ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποίηση για τις ευρωαγορές, εν αναμονή αμερικανικού πληθωρισμού

Η ανακοίνωση της πορείας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τρίτη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των αγορών αλλά και θα δώσει ένα στίγμα για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Ήπια ανοδική κίνηση για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή της αυριανής ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό, η πορεία του οποίου θα καθορίσει, έως έναν βαθμό και τη μελλοντική νομισματική πολιτική της Fed, με τους ειδικούς να έχουν αυξήσει τα «στοιχήματά» τους εκτιμώντας ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα διαμορφωθούν άνω του 5,2%. 

Κέρδη 0,13% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τις μετοχές τροφίμων και ποτών να ακολουθούν την καλύτερη πορεία, ενώ οριακή άνοδο 0,01% εμφανίζει ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,24%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 να σημειώνει άνοδο 0,32%. Στο +0,18% ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ 0,23% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Ήπια πτωτική κίνηση ακολουθούν τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,05%, τον S&P 500 να κινείται 0,11% χαμηλότερα, ενώ στο -0,17% βρίσκεται ο Nasdaq. 

«Η επόμενη έκθεση για τον ΔΤΚ είναι καθοριστική. Οι αγορές είτε θα «βγάλουν» έναν τεράστιο αναστεναγμό ανακούφισης, είτε η αποστροφή κινδύνου θα επιταχυνθεί», εκτιμούν αναλυτές της Standard Chartered και εκτιμούν ότι «όσο περισσότερο η FOMC αναγκάζεται να παρατείνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και να αναβάλει τις μειώσεις των επιτοκίων, τόσο πιο πιθανό είναι οι ΗΠΑ να βιώσουν μια σκληρή προσγείωση, που θα απαιτήσει πιο επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων αργότερα». 

Ο πρόεδρος της Philadelphia Fed Patrick Harker ήταν ο τελευταίος κεντρικός τραπεζίτης που αποκάλυψε τις προσδοκίες για την άνοδο των επιτοκίων πάνω από το 5% μετά από μία σωρεία σχολίων την περασμένη εβδομάδα που περιελάμβανε την πρόβλεψη του προέδρου της Minneapolis Fed Neel Kashkari ότι το επίπεδο θα φθάσει το 5,4%.

Σε πτωτική πορεία κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 1% στα 85,53 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 1,08% χαμηλότερα στα 78,86 δολάρια. Σταθερά σε τροχιά υποχώρησης το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου να αποδυναμώνεται άνω του 3% στα 52,295 ευρώ. 

Απώλειες και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να αποδυναμώνεται 0,12% στα 1.872,25 δολάρια, ενώ ο άργυρος κινείται 0,71% χαμηλότερα στα 21,9 δολάρια. 

Πιέσεις για τις περισσότερες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,88%, ενώ οριακή πτώση 0,01% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ αντίθετα κέρδη 0,7% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, απώλειες -0,50% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Metlen και τις Aegean περιόρισε τις απώλειες στο 0,50% κλείνοντας στις 2.013,59 μονάδες.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί το Χ.Α., πιέσεις σε τράπεζες, πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 0,84% στις 2.006,78 μονάδες, με αρνητικό κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις σε τράπεζες και ΕΛΠΕ, άνοδος για ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κοντά στο όριο των 2.000 μονάδων

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.003,31 μονάδες (-1,01%) και τις συναλλαγές να φτάνουν τα 13,95 εκατ. ευρώ, επηρεασμένες από το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με πιέσεις από εταιρικά αποτελέσματα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων, με τον δείκτη STOXX 600 να χάνει 1,2%, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα αποτελέσματα των εταιριών.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Δυναμική επιστροφή πάνω από τις 2.000 μονάδες με ενέργεια και τράπεζες

Στις 2.023,80 μονάδες με κέρδη 1,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Το σύνθημα της ανόδου, έδωσαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου με τη μετοχή της ΔΕΗ να γράφει νέα υψηλά 16 ετών με μεγάλο όγκο συναλλαγών.