Έχοντας κάνει μια πολύ εμφατική διόρθωση που ξεπερνά το 10% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το 11% σε επίπεδο FTSE 25 και άνω του 20% σε επίπεδο τραπεζών, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Αφενός οι στηρίξεις στην περιοχή των 1.025 – 1.030 μονάδων που είχαν θέσει όλοι οι αναλυτές ως το ναδίρ μιας… βιώσιμης και χρήσιμης για την επαναφόρτιση της αγοράς διόρθωση κρατήθηκαν, αφετέρου το κλίμα διεθνώς, αναφορικά με την τραπεζική αναταραχή, δείχνει να εξομαλύνεται.
Παρ’ ότι χθες η αντίδραση των διεθνών αγορών δεν ήταν ανάλογης έντασης με την πτώση που είχε προηγηθεί την Τετάρτη αλλά και πρωτύτερα, όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι όλες οι μεγάλες… δυνάμεις σε πολιτικό - κυβερνητικό αλλά και χρηματοπιστωτικό επίπεδο έχουν πέσει πάνω στις προβληματικές περιπτώσεις, με στόχο να παράσχουν οποιοδήποτε μηχανισμό άμυνας και στήριξης απαιτηθεί.
Υπάρχει μια γενικότερη «επιστράτευση» των μεγάλων δυνάμεων σε κρατικό αλλά και ιδιωτικό επίπεδο για να σταματήσει η αιμορραγία και να μην επεκταθεί σε μεγαλύτερο τμήμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα. Χθες, έγινε γνωστό πως μια ομάδα έντεκα τραπεζών στις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία της JPMorgan, της Bank of America και της Citigroup πρόκειται να διαθέσει 30 δισ. δολάρια στη First Republic Bank.
Η τριάδα θα συνεισφέρει από 5 δισ. δολάρια εκάστη, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley θα προσφέρουν περίπου 2,5 δισ. δολάρια, ενώ θα συνδράμουν με 1 δισ. ευρώ και οι Wells Fargo, US Bancorp, Truist Financial, PNC Financial Services κ.α. Στόχος είναι να αποτραπεί η πτώχευση της περιφερειακής τράπεζας, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature.
Σημαντικό είναι ότι, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, η παρέμβαση αυτή συντονίστηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν και τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Η υψηλή αυτή παρέμβαση ήλθε να προστεθεί στη διάσωση της Credit Suisse από τις ελβετικές αρχές με ρευστότητα 54 δισ. δολ., αλλά και στη χθεσινή δέσμευση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να παρέμβει, εάν χρειαστεί, με τολμηρά μέτρα στήριξης των τραπεζών, αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν το 2020 για να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας.
Χθες οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν ανοδικά με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κερδίζουν έως 2,03%, ενώ σημαντική άνοδο είχαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street. O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 32.246,55 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,76% στις 3.960,28 μονάδες και ο Nasdaq +2,48% στις 11.717,28 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω του ευρύτερου σοκ από τα αιφνιδιαστικά τεκταινόμενα του τελευταίου διαστήματος υστέρησε καταφανώς χθες, καθώς σε μια συνεδρίαση παλινδρομήσεων και μεταβολών, έκλεισε στις 1.031,91 μονάδες με άνοδο 0,65%. Όμως, η ελληνική αγορά είχε καλύτερη συγκομιδή συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ και στη συνεδρίαση της Δευτέρας που ευρωπαϊκοί δείκτες «βούτηξαν» έως 4,01%, το Χ.Α. έκλεισε με πτώση 0,64%.
Χθες, η αγορά διεύρυνε ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» της ποσοστιαίας διόρθωσης από τα υψηλά των 1.140,96 μονάδων της 1ης Μαρτίου, καθώς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως τις 1.016,04 μονάδες (-0,90%), όμως στο τέλος έδειξε σημαντικά αγοραστικά αντανακλαστικά, επιστρέφοντας στην άνοδο και πάνω από τις 1.030 μονάδες.
