δάνεια, ώστε να μπορούν να παρέχουν κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, για να μην καταλήγουν να κλείνουν λόγω έλλειψης ρευστότητας πριν φτάσουν στη συμφωνία ρύθμισης. «Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις ΕΔΑΔΠ αφορούν κυρίως την έλλειψη χρηματοδότησης (...)», σημειώνει η ΤτΕ και προσθέτει ότι «η χρήση του ισχύοντος σχετικού πλαισίου πιστώσεων για αναχρηματοδότηση ρυθμισθέντων δανείων θα μπορούσε να παρέχει τη δυνατότητα επανάκαμψης μέρους του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ (π.χ. για κεφάλαια κίνησης επιχειρήσεων), ωστόσο, μέχρι σήμερα, καμία ΕΔΑΔΠ δεν έχει αιτηθεί άδεια για την αναχρηματοδότηση απαιτήσεων». Από την πλευρά τους, οι servicers έχουν σταθερή γραμμή για το θέμα: «δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε τράπεζες, χορηγώντας δάνεια, δουλειά μας είναι μόνο η διαχείριση».


Ο Γ. Ρέτσος με το καπέλο του ΙΟΒΕ

Την πρώτη του εμφάνιση ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ πραγματοποίησε χθες ο Γιάννης Ρέτσος, δίνοντας το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία. Ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε τη «μεγάλη ευθύνη που ανέλαβε, για τη συνέχιση της παράδοσης αριστείας που χαρακτηρίζει το Ίδρυμα. Υπό τη συνεπή ηγεσία του Νίκου Βέττα, στόχος είναι η συνέχιση της σημαντικής δουλειάς που γίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση του ΙΟΒΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ό,τι παράγει το ΙΟΒΕ, δεν είναι απλώς αριθμοί και στατιστικά δεδομένα, είναι εργαλεία τεράστιας αξίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία συνολικά», τόνισε ο κ. Ρέτσος.

-- Κατά τα λοιπά και παρά την μικρή αναβάθμιση των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας φέτος οι επισημάνσεις του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Νίκου Βέττα προβλημάτισαν. Όχι τόσο για τις εγχώριες εξελίξεις, αφού σε γενικές γραμμές η οικονομία πάει καλά, όσο για το διεθνές περιβάλλον και τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται εμπρός.


Το «κουβάρι» με τον ΝΟΚ

Ο Γιάννης Ρέτσος δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά, έχοντας μεγάλη εμπειρία από τον χώρο του τουρισμού, για τα προβλήματα που δημιουργεί η εκδίκαση στο ΣτΕ της συνταγματικότητας διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Σημείωσε το γεγονός ότι, 12 χρόνια μετά την ισχύ του, συζητείται τώρα η συνταγματικότητά του και μίλησε για τα μηνύματα που παίρνουν οι ξένοι επενδυτές από αυτή την κατάσταση. Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Σκεφτείτε τι μήνυμα περνάει στο μυαλό κάποιου επενδυτή ξένου να ακούει πως κρίνεται η αντισυνταγματικότητα ενός νόμου με τον οποίο δομείται η Ελλάδα 12 χρόνια μετά την ισχύ του. Για 12 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον. Αντιλαμβάνεστε ότι το μήνυμα είναι απόλυτα αρνητικό και επηρεάζει πάρα πολύ αρνητικά τις επενδύσεις».


«Θησαυρός» για το κράτος το Airbnb

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή και του Αλέξη Πατέλη, Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού, στο συνέδριο Prodexpo που ολοκληρώθηκε χθες. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αγορά των Airbnb αναφέρθηκαν και οι δύο σε σημαντικά κενά πληροφόρησης που αντιμετωπίζει το κράτος στην  αγορά ακινήτων. Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των κενών ακινήτων, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς, ενώ πρόκειται για κάτι που θα αλλάξει το 2025, όταν και θα αναπτυχθεί το μητρώο ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο. Με τη σειρά του, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη δημιουργία καλύτερων βάσεων δεδομένων και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στην αγορά ακινήτων, λέγοντας ότι υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών σε διάφορες υπηρεσίες, που πρέπει να «κουμπώσει».

