ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Ευκαιρία αγορών κάθε υποχώρηση του ΧΑ, οι ξένοι «βλέπουν» την αναβάθμιση

Προεξοφλώντας ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει σύντομα, τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια κάνουν… ουρά για τοποθετήσεις. Στις 15 συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχει «περάσει» τζίρος σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ.

Με τον μέσο τζίρο κατά τη διάρκεια των 15 έως τώρα συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου να διαμορφώνεται κοντά στα 120 εκατ. ευρώ,  επιδόσεις που μόνο με το 2014 και το 2010 μπορούν να συγκριθούν, όταν τα δύο αυτά έτη έκλεισαν με μέσες συναλλαγές 127 και 139,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση διαρκούς αναβάθμισης προσδοκιών και αποτιμήσεων.

Οι συνολικές συναλλαγές που έχουν περάσει μέσω του Χ.Α. κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα ανέρχονται στα 1,795,9 δισ. ευρώ, καθιστώντας το μήνα μακράν τον πιο «πλούσιο» των τελευταίων ετών, πριν ακόμη συντελεστεί το rebalancing του δείκτη MSCI.

Με αιχμή τις τράπεζες που έχουν ανακτήσει τα ηνία στην αγορά, μπαίνοντας ξανά στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων, κάνοντας περίπου το 40% έως 50% των συναλλαγών καθημερινά, ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια σπεύδουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκια που γνωρίζουν άριστα τους κύκλους των αγορών και την πορεία των χρηματιστηρίων, για επενδυτικά σχήματα που γνωρίζουν πως λίαν συντόμως, όταν θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις με την ελληνική οικονομία, θα μπορούν να ρευστοποιήσουν σε υψηλότερες τιμές, πουλώντας σε άλλα σχήματα και στα λεγόμενα παθητικά funds που λόγω καταστατικού, δεν επενδύουν τώρα στο Χ.Α.

Σχολιάζοντας αυτή τη διαδικασία, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως «αυτό που βλέπουμε στην ελληνική αγορά είναι ουσιαστικά ένα front running από funds που βλέπουν την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται και μπορούν να αγοράσουν πριν από αυτή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν funds που θα πρέπει να περιμένουν την βαθμίδα για να τους το επιτρέψει το καταστατικό τους. Πρώτος ωφελημένος είναι ο τραπεζικός κλάδος, μιας και θα μπορεί να έχει φτηνότερο κόστος δανεισμού οπότε θα μπορεί να έχει και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ότι η αγορά δεν κάνει υπερβολές, μιας και καθημερινά και σταθερά κερδίζει έδαφος με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, κάτι που ουσιαστικά χαρακτηρίζει μία bull αγορά».

Η προσδοκία για αναβάθμιση από την DBRS στις 10 Μαρτίου ή από την S&P στις 21 Απριλίου είναι και ο λόγος που κάθε διορθωτική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου όχι απλώς δεν φοβίζει τους επενδυτές, αλλά λειτουργεί ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων. Δεν υπάρχει συνεδρίαση μέσα στο 2023 που ο Γ.Δ. να έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, αντιθέτως υπάρχουν πάνω από δέκα συνεδριάσεις που έκλεισε στα υψηλά ημέρας. Παράλληλα, ακόμη και στις διορθωτικές συνεδριάσεις, όπως η χθεσινή, το κλείσιμο γίνεται πολύ υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι ισχυροί προδικάζουν άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς αν ήταν να γίνει η αναβάθμιση στο δεύτερο μισό του 2023, τότε δεν θα υπήρχε αυτή η αγοραστική φρενίτιδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία σχεδόν ακυρώνει κάθε προσπάθεια διόρθωσης.

Χθες ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως και 1,16%, όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο -0,13%, ο FTSE 25 διόρθωσε έως το -1,28% όμως έκλεισε σχεδόν σταθεροποιητικά (-0,02%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης – που είναι αυτός που δίνει τον τόνο πλέον – έφτασε να διορθώνει έως 2,02%, όμως έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 919,53 μονάδες, που είναι νέα υψηλά τριών ετών και τεσσάρων μηνών.