Τα deal και τα οικονομικά αποτελέσματα που περνούν απαρατήρητα
Την ίδια ώρα, από την αγορά δε λείπουν οι καλές ειδήσεις που –λόγω της συγκυρίας- «καίγονται». Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το σημαντικότερο deal ελληνικής εταιρείας στη 15ετία με την εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία, υπάρχουν deal στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά και εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η μία μετά την άλλη οι εισηγμένες εταιρείες ανακοινώνουν μεγέθη ρεκόρ για το 2022, ενώ στην κορυφή αυτής της κατηγορίας είναι εταιρείες όπως ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Aegean Airlines, Autohellas, Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy Holdings, Παπουτσάνης κ.α. Μολονότι η διεθνής συγκυρία «επιβάλει» τη δική της αλήθεια στις αγορές, συμπαρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο, η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές εισηγμένες ανακοινώνουν πολύ καλά μεγέθη που σε ένα διαφορετικό timing θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και τοποθετήσεων.
Θυμίζουμε πως ο Γ.Δ. μόλις την περασμένη Τρίτη 14 Μαρτίου είχε κλείσει στις 1.074,07 μονάδες, όμως ήρθε το (πρωτίστως εξωγενές) -4,55% της Τετάρτης λόγω των δυσμενών τραπεζικών εξελίξεων διεθνώς, να προσγειώσει ανώμαλα την αγορά. Το Χ.Α. άλλωστε έχει την ιδιομορφία να είναι μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά, χαρακτηριστικό που σε πολλές περιπτώσεις αδικεί το υπόλοιπο ταμπλό.
Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η διακράτηση της ευρύτερης περιοχής των 1.025 – 1.030 μονάδων, είναι κρίσιμη. Θυμίζουμε ότι και στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γ.Δ. κράτησε το όριο των 1.025 μονάδων κλείνοντας στις 1.025,22 μονάδες, ενώ είχε χαμηλό στις 1.023,69 μονάδες.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, αν διασπαστούν πτωτικά σε κλείσιμο οι 1.025 μονάδες, τότε πάμε προς τις 1.000 μονάδες με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Αν όμως η αγορά κατοχυρώσει το όριο των 1.046 μονάδων, τότε θα δοκιμάσει πάλι κίνηση προς τις 1.070 – 1.080 μονάδες.
Πλέον, μετά τη μεγάλη διόρθωση του πρώτου 15ημέρου του Μαρτίου, η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά, έχουν αποφορτιστεί και με το παραπάνω οι ταλαντωτές, ενώ δείκτες και μετοχές έχουν σημαντικά περιθώρια αντίδρασης. Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης είχε ορίσει ως κατώτερο όριο ολοκλήρωσης της διορθωτικής κίνησης την περιοχή των 1.032 μονάδων, ώστε να διατηρηθεί το ανοδικό σενάριο σε ισχύ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης είχε επίσης θέσει ως κατώτερο όριο της πτώσης – διόρθωσης τις 1.030 μονάδες -σημειώνεται πως για να θεωρηθεί πλήρης η κατοχύρωση μιας ζώνης, πτωτικά ή ανοδικά, απαιτείται το πέρας του αλάνθαστου κριτηρίου του φίλτρου των τριών ημερών.
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα και την επόμενη εβδομάδα η αγορά, μέσα σε ένα έτσι κι αλλιώς λίαν διαταραγμένο περιβάλλον, με πολλές αρνητικές παραμέτρους, οι περισσότερες εκ των οποίων, εσωτερικής προέλευσης. Και τούτο διότι το δυστύχημα στα Τέμπη έχει ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για το πέρασμα ξανά στην εσωστρέφεια και στην επάνοδο του πολιτικού ρίσκου, η ψυχολογία είναι ευάλωτη, οπότε χρειάζεται χρόνος για να βρεθούν νέες ισορροπίες και να υπάρξει διάθεση αύξησης ρίσκου ξανά.