-- Σε μια εποχή που ακόμα και το ελληνικό Δημόσιο έχει προσαρμοστεί στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, είναι άξιο απορίας το γιατί ακόμα ψάχνουμε αυτά τα στοιχεία. Πώς θα χειριστεί σωστά η κυβέρνηση τη στεγαστική κρίση αν δεν έχει τα σωστά στοιχεία στη διάθεση της;

-- Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η αγορά έχει μια απίστευτα μεγάλη δίψα για αξιόπιστα στοιχεία και ότι ένας βασικός λόγος που δεν έχουμε δει κάποιον πολύ μεγάλο επενδυτή του real estate από την διεθνή αγορά να παίρνει θέση στην Ελλάδα είναι λόγω έλλειψης διαφάνειας στην αγορά.

-- Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα του Airbnb τα πράγματα είναι πιο απλά. «Φέτος, στο πρώτο 9μηνο, έχουμε έσοδα 742 εκατ. ευρώ (έναντι 640 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023) και εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τα 830 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Πιτσιλής.  Και πόσα ήταν τα έσοδα το μακρινό 2017 όταν πολλοί ακόμα μάθαιναν για το Airbnb; μόλις 70 εκατ ευρώ. Με τα τουριστικά έσοδα της χώρας να δείχνουν πτώση τον Αύγουστο, μπορεί και να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση την επόμενη κίνηση της στο πεδίο του Airbnb.


Γιατί οι χάκερ δεν χτυπούν την Ελλάδα

Εξαιρετικά τυχερή έχει σταθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα, καθώς παρά τις μεγάλες επιθέσεις που πραγματοποιούνται διεθνώς, μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί σοβαρά κάποιος δημόσιος φορέας. Όπως ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μ. Μπλέτσας «αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα, απλά και μόνο επειδή είμαστε μικρός στόχος και όχι ιδιαίτερα ζουμερός». Σημείωσε πως, αν και οι επιθέσεις ransomware είναι σχεδόν καθημερινότητα σε παγκόσμια κλίμακα, στην Ελλάδα δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές, καθώς το μέγεθος των επιχειρήσεων δεν επιτρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε λύτρα. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι κυβερνοεγκληματίες που καιροφυλακτούν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε δεύτερο επίπεδο εμφανίζονται σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν και να απασχολούν την διεθνή κοινότητα.


Τρομάζει ο Τραμπ την Ευρώπη

Οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλά και αρκετές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη μέχρι σήμερα ανησυχούσαν για την πορεία της οικονομίας της. Όμως το ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί μία ακόμη σειρά πονοκεφάλων. Η βασική ανησυχία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει με επιβολή υπέρογκων δασμών για ξένα προϊόντα, είτε αυτά προέρχονται από την Ευρώπη είτε από την Κίνα. Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νέους εμπορικούς πολέμους δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ εάν επιβάλλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα -με τους δασμούς στα κινεζικά να φθάνουν έως 60%- αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη σοκ για την αναιμική ανάπτυξη της Ευρώπης και θα πλήξει κατάφωρα και αρκετούς επιχειρηματικούς ομίλους που δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση της ιστορίας τους.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Haris Doukas PASOK-KINAL-Dimos Athinaion
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Νέο deal στο real estate, «χαστούκι» Αθηναίων στον Δούκα και το τέλος του ΤΧΣ

Μια συμφωνία που θα προκαλέσει αίσθηση, οι Αθηναίοι «μαύρισαν» τον Χ. Δούκα, οι τελευταίες κινήσεις για το κλείσιμο του ΤΧΣ, λαϊκό προσκύνημα σε έκθεση αυτοκινήτου και τα ενοίκια που ενίσχυσαν τον τζίρο του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή «έξοδος» των τραπεζών, τα 13 χρόνια χωρίς investment grade και ο Κασιδιάρης

Γιατί οι τράπεζες κλείνουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού, πώς έμεινε η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, το ταμείο με 182 εκατ. της Ελλάκτωρ και οι χειρισμοί για το κόμμα Κασιδιάρη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πτωχευτικός στον Σταϊκούρα, τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του Γ. Ζαββού και τα βάρη της Σκλαβενίτης

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
mitsotakis_xatzidakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ελαφρύνσεις του Μητσοτάκη, η δικαίωση Χατζηδάκη και τα σούπερ μάρκετ

Λιγότερους φόρους στη μεσαία τάξη υπόσχεται ο πρωθυπουργός, η επιμονή του Κ. Χατζηδάκη δικαιώθηκε, καθυστερήσεις με την Εγνατία Οδό, οι περιφερειακές ανισότητες και ο αναβρασμός στα σούπερ μάρκετ.