ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άδωνις Παπαθανάσης πορτρέτο
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Παπαθανάσης: Δεν χάνουμε ευρώ από το ΤΑΑ – Στόχος το 80% έως τέλους 2025

Ο αναπλ. υπ. Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί και θα απορροφήσει το 80% των πόρων του ΤΑΑ έως το τέλος του 2025.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να απωλέσει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Όπως τόνισε, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει αιτηθεί και λάβει το 80% των συνολικών διαθέσιμων πόρων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην απορρόφηση των πόρων του ΤΑΑ ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (9,7%), ενώ κατέχει την έκτη θέση στην Ε.Ε. ως προς το ποσοστό των εκταμιευμένων πόρων (59,4%).

Ο κ. Χαρίτσης είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν προτίθεται να μεταφέρει πόρους του ΤΑΑ στην αμυντική βιομηχανία και τους εξοπλισμούς, θίγοντας το ενδεχόμενο απεντάξεων έργων ζωτικής σημασίας, όπως τα αντιπλημμυρικά, οι ΑΠΕ, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την υποβολή του 6ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Αντίστοιχα, το 7ο αίτημα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο. Εφόσον εγκριθούν και τα δύο, η συνολική απορρόφηση θα φτάσει το 80%.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ΤΑΑ, η οποία ολοκληρώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει εστιάσει σε πέντε άξονες: πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό, απασχόληση και δεξιότητες, ιδιωτικές επενδύσεις και το σχέδιο «RePowerEU» για ενεργειακή αυτάρκεια.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει νέα φάση αναθεώρησης των Εθνικών Σχεδίων τον Οκτώβριο.

«Τηρούμε πλήρως τους σχεδιασμούς μας και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αιτηθεί και λάβει το 80% των διαθέσιμων πόρων», κατέληξε ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή επίθεση Κωνσταντοπούλου σε κυβέρνηση και ηγεσία Αρείου Πάγου

Σφοδρή επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά κυβέρνησης και δικαιοσύνης για τα Τέμπη, καταγγέλλοντας τον Νίκο Παπαθανάση ότι υπέγραψε δαπάνες για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος. Απάντηση με αιχμές από τον υπουργό.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Πρωθυπουργό να εξηγήσει τις απουσίες του από Βουλή και ΚΕΔΕ

Ο Κώστας Τσουκαλάς (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) καλεί τον Πρωθυπουργό να εξηγήσει σε ανάρτησή του γιατί δεν προσήλθε στη Βουλή να υπερασπιστεί τα μέτρα της ΔΕΘ και γιατί απουσίασε από το συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Σοφία Βούλτεψη στο Κοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης να διαγράψει άμεσα τη Βουλευτή Σοφία Βούλτεψη

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά από τον Πρωθυπουργό την άμεση διαγραφή της Σοφίας Βούλτεψη, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις της κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι και του θεσμού της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Η τροπολογία για το Μνημείο πλήττει τη δημοκρατία

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με την τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη περιορίζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων τα τελευταία 6 χρόνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε με συνέπεια τα εθνικά της συμφέροντα τα τελευταία έξι χρόνια, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.