Η αγορά παρουσιάζει το ίδιο γόνιμο πρόσωπο όλων των τελευταίων εβδομάδων, όπου καταγράφεται rotation χαρτοφυλακίων και επιλογών, ενώ οι κερδισμένοι κωδικοί επανεπενδύουν τη ρευστότητά τους συντηρώντας το momentum. Μικροί και μεγαλύτεροι «παίκτες» επιζητούν να τοποθετηθούν στην αγορά που δείχνει να… βιάζεται να κατοχυρώσει επίπεδα περιμένοντας λίαν θετικές εξελίξεις από τους οίκους αξιολόγησης τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Μάλιστα, όπως φάνηκε χθες, η αξία συναλλαγών στο έντονα διορθωτικό κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε σε σαφώς ηπιότερο τέμπο έναντι όλων των προηγούμενων συνεδριάσεων, όμως όταν από τα μέσα της συνεδρίασης άρχισαν οι αγορές στα χαμηλά, το τέμπο του τζίρου αυξήθηκε. Μια ακόμη πιστοποίηση ότι διάθεση να σηκωθούν λεφτά από την αγορά δεν υπάρχει, όμως από την άλλη γίνεται «σκούπισμα» στα χαμηλά.

Τις πρώτες πενήντα ημέρες του 2023, το Χ.Α. έχει κάνει ένα εκπληκτικό ξεκίνημα, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 20,64%, τον FTSE 25 να ενισχύεται σε ποσοστό 21,44%, τον Mid Cap στο +16,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +43,55%! Αποδόσεις ασφαλώς που μαρτυρούν πολύ μεγάλη δυναμική, δείχνουν μια αγορά που βρίσκεται σε ισχυρό momentum, προϊδεάζοντας για μια άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά σε όλα τα επίπεδα.

«Σύννεφα» διόρθωσης διεθνώς, μεγάλη πτώση στη Wall Street

Βεβαίως, ένα στοίχημα για την αγορά και τους επενδυτές θα είναι το κατά πόσο μπορεί να πάει για μεγάλη χρονική περίοδο κόντρα σε μια ενδεχόμενη ουσιαστική αλλαγή τάσης διεθνώς και σε μια ισχυροποίηση των ρευστοποιήσεων, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών για ανάγκη διόρθωσης πληθαίνουν.

Μάλιστα, οι αναλυτές των Bank of America και JP Morgan είναι πεπεισμένοι ότι το ράλι για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες από την αρχή του 2023 υπεραποδίδουν έναντι των αμερικανικών, θα λήξει το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Ασφαλώς η ελληνική αγορά είναι σε διαφορετική «πίστα» έναντι των διεθνών, με τις δεύτερες να είναι κορεσμένες από το υπερδωδεκαετές ράλι και τα διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ το Χ.Α. μόλις πρόσφατα πέρασε πάνω από το όριο ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, κάτω από το οποίο ευρίσκονταν σχεδόν για οκτώ χρόνια.

Η ελληνική αγορά έχει λόγους μικρής ή μεγαλύτερης αυτονόμησης, όμως είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί σε περίπτωση παγίωσης της διορθωτικής τάσης. Όμως, το γεγονός ότι και το 2022, που οι ξένες αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες αλλά το Χ.Α. κατάφερε και γύρισε θετικά, δείχνει πολλά για τις αντοχές που μπορεί να δείξει η ελληνική αγορά.

Χθες οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ήπια πτωτικά, όμως στη Wall Street και οι τρεις δείκτες έχασαν άνω του 2% της αξίας τους, κάτι που είχε να γίνει πολλές εβδομάδες. Παράλληλα, ο δείκτης φόβου, ο VIX ενισχύθηκε κατά 14,09% φτάνοντας στις 22,84 μονάδες. Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 2,06% στις 33.130,38 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 2% χάνοντας τις 4.000 μονάδες με κλείσιμο στις 3.997,39 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 11.492,30 μονάδες με απώλειες 2,50%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης το ΧΑ, κρίσιμο το «σήμα» από τις ΗΠΑ

Έτοιμος να ξεπεράσει τα υψηλά του 2023 ο Γενικός Δείκτης, άνοδος και χθες παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Το μομέντουμ των αγορών βραχυπρόθεσμα κρίνεται σήμερα από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ασταθής ισορροπία στις διεθνείς αγορές, άνιση ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Με τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και τις κεντρικές τράπεζες σε αυστηρή γραμμή, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των χρηματιστηριακών αγορών. Ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, αλλά οι πιέσεις στα blue chips συνεχίστηκαν στο ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.