Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023, εμφανίζεται η HSBC, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ακόμη και εάν δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία στον «δεύτερο γύρο» των εκλογών τον Ιούλιο θα είναι αυτό που θα συνεχίσει να κυβερνά, επιτυγχάνοντας συνεργασία με άλλα κόμματα.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας η HSBC αναβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 2,1% από 1,2% που προέβλεπε πριν, αλλά υποβαθμίζει αυτή για το 2024 στο 1,4% (από 1,7%), καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξουν αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Οι αναλυτές της HSBC σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε πορεία υπεραπόδοσης στο δ’ τρίμηνο του 2022, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης κατά 1,8% και των επενδύσεων κατά 8,5% και αυτό παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών.
Το σημαντικό για την Ελλάδα έγκειται και στο γεγονός ότι οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία αλλά χαμηλότερες κατά 30% σε σύγκριση με το 2010 δηλαδή πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους για τη χώρα. Παράλληλα το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα 6,4% υψηλότερα σε σύγκριση με το επίπεδό του προ πανδημίας, ενώ τα δεδομένα έχουν εμφανίσει κάποια βελτίωση και στο α’ τρίμηνο του 2023, με καλή πορεία του ΡΜΙ στη μεταποίηση που ξεπέρασε το επίπεδο των 50 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχίζει να ανακάμπτει και έφθασε στο 107,5 δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Βέβαια δεν είναι όλα «ρόδινα» για την ελληνική οικονομία καθώς υπάρχουν και δείκτες που δεν ακολούθησαν και τόσο θετική πορεία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η υποχώρηση κατά 72,9% της παραγωγικότητας στη μεταποίηση, την αποδυνάμωση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και τη συνεχιζόμενη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Στα θετικά θα πρέπει να προστεθεί η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική και φυσικά η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η HSBC να εκτιμά ότι στο α’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, αλλά θα υποχωρήσει 0,2% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,2%, στο γ’ τρίμηνο στο 2,3% και στο δ’ τρίμηνο στο 1,1%.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο τουρισμός παραμένει ένας τομέας που συνέχισε να στηρίζει δυναμικά την ελληνική οικονομία όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί «εκρηκτική» πορεία και το τρέχον έτος, καθώς η διεθνής επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας που διαχειρίζεται η Fraport τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 66% από πέρυσι και στα επίπεδα του 2019, ενώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) ήταν 4% πάνω.
Προστίθεται ακόμη ότι αρκετά σύντομα η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται μόνο να ανέβει μία θέση στην κλίμακα αξιολόγησης μιας εκ των DBRS («BB high», σταθερές προοπτικές), Fitch («BB+», σταθερές προοπτικές) και και S&P («BB+», σταθερές προοπτικές).
Πολιτικές εξελίξεις και κίνδυνοι
Επιπρόσθετα στην έκθεση τονίζεται ότι στο δημοσιονομικό επίπεδο λόγω των ισχυρών φορολογικών εσόδων το ταμειακό υπόλοιπο βελτιώθηκε το 2022, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα υποχώρησε στα 0,3 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. που ήταν το 201. Ταυτόχρονα το χρέος έφθασε περίπου στο 170% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 160% έως το 2024, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Αναφερόμενη στις εκλογές η HSBC τονίζει ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί, έστω και εάν έχει μειωθεί λόγω του τραπεζικού δυστυχήματος των Τεμπών, το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει «η απλή αναλογική καθιστά πιθανό ένα νέο γύρο με ενισχυμένη αναλογική, θυμίζει. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσει η ΝΔ την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ή τουλάχιστον να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού».
Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που το 2022 έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και ξεπέρασε το επίπεδο των 20 δισ. ευρώ. Πάντως η εικόνα των άμεσων ξένων επενδύσεων ήταν αρκετά θετική καθώς ξεπέρασαν το 3% του ΑΕΠ ενώ αντίστοιχη είναι και η απορρόφηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξη που άγγιξαν το 4% του ΑΕΠ.
Με αυξημένες ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να έρθουν στο ραντάρ των επενδυτών. Ωστόσο, το σύστημα φαίνεται ανθεκτικό. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) μειώθηκε σε περίπου 6%, επίσης χάρη στα 18 δισ. ευρώ εγγυήσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Ηρακλής) που ξεκίνησε το 2019.